Madeira lietuviams tampa viena mėgstamiausių atostogų vietų.

„Madeira, Madeira, Madeira, o dieve, Madeira! Aš tiek apie ją girdėjau ir pagaliau mes čia!“ – džiūgauja V. Vyšniauskaitė-Cheri.

„Amžinojo pavasario sala priklauso Portugalijai, bet yra toli nuo visos Europos, nuo visos Portugalijos. Mes esame Atlanto vandenyne, – pasakoja O. Gasanovas, eidamas oro uostu, ir staiga prie laidos keliautojų priėjusi mergina pavaišina Madeiroje užaugintais bananais. – Kurioje saloje dar pavaišina bananais? Aš jaučiuosi kaip Havajuose.“

Oro uostas, kuriame nusileido laidos „Lietuviškos atostogos“ kūrėjai, pavadintas Cristiano Ronaldo vardu – visų laikų rezultatyviausio Portugalijos žaidėjo garbei. Ne pats jaukiausias faktas – šis oro uostas anksčiau buvo vienas pavojingiausių, įvykdavo daug įvairių nelaimių. O. Gasanovas, paskelbęs tokią ne itin malonią žinią, skuba nuraminti – oro uostą pertvarkė, patobulino, prailgino nusileidimo taką, tad jis tapo saugesnis. Tačiau čia skrenda tik labai patyrę pilotai.

Pačiame oro uoste pasitinka ir garsaus žaidėjo skulptūra.

„Pirmas dalykas, ką reikia padaryti atvykus į naują vietą, – įsikurti viešbutyje“, – sako O. Gasanovas.

„O geriausias viešbutis Madeiros saloje vienareikšmiškai yra „Savoy Palace“, nes jis pats aukščiausias, pats prabangiausias ir pats madingiausias“, – stovėdama šalia neįtikėtino dydžio viešbučio įspūdžiais dalijasi atlikėja.

Kas laukia viduje? 575 kambariai ir net 21 baseinas.

„Turiu prisipažinti, kad šiame viešbutyje aš jau buvau, atostogavau su savo mama, o mamą visada norisi atsivežti į geriausias vietas“, – prisipažįsta O. Gasanovas.

Vos įžengus į viešbučio fojė pasitinka sunkiai nusakoma prabanga su trijų aukštų namo dydžio šviestuvu, kuris apšviečia po juo sukurtą mini sodą. Beje, sodas įkurtas per visą 17-os aukštų pastatą, o kiekviename aukšte – vis skirtinga augmenija.

„Lietuviškų atostogų“ laidos kūrėjai netrukus pakyla į penkioliktą viešbučio aukštą, iš dviejų pusių atsiveria panoraminis vaizdas. Kambaryje prabangos pojūtį dar labiau sustiprina pro langą atsiveriantis vaizdas į Atlanto vandenyną, o kambarys įrengtas itin stilingai. Vien vonia – trys atskiri kambariai.

„Vonią sudaro trys atskiri kambariai. Kai kurie žmonės tokio dydžio butuose gyvena“, – sako O. Gasanovas.

„Aš tokio dydžio bute gyvenu“, – patikslina V. Vyšniauskaitė, kad toli ieškoti tokiuose butuose gyvenančių žmonių tikrai nereikia.

Aukso papuošimais dekoruota ir vonia, ir visas poilsio kambarys, kuriame – milžiniška lova.

Atvykusiems svečiams viešbučio kambaryje palikta ir pyragaičių, dėl kurių O. Gasanovas, kaip tikina, sutiktų dalyvauti ir realybės šou „Per savaitę – plius 50 kilogramų“, jei tik reikėtų visą dieną gulėti lovoje ir mėgautis nepaprastai gardžiais skanėstais.

Viena įspūdingiausių poilsio zonų – ant viešbučio stogo, kur nemokamai mėgautis poilsiu su užburiančiu vaizdu ir maudynėmis baseine gali kiekvienas čia gyvenantis svečias.

„Niekur kitur aukščiau Madeiroje išsimaudyti Jūs negalėsite. Tai idealiausia ir aukščiausia maudynių vieta“, – konstatuoja O. Gasanovas.

„Geriau negali būti – jaučiausi tarp vandenyno ir dangaus“, – potyriais dalijasi V. Vyšniauskaitė-Cheri.

„O dabar tai, ką viešbutis turi geriausio! Pavyduoliams tuoj susisuks galva – rojaus sodas“, – pristato O. Gasanovas vietą, kur auginamos Lietuvoje nematytos gėlės ir įvairūs egzotiški nuostabiai kvepiantys augalai.

Pasyvaus poilsio mėgėjams – dar vienas rojaus kampelis: prie viešbučio baseinų yra apie 500 skirtingo dizaino, minkštumo gultų ir net tokių, kurie panirę į vandenį.

Na, o įsikūrus, be abejo, būtina pasižvalgyti ir po Funšalio miestą. Čia ne tik užburianti gamta, bet ir gausu skulptūrų, kitokio meno.

Mieste, be abejo, nemažai dėmesio skirta Cristiano Ronaldo – čia yra jo vardo viešbučių, kavinė ir muziejus, kuriame už 7 eurus apsilankęs turistas savomis akimis galės apžiūrėti viską, kas susiję su šiuo garsiu sportininku ir jo istorija. Šalia muziejaus – ir futbolo žvaigždės statula; ji akivaizdžiai dažnai liečiama, o kai kurios vietos nučiupinėtos iki blizgesio. Dainininkė Cheri nepraleidžia progos išglostyti Ronaldo skulptūrą ten, kur ji labiausiai nublizginta.

Norint apžiūrėti miestą, verta pasinaudoti funikulieriumi, kurio ilgis siekia net 3 kilometrus ir 200 metrų.
„Apie 20 minučių trunka kelionė, spėji pamatyti sostinę iš visų pusių“, – pasakoja prie funikulieriaus atėjęs O. Gasanovas.

Atviras stiklinis funikulierius kyla į kalnus virš namų, tiltų ir pasakiškos gamtos. Šią kelionę galite įamžinti už 10 eurų. Profesionali nuotrauka padaroma apačioje, o užkilus į kalną įteikiama.
Dar viena priežastis, kodėl verta kilti funikulieriumi, – ant kalno įkurtas tropinis botanikos sodas (originalo kalba – Monte Palace tropical garden).

„Pats įtakingiausias žurnalas „Conde Nast Traveler“ rašo, kad tai vienas iš trylikos pačių gražiausių botanikos sodų pasaulyje. Per sekundę žengi pro vartus ir patenki į rojaus sodą. Čia netgi rekomenduojama ateiti nepasikvėpinus, kad kvepalai neužgožtų natūralaus gamtos kvapo ir, jei ilgiau čia pabūtumėte, Jūsų drabužiai, kūnas įsigertų nuostabiais gėlių aromatais“, – dalijasi O. Gasanovas.

Maršrutas nėra lengvas, mat sodas įkurtas kalnuotoje vietovėje, o eiti reikės 2.30 val.
Atėję į sodą žmonės patenka į egzotišką mišką, kur auginami įvairių kraštų augalai, įkurtas kiniškas sodas, kriokliai, čia gyvena įvairūs paukščiai, drugeliai, žuvys.

Keliautojai sutiko ir turistų iš Vilniaus. Justina ir Matas pritarė O. Gasanovui, kad Funšalis – žaliausia sostinė, tačiau pridūrė: „po Vilniaus“.

Gavę peno akims laidos kūrėjai patraukė į turgų pasidairyti, ką skanaus galima rasti ir skrandžiui.

„Mercado dos Lavradores“ – tai legendinis, išskirtinis turgus, nes čia galima paragauti niekur nematytų ir neragautų vaisių“, – sako V. Vyšniauskaitė.

„Mano draugai, kurie Funšalyje yra praleidę keletą mėnesių, sakė, kad šita vieta jiems labiausiai įsiminė. Šis turgus sostinėje buvo numeris vienas“, – priduria O. Gasanovas.

O pasidairyti ir paskanauti išties yra ko. Dalis egzotiškų vaisių vargu ar matyti lietuviui. O. Gasanovas neslepia, kad savarankiškai kažin ar suprasite, kokie vaisiai siūlomi turguje, tad į pagalbą pasikviečia specialistą.

Vaisių specialistas Džonas lietuviškai kviečia paragauti. Atlikėja Cheri prisipažįsta niekada neragavusi Drakono vaisiaus (kertuočio), deja, dėl COVID pandemijos turguje jau negalima išragauti vaisių jų neįsigijus. Keliautojus sudomina į kaktusą panašus vaisius, kuris, anot Džono, yra banano ir pasifloros (marakujos) derinys. Dar vienas panašus išvestas iš banano ir ananaso. Kaip egzotiški vaisiai atrodo net pomidorai, pasak Džono, skoniu panašūs į pomidoro ir pasifloros derinį.

Kol V. Vyšniauskaitė domėjosi, kas į ką panašus pagal skonį, O. Gasanovas apsipirko ir pataria – būkite pasiruošę: pardavėjai stengiasi parduoti kuo daugiau. Už vaisius O. Gasanovui teko pakloti 55 eurus ir 75 centus.

„Neprisimenu, kada turguje būčiau tiek išleidęs. Skaudžiai, bet, tikiuosi, bus skaniai“, – atvirauja didžiuliu vaisių maišu nešinas O. Gasanovas.

Nuo maisto – prie pramogų. Gana ekstremali pramoga yra pintos šiaudinės rogutės, vadinamos tomoban. Šios rogutės išskirtinės visame pasaulyje, o pramogą filmavo net CNN.

„CNN šias rogutes pavadino vienu iš septynių kiečiausių transporto priemonių“, – dalijasi O. Gasanovas ir su V. Vyšniauskaite neria į asfalto rogučių pramogą.

Dabar pramoga tapusios rogutės buvo sukurtos kaip transporto priemonė. Kaina išties nemaža, tačiau ji kinta nuo asmenų skaičiaus. Vienam žmogui kainuoja 25 eurai, o į jas įsėdus dviese mokėti reikės 30 eurų.

„Nevalgykite prieš šitą kelionę“, – išbandę ekstremalią pramogą pataria keliautojai.

Pramogas teikiantys vietos gyventojai sako, kad rogutės dar greičiau rieda, jei asfaltas šlapias. O vežėjai, kurie reguliuoja rogučių judėjimą, avi specialius batus, kuriais stabdo, jei darosi nesaugu ar reikia pasukti transporto priemonę.

Jei jau esate Madeiros sostinėje, tiesiog būtina užsukti į maisto nuodėmės gatvę.

„Rua Santa Maria, arba Šventosios Marijos gatvė, – tai Funšalio miesto pagrindinė restoranų ir barų gatvė“, – pasakoja dainininkė.

„Ne šiaip restoranų ir barų gatvė. Čia ypatinga atmosfera. Niekur kitur pasaulyje to nepajausite“, – dar viena Funšalio vieta kviečia pasimėgauti O. Gasanovas.

Keliatojai pataria užsukti į restoraną „LA AO Fundo“, mat ten ne tik itin skaniai gamina, ši vieta – viena populiariausių tarp vietos gyventojų. Tiesa, patekti čia nėra paprasta – rezervuoti staliuką reikia bent jau prieš porą dienų.

Kokios kainos laukia norinčių pavalgyti maisto nuodėmių gatvėje? Į netoli esančio vieno restorano meniu pažvelgę keliautojai vardija, kad pomidorų sriuba kainuoja apie 5 eurus, aštuonkojo karpačas – 12,95 euro, didkepsnis – 18,95 euro.

Dar vienas netoli esantis restoranas siūlo midijų kibirėlį už 9,95 euro. Tokia pat kaina ir už meliono su rūkytu kumpiu užkandį. Krevetės čia kainuos 12,50 euro. Keliautojai konstatuoja, kad kainos ne itin skiriasi nuo Lietuvos restoranų.

Po pasivaikščiojimo po miestą ir nerizikavę valgyti nežinomose vietose, viešbutyje O. Gasanovas ir V. Vyšniauskaitė-Cheri sėda vakarieniauti – ragauja išties puikių patiekalų.

„Kai tokio lygio viešbutis, tikrai esi garantuotas, kad bus labai skanu“, – kone vienbalsiai sutaria keliautojai.

Ragaudami puikiai paruoštos mėsos, žuvų ir kitų patiekalų keliautojai atvirauja – viešbutyje yra ne vienas restoranas, tad kiekvieną vakarą galite mėgautis ne tik skirtingais patiekalais, bet ir skirtinga aplinka.

O kaip seksis keliautojams kitose vietose ir ką dar naujo ir kartu lietuvių mėgstamo pamatys, išvysite kitą antradienį, rugsėjo 14 dieną, 20.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)