Šiemet Tailande Martinkų pora lankėsi jau ne pirmą sykį. Šią šalį jiedu su vyru jau buvo aplankę 2022-aisiais.

„Patį pirmą kartą apsilankę Tailande, iškart pajutome didžiulę meilę šiai šaliai. Mums patiko viskas: maistas, kultūra, klimatas, gyvenimo būdas, visiškas atsipalaidavimas“, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo Toma.

Kelionės akimirkos iš Azijos

Tad, kai šiemet su vyru pradėjo planuoti atostogas, jokia kita šalis neviliojo taip, kaip Tailandas.

„Puikiai suprantu, kad pasaulis didelis, yra begalės neatrastų nuostabių kampelių, bet norėjosi tiesiog pasimėgauti šia nuostabia šalimi, pasimokyti iš vietinių meilės gyvenimui ir tiesiog pabėgti nuo įtempto gyvenimo tempo bei atrasti vidinę ramybę“, – pasakojo Toma.

Klaipėdiečius ypač sužavėjo tailandiečių skleidžiama ramybė.

„Jie tokie ramūs žmonės, visada su šypsena, malonūs. Man ypač patiko vietinių požiūris, kad problemos yra tik laikini nepatogumai, tad neverta dėl jų jaudintis. Mums pasidarė net pavydu, nes mūsų gyvenime vyrauja nuolatinis stresas, bėgimas, lėkimas, konkurencija. Net patys nepastebime, kaip įsisukame į tokią negatyvią rutiną, kuri atima visą gyvenimo džiaugsmą.

Tad jau grįždama iš pirmos kelionės žinojau, kad turiu išmokti į viską žiūrėti paprasčiau ir nustoti jaudintis dėl dalykų, kurie nuo manęs nepriklauso.

Manau, kad mes esame pamiršę, apie ką yra gyvenimas ir kaip teisingai jį reikia gyventi neišbarstant savęs. Vis laukiame geresnio rytojaus net nesuvokdami, jog šiandien yra vakar dienos rytojus“, – patirtimi dalijosi Toma.

Tailandas nenuvylė ir antrąkart

Šiemet, planuodami kelionę, Martinkai nusprendė pamatyti ir daugiau Azijos šalių, kad galėtų palyginti, kur jiems patinka labiau. Tad be mylimo Tailando nusprendė dar aplankyti Kvalą Lumpūrą ir Balį.

„Pirmas dvi savaites praleidome Tailande, aplankėme vietas, kurių nespėjome pirmos kelionės metu. Šį kartą jautėmės kaip namuose, viskas atrodė taip pažįstama, sava, tiek daug gerų emocijų patyrėme nuo pat pirmos dienos, kad net nesupratome, kaip vis giliau mus klampino meilė šiai šaliai, net vis dažniau aplanko mintys apie galimybę keltis ten gyventi“, – atvirai pasakojo klaipėdietė.

Kelionės akimirkos iš Azijos

Pasak jos, kad ir kur nukeliausi Tailande, visur lydės neišpasakyto grožio vaizdai.

„Gamta Tailande nuostabi: skaidriai žydra jūra, balto smėlio paplūdimiai, žaliuojantys kalnai, tobulos palmės, plieskianti saulė, žodžiu, viskas, kas telpa į žodį „tobula“, – žavesio neslėpė Toma.

Žavėjo ir vietinių draugiškumas bei paslaugumas. Pavyzdžiui, pamatę, kad turistai stovi su motoroleriu kažkur nuošaliau šalikelėje, visada pasiteiraudavo, gal jiems baigėsi benzinas ir reikia pagalbos.

Draugiškos kainos

O ir kainos, pasak Tomos, Tailande labai draugiškos.

„Keliauti ten vienareikšmiškai pigiau nei atostogauti, pavyzdžiui, Palangoje. Mes su vyru nemėgstame švaistyti pinigų nereikalingai prabangai, tad visada turime susidėlioję biudžetą, kiek galime išleisti viešbučiams. Viešbučiuose praleidžiame mažai laiko, nes visada keliaujame, tad nakčiai skiriame maždaug 40 Eur. Už šią sumą gauname 4, kartais net 5, žvaigždučių viešbutį su įskaičiuotais pusryčiais. Dar neteko nusivilti nė vienu pasirinktu viešbučiu“, – pasakojo klaipėdietė.

Užtat motorolerio nuomai tenka išleisti daugiau.

„Kadangi mudu daug keliaujame, renkamės didesnį, patogesnį ir saugesnį motorolerį. Įprastai motorolerio kaina parai prasideda nuo 8 Eur, o mūsų pasirinkimas kainuoja 15 Eur parai. Kai kalbama apie saugumą, niekada netaupome“, – paaiškino Toma.

Maisto kainų, pasak jos, Tailande yra labai įvairių, priklausomai nuo to, kur pasirenki valgyti.

„Bet tikrai nereiškia, kad kuo prabangesnis restoranas, tuo skaniau pavalgysite. Beje, dažniausiai būna atvirkščiai“, – patikino keliautoja.

Jos žiniomis, vidutiniškai vienam žmogui patiekalas ir gėrimas kainuoja apie 5 Eur.

„Tai tikrai nėra daug, turint omenyje, kad savo lėkštėje matysite šviežią žuvį ar jūros gėrybes, o jūsų gėrimas bus trintų šviežių vaisių kokteilis“, – paaiškino klaipėdietė.

Kelionės akimirkos iš Azijos

Daugelis Tailandą sieja su naktiniu gyvenimu ir laisvo elgesio merginomis, bet, pasak Tomos, kam ko reikia, tas tą ras.

„Tailandas yra kur kas daugiau nei tik naktinis gyvenimas“, – patikino keliautoja.

Nemėgsta didelių miestų

Apie Kvalą Lumpūrą Toma sakė neturinti daug ką papasakoti. Esą tai tiesiog didelis miestas, sostinė.

Žinoma, jame daug įspūdingų pastatų, tokių kaip „Petronas Twin“, daug gražių šventyklų, tokių kaip populiariausia „Batu Cave Temple“.

„Iš šios šalies kažko daug ir nesitikėjome, nemėgstame didelių miestų, bet kartais reikia pasikultūrinti“, – paaiškino Toma.

Su motoroleriu – kasdien po 100 km

Tad po kelių dienų pora patraukė į Balį, kur praleido 12 dienų.

„Vis galvojome, kaip per tokį trumpą laiką pamatyti kuo daugiau. Kadangi nemėgstame tiesiog gulėti prie jūros ir nieko neveikti, nusprendėme palikti savo lagaminus viešbučio saugykloje, susikrauti kelis būtiniausius daiktus į kuprinę ir leistis į kelionę aplink salą motoroleriu. Kadangi eismas ten yra beprotiškas, spūstyse automobiliai praleidžia valandas, motoroleris buvo geriausia išeitis“, – pasakojo Toma.

Kas dvi dienas pora keitė viešbutį, nuvažiuodavo apie 100 km iš vienos vietovės į kitą pakeliui aplankydami įžymiausias vietas.

„Baliui būdinga labai graži gamta. Ryžių terasos, šventyklos, ugnikalniai, kalnai – visi tie vaizdai gniaužė kvapą. Bet tik tiek. Galbūt būsiu nepopuliari, bet Balis didelio įspūdžio man nepaliko“, – įspūdžiais dalijosi moteris.

Kelionės akimirkos iš Azijos

Nemalonus icidentas

Tolstant nuo turistinių miestelių, vietinių pikti žvilgsniai vertė jaustis nepatogiai. O galiausiai prie vieno žymiausių ugnikalnių pora pakliuvo net į aferos pinkles, kai buvo bandoma apgaulės būdu pasisavinti jų daiktus.

„Kai keliauji nutrūktgalviškai, nenuostabu, kad kartais patenki į nemalonias situacijas. Taip mums nutiko ir važiuojant link vieno populiaraus ugnikalnio. Kai pakeliui sustojome apžvalgos aikštelėje, prie mūsų prisistatė kariškio drabužiais vilkintis vyras ir pradėjo įkyriai tardyti bei mus fotografuoti. Gaila, mes jam paminėjome, kur važiuojame, tad nenuostabu, kad jį palikę ir nuvažiavę, neilgai trukus, buvome sustabdyti didesnės gaujos. Nuošalioje vietoje mus sustabdė trim džipais važiuojantys vietiniai ir primygtinai ėmė siūlyti pirkti iš jų ekskursiją į ugnikalnį.

Įtartina buvo tai, kad jie liepė visus daiktus – kameras, dronus – palikti pas juos „saugykloje“. Su vyru greitai sumanėme, kaip išsisukti. Tiesiog suderėjome kainą ir pamelavome, kad neturime patogios avalynės bei visai neturime pasiėmę pinigų. Pasakėme, kad tuoj nuvažiuosime į viešbutį, atsivešime pinigų ir galėsime su jais keliauti. Jie patikėjo ir paleido“, – nemalonų incidentą prisiminė klaipėdietė.

Balio virtuvė klaipėdiečiams taip pat didelio įspūdžio nepaliko, bet, kaip sako Toma, galbūt dėl to kalta tiesiog per didelė meilė Tailando virtuvei.

„Taigi su visa pagarba Balio mylėtojams, Balis nuostabaus grožio šalis, bet asmeniškai aš daugiau ten negrįžčiau“, – atvirai prisipažino Toma.

Toma skaičiuoja, kad ši mėnesį trukusi kelionė jiems kainavo apie 6 tūkst. eurų.