Žuvies produktus pasaulio mokslininkai įvardija kaip sveikatą palaikančius produktus ir jie tikrai nusipelnė tokio statuso. Žuvyje gausų polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, taip pat A, D, PP, C, E, B vitaminų, mineralinių medžiagų – jodo, kalcio, geležies, magnio, fosforo bei kitų mikro ir makro elementų. Be to, žuvis giriama dėl didelio joje esančio lengvai virškinamų baltymų kiekio, o toks maistas puikiai tinka norintiems riebalus pakeisti raumenų mase.

Tačiau ne visi žino dar vieną žuvų produktų pranašumą – poveikį žmogaus hormonų sistemai. Subalansuota ir sveika mityba padeda palaikyti normalią hormonų gamybą ir sumažinti uždegimo kūne riziką. Subalansuota, vadinasi, susidedanti iš kokybiškų baltymų, sudėtinių angliavandenių ir šiek tiek sveikųjų riebalų. Puikus subalansuotų pietų ar vakarienės pavyzdys galėtų būti maždaug delno dydžio šviežios žuvies kepsnys, patiektas su dviejų kumščių dydžio salotų ir ankštinių daržovių porcija ir apšlakstytas šlakeliu alyvuogių aliejaus.

Hormoninei sistemai didžiausią naudą teikia riebios ir pusriebės žuvys, pavyzdžiui, eršketai, upėtakiai, karpiai, plačiakakčiai ar amūrai. Dažnesnis jų valgymas padeda subalansuoti hormono kortizolio gamybą, gaminti „miego hormoną“ melatoniną, pakelti žemą estrogeno lygį. Žuvimi savo kasdienį mitybos racioną ypatingai svarbu papildyti moterims, neretai kenčiančioms dėl skydliaukės veiklos sutrikimų.

Norintiems pajusti apčiuopiamus rezultatus, sveikatos specialistai pataria valgyti žuvų produktus bent 2 – 3 kartus per savaitę, tačiau jei siekis yra stabilizuoti hormonų veiklą, vertėtų apsvarstyti į valgiaraštį žuvies įtraukti dar dažniau.

Norint įgyti šviežios ir kokybiškos žuvies, tikrai neprireiks keliauti prie jūros. Pasirinktame prekybos centre ar specializuotose žuvies produktų parduotuvėse nesunkiai rasite Lietuvos žuvininkystės ūkių tvenkiniuose išaugintų šviežių ekologiškų žuvų, nes net 35 proc. išauginamų akvakultūros produktų yra maitinami ekologiškais parašais ir atidžiai kontroliuojami viešosios įstaigos „Ekoagros“.

„Visi tvenkiniuose auginamų žuvų procesai yra kontroliuojami, atliekami vandens kokybės, pašarų tyrimai, tad drąsiai galime pirkti žuvis, užaugintas tokiuose tvenkiniuose. Naudingos yra ir kitos auginamos žuvys – lynai, karosai ir kt.“, – pasakoja praktinių sveiko maisto gaminimo kursų vadovė Aistė Švetkauskė.

Tam pritaria ir Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos tarybos pirmininkas Algimantas Gylys: „Tvenkiniuose, kuriuose auginami karpiai, griežtai draudžiama maudytis, žvejoti, poilsiauti ar tręšti tvenkinius mėšlu – tvenkiniai tręšiami tik tam skirtomis specialiomis trąšomis. Pačios žuvys turi būti dirbtinai nemaitinamos arba maitinamos tik ekologiškais sertifikuotais pašarais iš ekologinio ūkio“, – sako jis.

Rusiškai troškinti eršketo kepsniai

Reikės:
• 50 g žaliųjų alyvuogių,
• 100 g salierų šaknų,
• 50 g raugintų agurkų ir jų sūrymo,
• pagal skonį petražolių,
• pagal skonį muskatinio vyno;
• 1 morka
• 1 šaukštas miltų,
• pagal skonį maltų pipirų,
• 100 g mažų pievagrybių,
• 2 lauro lapai,
• 1 šaukštas kaparėlių,
• 50 g sviesto,
• pagal skonį druskos,
• 4 išdaryti eršketo kepsniai po 200 – 250 g
• 50 g citrinų sulčių.

Žuvų kepsnius nuplauti šaltu vandeniu, nusausinti, pabarsčius druska ir pašlaksčius citrinos sultimis, palikti 1 val. marinuotis. Nulupti ir mažais gabaliukais supjaustyti morką ir salierą. Nuvalytus grybus, agurkus, petražoles bei alyvuoges be kauliukų sukapoti. Užvirti vyną, sūrymą ir 1/8 l vandens, įmesti laurų lapelius ir smulkintas petražoles. Žuvį sultinyje troškinti apie 20 – 25 min., po to išimti ir padėti šiltai. Tuomet įkaitinti 30 g sviesto, jame 5 min. patroškinti morkas ir salierus. Įmaišyti ir trumpai patroškinti grybus, agurkus ir alyvuoges. Ten pat supilti sultinį ir viską virti 5 min. 20 g sviesto suminkyti su miltais, įdėti į padažą, pagardinti druska bei pipirais. Žuvį dėti į lėkštes ir užpilti padažu.

Troškintas, grybais įdarytas, upėtakis

Reikės:
• 800 g upėtakių,
• 20 g džiovintų baravykų,
• sviesto,
• 2 šaukštai miltų,
• 2 šaukštai grietinės,
• prieskoninių daržovių, druskos.

Upėtakius išdarinėkite per pakaklę, nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska, prikimškite grybų įdaro, užsiūkite, voliokite miltuose ir apkepkite svieste. Po to upėtakius dėkite į troškintuvą su susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis, įpilkite truputį sultinio ir troškinkite. Baigdami troškinti, supilkite grietinę. Įdarui: baravykus išmirkykite, apvirkite, smulkiai supjaustykite ir išmaišykite su svieste keptais svogūnais. Ištraukite siūlus, tada upėtakius dėkite į pašildytą pusdubenį, apipilkite koštu padažu, kuriame buvo troškinami, barstykite petražolių lapeliais. Tiekite su virtomis bulvėmis ar virtais makaronais ir žaliomis salotomis.