M. Lucka Šviesių žmonių parkelį Antazavėje įkūrė prieš trejus metus su idėja skulptūromis pagerbti tiek gyvus, tiek jau mirusius nusipelniusius žmones.

„Pirmiausia pas Mykolą Sauką užsakiau padaryti Jono Meko skulptūrą. Po to pagavau kablį, buvo smagu, pagalvojau, kad reikia daugiau skulptūrų. Taip atsirado Šarūno Joneikio, Rūtos Meilutytės skulptūros. Mąsčiau, jog reikia jas statyti ne tik mirusiesiems, bet ir gyviems – jiems gal net labiau“, – apie idėją pasakoja M. Lucka.

Skulptūra Danui Pankevičiui

Anot Mariaus, mintis pastatyti skulptūrą ir Danui kilo šiam oficialiai apkeliavus visas pasaulio valstybes.

„Kelionių kontekste aš jo kelionę suprantu kaip vienatvės etiudą, nes daugumoje išvykų per visus 25 metus jis buvo vienas – keliavo taip po Afriką, įvairias gentis. Pagalvojau, kad toje vienatvėje labai daug šviesos, o tai, mano supratimu, telpa į Šviesių žmonių parkelį“, – aiškina M. Lucka.

Marius idėją vystyti ėmė sužinojęs, kad Danui trūksta vos kelių valstybių iki to, jog būtų aplankęs visas.

„Paskambinau Mykolui, pasiūliau padaryti tokią skulptūrą. Tuomet surinkau kelis artimesnius Dano draugus, papasakojau apie idėją įamžinti jo keliavimą ir atsidavimą šiam dalykui. Sugalvojome skulptūroje Daną įamžinti gulintį ant kuprinės, žiūrintį į žvaigždes, nes dar nuo antros klasės jo pravardė yra Sapnas.

Šone skulptorius taip pat padarė mažą lygintuvėlį, nes Danas į pačią pirmą kelionę, kad ir kaip juokinga, pasiėmė lygintuvą galvodamas, jog jo labai prireiks. Įkomponavome tokį mažą juokelį“, – šypsosi M. Lucka.

Mariaus teigimu, ši skulptūra pačiam Danui buvo visiška staigmena.

„Pasikviečiau jį pas save į sodybą, pasakiau, kad reikia pasikalbėti. Atvažiavo, galvojo, jog noriu pasišnekėti apie kokius nors reikalus. Pasiūliau paplaukioti valtimi, nuplaukėme į kitą ežero galą, įkopėme į šlaitą, ant kurio yra parkelis – jame laukė draugai, norėję pasveikinti.

Danui buvo šokas. Buvo įdomu matyti tokią reakciją – stebėti žmogų, matantį save įamžintą ne nuotraukoje ar kažkokiame paveikslėlyje, o skulptūroje“, – sako M. Lucka.

Skulptūra Danui Pankevičiui

Marius priduria, kad į Šviesių žmonių parkelį gali patekti visi norintys, mat tai yra lankytina vieta.

Pats Danas pripažįsta, kad niekada nebūtų pagalvojęs, jog taip nutiks.

„Toks jausmas, kurio žmonės tikrai nesitiki patirti savo gyvenime. Jaučiuosi labai stipriai pagerbtas. Esu už tai dėkingas visiems prie šios skulptūros gimimo prisidėjusiems žmonėms, – džiaugiasi D. Pankevičius. – Aš visiškai nieko nežinojau. Marius sugebėjo tai išlaikyti paslaptyje iki pačios paskutinės sekundės, kai tik įžengiau į Šviesių žmonių parkelį.“