Terorizmo gresmė visoje Europoje auga siaubingu greičiu. Po išpuolių Paryžiuje lapkričio 13d., kuomet žuvo 130 žmonių ir šimtai buvo sužeistų, taikių gyventojų baimė išplito kiekvienoje kaimyninėje šalyje.

Jau kurį laiką Islamo valstybės (ISIS) teroristai grasina išpuoliais ne tik Prancūzijoje, Belgijoje, Rusijoje, bet ir Italijoje. Itin bijoma dėl galimų pasikesinimų į Romos Koliziejų, Milano Katedrą ar didijį Milano La Scala operos teatrą. Didelis pavojus gresia Vatikanui, nes 2015 m. laikomi krikščionybės jubiliejaus metais. Šventiniu laikotarpiu laukiama kelių šimtų tūkstančių piligrimų Romoje.

Dar prieš metus dauguma italų į grasinimus nežvelgė rimtai: buvo netgi juokaujama. Praėjusį pavasarį (2015 m. vasario mėn.) amerikiečių laikraštis „The New York Times“ su nuostaba komentavo itališką humorą. Italai socialiniuose tinkluose ragino vieni kitus nebijoti teroristų, mat jie vis vien įstrigtų automobilių spūstyse Romoje.

Arba siūlė ISIS teroristams nesėsti į viešąjį transportą, nes jis visada vėluoja. Kiti juokaudami klausė, ar „ISIS“ – tai naujas mokesčių pavadinimas. Panašūs juokai buvo komentuojami žiniasklaidoje, televizijos naujienų metu.

Po sprogdinimų Prancūzijoje situacija tapo rimta bei įtempta, ir juokauti niekas nebenori.

Šiuo metu Romoje patruliuoja daugiau nei 2000 karių ir policininkų, kelis kartus daugiau, nei įprastai. Jie dislokuoti prie svarbiausių kultūrinių ir istorinių objektų: Trevi fontano, Ispaniškų laiptų, Panteono ir kt. Dalis jų persirengę civiliais turistais, tačiau budriai stebi aplinką.

Tibro upė, tekanti Romoje, yra prižiūrima vandens patrulių. Keli pareigūnai su automatais rankose nužvelgia keleivius kiekvienoje metro stotelėje.

Praeitą savaitę metro Romoje buvo evakuotas 4 kartus dėl įtartinai paliktų daiktų. Laimei, įtarimai nepasitvirtino. Ne tik oro uostose, bet ir viešajame transporte perspėjama ir raginama nepalikti lagaminų, dėžių ar kitų asmeninių daiktų.

Dauguma Romos gyventojų vengia masinio susibūrimo vietų, o terorizmas – viena dažniausiai girdimų temų. Iš pradžių italų pašaipą kėlę teroristų grasinimai įgavo rimtą pagrindą. Tad šiuo metu svarbiausia vykstanti diskusija – kaip išlikti saugiems. Lietuviams, Kalėdiniu laikotarpiu vykstantiems į Romą, taip pat vertėtų pasisaugoti nuo didelį turistų skaičių sutraukiančių renginių ar vietų.