„Manau, kad šventinis laikotarpis turi priminti apie vidinę ramybę, jaukumą, sentimentalius kvapus ir laiką su šeima, todėl gaminant kalėdines dovanas namuose galima išvengti tos visos „Kalėdų karštinės“. Kalėdinis maisto gaminimas yra didelis malonumas ir itin mielas gestas – parodykite mylimiems žmonėms, kad jūs apie juos galvojate ir skyrėte savo laiką, kad juos nudžiugintumėte“, – pranešime žiniasklaidai sako „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.
Sausainių aromatas primins vaikystę
Šie trapios tešlos sausainiai patiks pistacijų mėgėjams, o apelsino žievelė ir spanguolės primins taip pasiilgsta močiutės šventinio stalo gėrybių skonį. Sviestinė sausainių tešla gaminama su traškiomis pistacijomis, džiovintomis spanguolėmis, apelsino žievele ir daug sviesto. Gaminant šiuos sausainius, labai svarbus tinkamas šaltos tešlos paruošimas. Sviestas sausainių tešloje turi būti visiškai atšilęs, kad sausainiai nesubyrėtų. Užšaldytą sausainių tešlą rekomenduojama palikti stovėti mažiausiai 3 valandoms arba visai nakčiai.
Sausainiams reikės:
1 puodelio nesūdyto, atšilusio sviesto
2/3 puodelio cukraus
2 arbatinių šaukštelių apelsino žievelės
1 puodelio „Malsenos“ aukščiausios rūšies kvietinių miltų
1/4 arbatinio šaukštelio cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 puodelio susmulkintų, lukštentų pistacijų riešutų
3/4 puodelio džiovintų spanguolių
Gaminimo eiga:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Sviestą ir cukrų išplakite plaktuvu vidutiniu greičiu iki šviesios ir purios masės.
Išsijokite miltus, cinamoną ir druską, tada palaipsniui supilkite į sviesto ir cukraus masę, maišykite mažu greičiu, kol susimaišys.
Sudėkite pistacijas, spanguoles ir apelsino žievelę ir maišykite tik 5 sekundes.
Tešlą padalinkite į du rutuliukus ir iškočiokite į gabalėlius.
Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite 3 valandas.
Supjaustykite sausainius iki pusantro cm storio gabalėlius ir kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.
„Užuot pjaustę pistacijų, spanguolių sausainius, galite iškočioti sausainių tešlą ir naudoti sausainių formeles. Tiesiog būkite atsargūs ir neberkite pistacijų riešutų į sausainio kraštus, kad gautumėte vienodus sausainius. Sausainius galima formuoti ir nenaudojant formelių. Uždėkite sausainių tešlą ant plastikinės plėvelės, sandariai uždenkite ir rankomis suformuokite norimą formą, pavyzdžiui, trikampius ar kvadratus prieš užšaldydami“, – sako S. Šalkauskaitė.
Nemirštanti klasika, kuri patiks visiems
„Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė siūlo dar vieną receptą, kuris patiks visiems smaližiams. Minkšti, lengvai kramtomi šokoladiniai sausainiai, padengti cukraus pudra. Šie sausainiai išsiskiria itin puriu brownie pyragėlio tekstūros centru, o išorėje – traškumu.
Sausainiams reikės:
4 kiaušinių (kambario temperatūros)
300 g „Karališkų“ miltų
150 g kakavos
336 g balto cukraus
1 arbatinio šaukštelio druskos
2 arbatinių šaukštelio kepimo miltelių
120 g sviesto (kambario temperatūros)
Cukraus pudros
Gaminimo eiga:
Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi.
Į atskirtą indą įsijokite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.
Į sviesto ir cukraus masę muškite po vieną kiaušinį ir maišykite tol, kol sumušite visus kiaušinius.
Kai sudedate visus kiaušinius ir išmaišote, suberkite miltų mišinį. Darsyk viską išmaišykite.
Apdenkite sausainių masę maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą vienai valandai.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Paimkite valgomąjį šaukštą ir pakabinkite sausainių masės. Delnais suformuokite rutuliukus.
Suformuotą rutuliuką dėkite į indą su cukraus pudra ir apvoliokite taip, kad visas sausainis pasidengtų tolygiai.
Dėkite sausainius ant skardos su kepimo popieriumi.
Kepkite sausainius apie 8-10 min.
Ištraukę iš orkaitės palaukite 5 minutes.
Perkelkite sausainius ant vėsinimo grotelių ir pilnai atvėsinkite. Skanaus!
„Tešlos rutuliukus galima apvolioti granuliuotame cukruje prieš apvoliojant cukraus pudroje. Padengiant sausainius bet kurios rūšies cukrumi, iš jų paviršiaus pasišalina drėgmė ir atsiranda įtrūkimų, nes jų viršus išdžiūsta sausainiui dar nespėjus sustingti. Dėl savo stambios kristalinės struktūros granuliuotas cukrus išdžiovina juos dar efektyviau. Kristalai sugeria drėgmę, o kiti, bet ne visi, ištirpsta susidariusiame sirupe. Sausainiams kepant toliau, drėgmė išgaruoja, o cukrus pradeda kristalizuotis – šį procesą pagreitina neištirpę cukraus kristalai. Kai susidaro pakankamai naujų kristalų, jie vėl pradeda ištraukti drėgmę. Rezultatas – sausainis su greičiau džiūstančiu paviršiumi, kuris lengviau sutrūkinėja“, – patarimais dalijasi „Malsenos“ kepimo akademijos ekspertė.
S. Šalkauskaitė pataria pasikliauti savo vaizduote ir dovaną paversti kur kas ypatingesne – įpakuoti sausainius naudojant sezoninius motyvus. „Sausainius supakuokite sandariai, naudodami minkštą popierių, tačiau pridėkite šventinį akcentą – raudoną kaspiną, cinamono lazdelę ar pušies šakelę. Sausainius paversite Kalėdomis kvepiančia dovanų dėžute“, – sako ji.