Turkija šių metų turizmo sezoną pradeda balandžio mėnesį: iš pradžių – Viduržemio jūros, o paskui – ir Egėjo jūros pakrantėse. Didžiausi Lietuvoje veikiantys kelionių organizatoriai „Novaturas“, „Tez Tour“ ir „Tiketa Tour“ jau rytoj, balandžio 1 d., pradės vykdyti tiesioginius skrydžius į Turkijos kurortus. Optimizmo šį sezoną kelionių organizatoriams teikia pasaulyje prasidėjusi vakcinacija, partnerių veiklos prisitaikymas prie ekstremalios situacijos ir lietuvių noras pakeisti namų aplinką.

Bene didžiausia šio kelionių į Turkiją sezono naujiena – kasdieniai skrydžiai iš Lietuvos į Antalijoje esantį oro uostą ir atgal. Balandžio mėnesį lėktuvai iš Vilniaus oro uosto į Turkijos kurortus kils kasdien, o pirmasis skrydis suplanuotas jau balandžio pirmąją dieną. Toks skrydžių tvarkaraštis, pasak kelionių organizatorių, patogus keliautojams ir leidžia jiems lanksčiai planuoti savo atostogas nuo kelių nakvynių trumpo atokvėpio iki ilgesnės viešnagės saulėtuose Turkijos kurortuose.

Taip pat nudžiugs ir nenorintys per daug išlaidauti. Anot „Tiketos Tour“ vadovo Gvido Aukštuolio, kelionės į Turkiją šiais metais Lietuvos keliautojams pigs maždaug penktadaliu.

„Turkijos pliažus pasiekiamus planuojame padaryti kiekvieną dieną, o poilsis jos kurortuose kainuos gerokai pigiau nei iki šiol. Nauji, itin patogūs skrydžių laikai, visiškai kitos poilsinių kelionių kainos – tik dalis naujienų, kurias pristatėme rinkai ir privertėme pasitempti konkurentus“, – sako kelionių organizatoriaus „Tiketa Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis.

Anot jo, skrydžiai į Turkijos kurortus bus vykdomi nauju laiku – nuo 9 val. ryto. Bendrovė šiemet pasiūlė savaitės trukmės keliones į penkių žvaigždučių viešbučius Turkijoje už 365 Eur, Egipte – už 399 Eur asmeniui, be to, šalies įmonėms pasiūlė perkelti darbo vietas į užsienio viešbučius.

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ atstovė Dovilė Zapkutė jam pritaria ir teigia, kad tokių žemų atostogų pasiūlymų kainų kaip dabar jau seniai būta. Pasak jos, balandį ir gegužę atostogauti Turkijos kurortuose galima pigiau nei 2019 metais.

„Šiuo metu galime pasiūlyti itin gerų kainų pailsėti Turkijos kurortuose. Pavyzdžiui, balandžio mėnesį 7 nakvynių poilsis su „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipu 5 žvaigždučių viešbutyje vienam žmogui kainuoja nuo 280 eurų“, – sako D. Zapkutė.

„Tez Tour“ skrydžius taip pat vykdys kasdien. Kaip Delfi sakė kelionių organizatoriaus atstovė Inga Aukštuolytė, balandžio mėnesį savaitės poilsį su „viskas įskaičiuota“ galima įsigyti už vos daugiau nei 200 eurų, todėl susidomėjimo netrūksta.

Per praėjusius metus Turkija sulaukė 12,7 mln. poilsiautojų iš užsienio – 71,7 proc. mažiau nei 2019-aisiais.

Ką reikia žinoti vykstantiems į Turkiją

Būtina atkreipti dėmesį, jog Lietuvos vyriausybė Turkiją yra priskyrusi paveiktoms šalims, o Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja į šalį nevykti, todėl turistai, įvertinę galimas rizikas, yra asmeniškai atsakingi už priimtą sprendimą keliauti.

Vis dėlto Turkija jau laukia keliautojų ir yra pasiruošusi juos priimti. Turkijos vyriausybė dar praėjusias metais inicijavo griežtą saugaus turizmo programą (Healthy Tourism Certification), kurios laikytis turi visos turizmo paslaugas teikiančios įmonės. Keliautojus gali priimti tik tie viešbučiai, kurie yra sertifikuoti pagal šią programą. Viešbučiuose laikomasi griežtų saugumo reikalavimų, maksimaliai mažinančių užsikrėtimo riziką. Pasak kelionių organizatorių partnerių, Turkijos vyriausybė, organizuodama ir įgyvendindama vakcinacijos procesus, aptarnavimo srityje dirbančius asmenis skiepija prioriteto tvarka.

Šiuo metu Turkijos piliečiams ir gyventojams taikoma komendanto valanda (darbo dienomis nuo 21:00 iki 5:00 ir savaitgalį nuo penktadienio 21:00 iki pirmadienio 5:00). Turistams ir kai kuriems paslaugų teikėjams komendanto valanda netaikoma.

Taip pat galioja ribojimas besinaudojantiems viešuoju miesto transportu. Juo leidžiama naudotis tik užimant sėdimą vietą, kad būtų užtikrinamas tinkamas saugus atstumas tarp keleivių. 20 metų ir jaunesniems bei 65 metų ir vyresniems žmonėms draudžiama naudotis viešuoju transportu. Turistai gali keliauti privačiomis transporto priemonėmis be papildomo leidimo, jei jie turi savo apgyvendinimo ar kelionės užsakymo dokumentą. Miesto restoranuose maistas – tik išsinešti, o viešbučių restoranai veiks ir bus atviri tik viešbučio klientams.

Reikalavimai vykstantiems ir grįžtantiems

Prieš vykstant:

Visiems į Turkiją vykstantiems asmenims (suaugusiems ir vaikams nuo 6 metų) ne anksčiau nei 72 val. iki skrydžio į šalį privaloma atlikti COVID-19 tyrimą PGR metodu ir gauti neigiamą tyrimo rezultatą patvirtinantį sertifikatą. Sertifikatas privalo būti popierinės formos (originalas arba atspausdintas) anglų arba turkų kalba.

Nuo 2021 m. kovo 15 d. visiems į Turkiją keliaujantiems asmenims privaloma per paskutines 72 val. iki atvykimo į šalį užpildyti Keliautojo atvykimo formą (angl. Traveller Entry Form) – pateikti asmeninę bei kelionės informaciją.

Neapsidraudusiems asmenims susirgus COVID-19 liga gydymo paslaugos teikiamos mokamai. Viešbučiai Turkijoje nėra įpareigoti padengti apgyvendinimo išlaidų asmeniui, kuris dėl kelionės metu patvirtinto teigiamo COVID-19 rezultato turi viešbutyje izoliuotis ilgiau nei planuojamos atostogos. Todėl vykstantiems į Turkiją rekomenduojama įsigyti Turkijos vyriausybės siūlomą COVID draudimą, kuris padengtų medicinines bei apgyvendinimo išlaidas, kilusias dėl COVID-19.

Tiesa, kai kurie viešbučiai, jei atostogų metu keliautojui patvirtinamas teigiamas viruso testas, priklausomai nuo užimtumo apgyvendinimą karantino metu suteikia nemokamai.

Asmeniui patvirtinus teigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą, jis gali rinktis gydymą ligoninėje arba, jei gerai jaučiasi, likti karantinuotis viešbutyje, izoliuotis paskirtame kambaryje. Gydymo ligoninėje ir apgyvendinimo viešbutyje išlaidas izoliacijos laikotarpiu (viršijančias planuojamų atostogų trukmę) padengia klientas asmeninėmis lėšomis arba jo įsigytas draudimas.

Prieš grįžtant:

Vyriausybei sugriežtinus atvykimo į Lietuvą tvarką atostogaujantys ar darbo reikalais keliaujantys 16 metų amžiaus ir vyresni lietuviai namo sugrįžti gali tik turėdami neigiamą COVID-19 testo atsakymą. Testas turi būti atliktas ne seniau nei 72 val. iki atvykstant į Lietuvą. Tinkamais COVID-19 tyrimais laikomi PGR tyrimas ir antigeno testas (pakanka vieno iš jų), serologinis antikūnų tyrimo atsakymas nepripažįstamas. Savarankiškai atlikti PGR testą Turkijoje esančiose laboratorijose galima už maždaug 25 eurus.

Taip pat visi grįžtantys ar atvykstantys į Lietuvą asmenys privalo užsiregistruoti ir pateikti savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) elektroniniu būdu. Anketą užpildyti reikia NVSC interneto svetainėje ir gautą registracijos patvirtinimą (QR kodą) pateikti įlaipinimo metu. Elektroninę anketą rekomenduojama užpildyti likus ne mažiau kaip 24 valandoms iki kelionės pradžios.

Reikalavimas darytis COVID-19 testą ir izoliuotis netaikomas COVID-19 liga persirgusiems asmenims, kai COVID-19 liga buvo nustatyta teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu ir nuo teigiamo rezultato patvirtinimo praėjo ne daugiau kaip 90 dienų iki grįžimo ar atvykimo į Lietuvą. Būtina su savimi turėti tai patvirtinantį asmens sveikatos priežiūros įstaigos dokumentą. Taip pat testas ir izoliacija netaikoma pagal visą skiepijimo schemą paskiepytiems asmenims, turintiems tai patvirtinančius dokumentus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)