Vasario pradžioje Kopenhagoje vyko Tarptautinės jūrų išteklių naudojimo tarybos (ICES) darbo grupės seminaras dėl Baltijos jūros lašišų išteklių būklės kriterijų nustatymo.

Nors šiame seminare, kuriame Lietuvai atstovavo žinomas žuvininkystės tyrimų specialistas Antanas Kontautas, buvo aptartas ne vienas su Baltijos jūros lašišomis susijęs klausimas, Lietuvos žvejus labiausiai turėtų sudominti viena naujiena, kurią pristatė Švedijos žuvininkystės specialistai.

Lenkijoje rastas nugaišęs šlakis

Jie konstatavo, kad Švedijoje nustatyti nauji, iki šiol nefiksuoti, į upes atplaukiančių lašišų reproduktorių susirgimai, mažinantys reprodukcines populiacijos galimybes. Beje, pirmame šio amžiaus dešimtmetyje Lenkijoje buvo pastebėti šia liga sergantys šlakiai.

Kritusi Neries lašiša

Nors konkrečių įrodymų nėra, labai gali būti, kad ir sausį Neryje rastos lašišos krito būtent dėl šios priežasties. Bent jau žvelgiant į Lenkijoje rastą nugaišusį šlakį ir Neryje nufotografuotas lašišas, pažeidimai ant žuvų kūnų atrodo labai panašiai.

Tiesa, pats susirgimas, kurį užfiksavo Švedijos ichtiologai nėra visiškai naujas. XIX a. jis buvo fiksuojamas Škotijoje, vėliau ir kitose šalyse. Tačiau iki šiol šia liga sirgo tik Šiaurės jūros lašišažuvės, o dabar ji užfiksuota ir Baltijos lašišų populiacijoje.