Keliaudami valgome nereguliariai ir ne visada kokybiškus ir įprastus produktus, pasikeičia mūsų gyvenimo tempas ir būdas, padaugėja streso. Viso to palydovai – pilvo pūtimas ir maudimas, skrandžio deginimas.

Kodėl taip atsitinka?

Pilvo pūtimas pasireiškia nemaloniu, kartais skausmingu pilvo sienelės tempimu, gurgėjimu. Esant pilvo pūtimui, gali būti ir kitokių simptomų, kaip antai dieglių pobūdžio pilvo skausmas („raižymas“), šleikštulys, vidurių užkietėjimas, ar, atvirkščiai, viduriavimas. Jį kelionėje provokuoja pasikeitęs mitybos režimas, stresas. Kol atvykstama iki atostogų vietos, automobilyje, autobuse ar lėktuve paprastai valgoma daug sausų maisto produktų, mažai judama, negeriama pakankamai vandens. Toks elgesys provokuoja tiek pilvo pūtimą, tiek rėmenį. Gali atrodyti, jog, atvykus į atostogų vietą, simptomai dings, tačiau taip būna ne visada.

Kaip apsisaugoti?

Norint išvengti pilvo pūtimo, kitų nemalonių pojūčių, reikia laikytis tam tikrų patarimų: nevalgyti ankštinių daržovių, vaisių, konservuotų, marinuotų daržovių, mažiau valgyti saldumynų, tarkuotų bulvių patiekalų, nes juose gausu krakmolo. Nereikėtų rinktis gaiviųjų ar alkoholinių gėrimų, kurių sudėtyje yra angliarūgštės, saldiklių ar konservantų.

Geriau rinktis natūralų mineralinį vandenį, kuriame yra mažas kiekis ištirpusių druskų. Vengti aštrių patiekalų, pikantiškų prieskonių, kurie dirgina skrandžio gleivinę, todėl pasigamina didesnis kiekis druskos rūgšties. Būtina stengtis valgyti neskubant, taip praryjama mažiau oro. Ir, žinoma, kuo daugiau judėti.

Šaltinis: www.emedicina.lt