Graikijos savivaldų įgaliotiniai naudoja dronus ir specialią programėlę, kad sustabdytų gultus besinuomojančių turistų antplūdį.

Restoranai, barai ir kitos nuomos paslaugas teikiančios įmonės siūlyti gultus galės tik įsigijusios specialų leidimą. Naudojant dronus pavyksta be vargo patikrinti, ar laikomasi nustatytos tvarkos.

Be to, minėtų įstaigų savininkai yra įpareigoti rūpintis paplūdimių švara, tinkamu ženklinimu ir pasirūpinti, kad teritorijoje budėtų gelbėtojai.

Remiantis kovo mėnesį įteisintu įstatymu, šezlongai ir skėčiai turi stovėti ne arčiau kaip per keturis metrus nuo kranto. Tai reiškia, kad siauresniuose nei keturių metrų paplūdimiuose jokių gulimųjų krėslų apskritai negali būti.

70 proc. paplūdimių teritorijos turėtų likti neužkrautos gultais, o jei regionas saugomas, tuščias plotas turėtų sudaryti 85 proc. paplūdimio teritorijos.

Vietos gyventojai raginami pranešti apie įstatymo pažeidimus per programėlę „MyCoast“, kurioje galima rasti informacijos apie tai, kas yra teisėta, o kas – ne.

Naujos taisyklės buvo įteisintos kaip kovos su pertekliniu turizmu ir neteisėtu Graikijos paplūdimių privatizavimu priemonės.

„Mūsų tikslas – apsaugoti aplinką ir šalies piliečių teisę laisvai patekti į paplūdimius. Kita vertus, siekiame išlaikyti turizmo, kaip siūlomo produkto, kokybę ir palaikyti tinkamą verslumo dvasią, kuriamą tų verslininkų, kurie viską atlieka kaip pridera“, – pakomentavo Graikijos ekonomikos ir finansų ministras Kostis Hatzidakis.

Daugiausia nusiskundimų gaunama iš šiaurės vakarų pakrantėje plytinčio Krionerijo paplūdimio: visiškai neseniai jų skaičius siekė 169. Daugybė pažeidimų buvo užregistruota ir netoliese esančiame Valtu paplūdimyje.

Baudos masiškai skiriamos ir už pažeidimus Korfu (Kerkyros) bei Rodo salų paplūdimiuose. Didžiausia skirta bauda siekė 220 tūkst. eurų. Ji buvo išrašyta be licencijos dirbusios įmonės prie Thymari paplūdimio Anavise savininkui.

Numatoma įvesti ir daugiau taisyklių, leisiančių dar efektyviau kovoti su Graikiją stelbiančiu pertekliniu turizmu. Nuo 2025 metų turėtų būti įteisinti į populiarias Graikijos salas – Mikoną ir Tyrą (Santoriną) – kursuojantiems kruiziniams laivams taikytini apribojimai.