„Pirmas Arkadaro miesto statybų etapas kainuoja 3,3 mlrd. dolerių“, – pranešė už statybas atsakingo valstybės komiteto atstovas Deriageldis Orazovas. – Mūsų vertinimu, antras etapas kainuos apie 1,5 mlrd. dolerių.“

G. Berdimuhamedovas užėmė Turkmėnistano prezidento postą 15 metų, vėliau šias pareigas perėmė jo sūnus Serdaras – jis laimėjo pirmalaikius rinkimus.

2019 m. G. Berdimuhamedovas dalyvavo iškilmingoje statybų pradžios ceremonijoje, po pusės metų prasidėjo darbai. Naują miestą planuojama pastatyti 950 ha teritorijoje; darydami vietos naujam miestui iškirto 135 ha obelų sodų ir 170 ha vynuogynų.

Pirmu statybų etapu apie 700 ha plote ketinama pastatyti 384 objektus, tarp jų bus 258 gyvenamieji namai. Vietos žiniasklaida vadina Arkadarą „išmaniuoju“ miestu, kuriame, pvz., šviesoforus reguliuos skaitmeninės technologijos, o šiukšliadėžės praneš atitinkamoms tarnybos, kad yra pilnos, jos bus reguliuojamos taip pat skaitmeninėmis technologijomis. Vyresnysis Berdimuhamedovas pavedė statyti naują miestą ekologiškai švarų – naudoti saulės baterijas, tik elektra varomus autobusus ir taksi.

Turkmėnija

Mieste bus ir paminklų – stovės mylimo buvusio prezidento žirgo – „garsiojo Akhano ristūno skulptūra“. Paminklo aukštis bus 31 m. Stovės ir mečetė, talpinanti 5500 žmonių, vaikų centras. Antru statybų etapu statys mokyklas, vaikų darželius, ligonines, gaisrinę, geležinkelio ir autobusų stotį. Atsiras ir pramonės zona su tekstilės įmonėmis, lengvąja ir maisto pramone.

Kovą buvęs šalies prezidentas pranešė, kad pirmas Arkadaro statybų etapas eina į pabaigą ir ruošiamasi atidarymo ceremonijai. Serdaras Berdimuhamedovas pavedė įsteigti organizacinį komitetą ir davė neįprastą nurodymą šalies URM – išanalizuoti klausimą dėl miesto įtraukimo į Guinnesso rekordų knygą, pranešė „Turkmėnistano kronikos“.

Turkmėniška „Potiomkino kaimo versija“?

Turkmėnistane visiems aišku, kad Arkadaro miesto statybos – ideologinis projektas paties Arkadaro ir jo artimiausios aplinkos, kuri daro iš jo sakralią asmenybę, dar gyvą tapusia visiems turkmėnams istorine figūra ir pademonstravusia nepaprastus gebėjimus valdyti šalį (iš tiesų taip nėra).

Vyresniajam Berdimuhamedovui jau nepakanka paprasto hipertrofuoto kulto, esant gyvam, jis jau mąsto apie amžinybę, apie savo vietą istorijoje, be to, jis nori sakralumo, kuriuo neabejotų žmonės ir kuris būtų nekintamas laike.

Arkadaro miestas – vienas iš brangių, abejotino reikalingumo projektų tiek laiko, tiek vietos požiūriu. Kitas paminėtinas projektas – kurortas Kaspijos jūros pakrantėje Avaza.

Tiesa, meilė kurortui slūgsta kartu su Kaspijos jūros lygiu – kai kuriose vietose jūra atsitraukė 100–150 m nuo pastatytos infrastruktūros, kas menkina pajūrio kurorto vertę.

70 tūkst. gyventojų numatytas miestas neturi arti reikiamo kiekio gamybos ir darbo vietų, taigi, tai bus eilinis projektas „naujajam elitui“ – nomenklatūros, aukščiausiojo ir vidurinio rango biurokratijos atstovams; beje, jau pačiame Ašchabade yra keli tokie tariamai elitiniai rajonai.

Sumaniojo miesto koncepcija, kuria remiantis nori patekti su Arkadaro miestu į Guinnesso rekordų knygą, sunkiai suvokiama: miestas pernelyg mažas, kad jame būtų galima organizuoti iš tiesų išmanią transporto judėjimo sistemą, galbūt turimas omenyje elementariai saugumas – jam užtikrinti mieste įrengta galybė stebėjimo videokamerų ir pan. jutiklių.

Tačiau „išmaniojo miesto“ koncepcija nesusijusi su „išmaniųjų namų“ technologiniais sprendimais – kondicionavimo sistema, šildymas, apšvietimas, net siurbliai ir kiti išmanieji prietaisai tampa išmaniaisiais, kai yra įjungiami į internetą, o tai – jau politinis klausimas, nes internetas Turkmėnistane yra visiškai silpnas, taigi net šiuolaikiškiausi prietaisai tampa menko funkcionalumo ankstesnių kartų elektros įtaisais.

Turkmėnija

2017 m. Azijos žaidynėms pastatytas didžiulis sporto kompleksas stovi užrakintas ir tik eikvoja lėšas iš biudžeto išlaikymui – pats Turkmėnistanas žaidynių nerengia, kitų šalių organizaciniai komitetai nerengia žaidynių Ašchabade dėl logistikos problemų, nepalankios orų, politinės ir finansinės terpės rungtynėms.

Tai pasakytina ir apie Arkadaro miestą – dar projektavimo laikotarpiu jo reikalingumas kėlė abejonių, o juo labiau – statybų mastas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją