Aktyvistai teigia, kad jų gimtasis miestas tapo turistų pramogų parku, ir pasisakė dėl gausybės netinkamo elgesio lankytojų, kurie atvyksta į Andalūzijos miestą dėl klubų bei naktinio gyvenimo. Turizmo bumas po pandemijos taip pat spaudžia vietinius gyventojus, nes iškraipo nuomos rinką, Rebecca Ann Hughes rašo portale „Euronews“.

Reaguodama į tai, Malagos savivaldybė atnaujino turizmo taisykles ir pradėjo kampaniją su plakatais anglų bei ispanų kalbomis, kad primintų lankytojams apie tinkamą ir netinkamą elgesį. Valdžios institucijos pabrėžia, kad šių taisyklių laikymasis pagerina vietinių gyvenimą bei suteikia turistams geresnę patirtį.

Naujausios Malagos lankytojų etiketo taisyklės – nuo saugumo gatvėse iki draudžiamų drabužių.

Malaga

Pilnai apsirenkite

Valdžios institucijos primena, kad lankytojai gatvėse ir viešose vietose visada dėvėtų viršutinius drabužius. Gyventojams pasiskundus dėl turistų, kurie miesto centre dažnai vaikšto su maudymosi kostiumėliais arba be marškinėlių, 2023 metais buvo priimtas poįstatyminis teisės aktas, draudžiantis tokią praktiką.

Dabar viešose vietose draudžiama būti matomam be viršutinės dalies arba su apatiniais drabužiais, o už pažeidimus skiriamos baudos iki 750 eurų.

Nebūkite pastebimi

Ši taisyklė susijusi su lankytojų elgesiu, kuris gali būti laikomas trikdančiu ar netinkamu gyvenamosiose zonose. Taryba pataria turistams garsiai nešūkauti, nedainuoti ir negarsinti muzikos.

Prašoma, kad turistai ypač paisytų valandų, kai gyventojai ilsisi, ir būtų dėmesingi pagyvenusiems žmonėms, ligoniams, vaikams, studentams bei būtiniausiems darbuotojams.

Šaligatviai skirti pėstiesiems

Valdžios institucijos prašo visų, kurie naudojasi dviračiais ar paspirtukais, laikytis teisėtai tam skirtų vietų, o ne užimti vietą ant šaligatvių, kurie skirti tik pėstiesiems.

Malaga

Palaikykite švarą mieste

Turistų taip pat prašoma išmesti šiukšles į šiukšliadėžes ar konteinerius. Pabrėžiama, kad ypač šiukšlinti nederėtų prie paminklų, istorinių lankytinų vietų, parkuose ir soduose.

Tiesa, Malaga toli gražu nėra pirmasis miestas, imantis kovoti su per dideliu turizmu. Jau anksčiau „Delfi“ rašė apie tai, kad Graikijos vyriausybė ketina imtis veiksmų, jog populiariose salose atgrasytų masinį turizmą kruiziniais laivais, o Venecijoje įvedamas 25 asmenų turistų grupių apribojimas ir draudimas naudoti megafonus. Gausybės turistų nebenorintis kitas Italijos regionas taip pat yra įvedęs apribojimus.

Malaga – vienas jaukiausių Ispanijos miestų

Apie Malagą praeitais metais rašė „Delfi“ Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas, kuris ten lankėsi.

Malaga daugumai žmonių turi asociacijų su saulėta pakrante, poilsiu, deginimusi ir maudynėmis. Vokiečiai, britai, skandinavai daugybę metų skraido čia atostogauti, o pagaliau ir mes iš Vilniaus turime tiesioginį reisą, tuo metu pasakojo O. Gasanovas.

Aš čia dar niekada nesu buvęs, todėl man pačiam labai įdomu viską pamatyti, išbandyti ir apžiūrėti, rašė jis. Vienas geresnių dalykų – tik 12 minučių pėsčiomis nuo senamiesčio ir patenki į pagrindinį Malagos paplūdimį „La Malagueta“. Atvykome į tikrą kurortą – štai čia žmonės ateina ilsėtis. Malagoje paplūdimių yra ne vienas ir ne du, bet šis yra pats populiariausias bei mylimiausias, nes jis lengvai pasiekiamas.

Šis paplūdimys susideda iš skirtingų dalių: jei norite daugiau komforto, galima susimokėti už skėčius ir gultus, o jeigu ne, galima gultis taip, kaip mes įpratę Lietuvoje – tiesiai ant smėlio. Tiesa, palyginus su Palangos, šis apverktinas – pilkas, paliekantis dulkes, nėra labai malonus, bet minkštas.

Malaga, Ispanija

Čia žmonių prifarširuota kaip liepos viduryje Palangoje – visi gulasi vienas prie kito. Aš visada kaip koks senelis noriu įspėti, kad Ispanijoje yra tikrai labai daug vagių ir jų knibždėte knibžda paplūdimio teritorijoje. Atėję akylai stebėkite savo turtą, kiekvieną vertingą daiktą paslėpkite.

Daugiau Orijaus įspūdžių iš Malagos galite rasti čia.

Malaga žiemą įspūdingai pasipuošia

Įdomu, kad ši kryptis yra populiari ne tik vasarą, bet ir žiemą. Šiame Ispanijos mieste šaltuoju laikotarpiu netrūksta šventinės nuotaikos, o gruodį, kai temperatūra siekia apie 17 laipsnių, nebūna nei per karšta, nei per šalta.

Čia galima išvysti vienus geriausių pasaulyje kalėdinių žibintų šou. Nuėję į Calle Larios, pamatysite 16 kvapą gniaužiančių angelų įspūdingame šou, kuris vyksta tris kartus kiekvieną vakarą ir trunka apie aštuonias minutes.

Daugiau apie Malagą žiemos laikotarpiu galite skaityti čia.