Kadangi tuo metu vis dar kovojau su po gimdymo užsilikusiais kilogramais, kuriuos bandžiau numesti po prieš pusantrų metų nuo tada gimusios dukrelės, daug žadantys reklaminiai šūkiai mane išties sudomino. Be to, nenorėjau atsisakyti gero, tikro, sotaus maisto, prie kurio buvau pripratusi nuo vaikystės, o vandens ir kopūstų sriubos dietos nebuvo ilgalaikės.

Kartu su šūkiais ant žurnalo viršelio puikavosi prancūziško Lotaringiško apkepo (Quiche Lorraine) Lietuvoje dar vadinamo kišu arba kišlorenu, nuotrauka. Apkepas buvo pabarstytas šoninės spirgučiais ir gražiai sluoksniavosi – matėsi ir ruginis apkepo pagrindas, ir kiaušinių bei grietinėlės viršus. Išbandžiau beveik visus receptus iš žurnalo, kurį turiu iki šiol, tačiau kišlorenas sulaukė daugiausiai komplimentų. Girdėjau net pasakymą, kad šį patiekalą galiu drąsiai tiekti svečiams.

Kalėdinis kišas

Beje, kišlorenas yra tradicinis prancūzų Kalėdų valgis, kurį vokiečiai dar vadina lašinukų tortu. Teigiama kad prancūziškas „quiche“ yra greičiausiai kilęs iš vokiško „kuchen“ (vok. pyragas, tortas). Taigi tiems, kurie nori apriboti angliavandenių antplūdį švenčių metu ir pakeisti tradicinę sluoksniuotą tešlą sveikesne rugine, gali išsikepti šį kišą, kurio receptu ir noriu pasidalinti.

Arba susiraskite bet kokį kitą kišo variantą ir pasigaminkite jį šventėms. Yra įvairių jo versijų, net ir be pagrindo. Malonaus gaminimo ir valgymo. Su šventėmis!

Lotaringiškas apkepas arba Kišlorenas (3 porcijos)

Pagrindui reikės:

55 g rupių ruginių miltų
60 g neištirpinto sviesto
15 g Balkšvojo gysločio sėklų (Psyllium) miltelių
½ arb š. druskos
1 kiaušinio

Įdarui reikės:

300 g gabaliukais supjaustytos šoninės
200 ml neriebios grietinės (crème fraiche)
200 ml grietinėlės
3 kiaušinių
1 žiupsnelio šviežiai tarkuoto muskato
50 g tarkuoto ementalio sūrio (gali būti ir bet koks kitas geltonas suris, taip pat tarkuota mocarela)

Kalėdinis kišas

Paruošimas:

1. Sumaišyti ruginius miltus ir sviestą iki rupios grublėtos masės. Suberti sėklų miltelius ir druską. Įmušti kiaušinį.
2. Ištiesti tešlą pyrago formos dugne (22 cm diametro formoje).
3. Subadyti pyrago pagrindą šakute ir pašauti apkepti į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepti 12 minučių.
4. Pakepinti lašinukus keptuvėje.
5. Suplakti kiaušinius su grietine, grietinėle ir muskatu.
6. Suversti lašinukus ant pyrago pagrindo ir užpilti kiaušinių bei grietinėlės plakiniu (atidėti keletą lašinukų papuošimui).
7. Užbarstyti sūrį.
8. Vėl šauti pyragą į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepti 30 minučių, kol kišas gražiai paruduos.
9. Patiekti kišą su geromis pomidorų salotomis.

Skanaus!

Kviečiame dalyvauti konkurse „Mano patiekalo istorija“: papasakokite apie jūsų namuose mėgstamą receptą ir kaip jis atsirado šeimoje, ir laimėkite puikius prizus. Patiekalas gali būti ir šventinis, ir kasdieninis, ir gimęs visai netikėtai... Laiškų lauksime pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją