Taip pat skaitykite: 10 dovanų, kurios pravers mėgstantiems keliauti
Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi!
„Keliaudami į užsienį ar priimdami užsieniečius draugus Lietuvoje, lietuviai dažnai nori juos nustebinti lauktuvėmis, kurios atspindėtų savo krašto kultūrą, tradicijas, paskatintų susidomėti Lietuva. Juk turime kuo didžiuotis – puikių, autentiškų dovanų galima rasti ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose.
Pastebime, kad ir Šiaurės Lietuvos gyventojai neretai atvyksta į mūsų daryklą vien tam, kad įsigytų dovanų, skirtų draugams iš užsienio“, – sako alaus daryklos „Biržų alaus“ generalinis direktorius Juozas Narinkevičius.
Ir rekomenduoja 8 dovanas iš įvairių Lietuvos regionų, kurios nustebins užsieniečius draugus ir sudarys puikų įspūdį apie Lietuvą.
Gintaras. Klaipėdos kraštas ir apskritai Lietuvos pajūris garsėja gintaru – Baltijos auksu. Būtent Baltijos pajūrio gintaras pasižymi ypač aukšta kokybe, kurią vertino dar senovės romėnai. Tad draugams iš užsienio gintaras – geriausia dovana iš Lietuvos pajūrio. Gintaro gaminių įsigyti galima suvenyrų parduotuvėse. Tai gali būti gintariniai papuošalai, gintariniai paveikslai ar gintaru puošti alaus atidarytuvai – parinkite dovaną pagal draugų pomėgius.
Šakočiai. Šakočiai gaminami visoje Lietuvoje, o ypač jais garsėja Rytų Lietuva. Daug kur Lietuvoje vestuvės be šakočių neįsivaizduojamos nuo XX a. pradžios, jie laikomi aukščiausiu kulinaro meistriškumo simboliu. Ignalinos rajone yra Strigailiškio kaimas, kur šakočiai vis dar kepami rankiniu būdu. Nors Vokietijoje ir aplinkiniuose kraštuose esama panašių produktų, tokie šakočiai kaip Lietuvoje negaminami niekur. Tad jūsų užsieniečiai draugai tikrai nustebs ir apsilaižys pirštus.
Mediniai šaukštai. Nuo Dzūkijos iki Aukštaitijos daug amatininkų Lietuvoje vis dar skaptuoja medinius šaukštus, laikydamiesi amžius išgyvenusių tradicijų, perduodamų iš kartos į kartą. Kiekvienas toks šaukštas yra unikalus, su vis kitokiu raštu. Rankų darbo šaukštai tikrai nustebins bet kurį užsienietį. Gyvenantys Vilniuje ar Kaune, norėdami įsigyti medinį šaukštą, neturi važiuoti toli – jais prekiaujama tautodailės parduotuvėse ar mugėse.
Alus. Šiaurės Lietuva, o ypač Biržų kraštas, pasižymi puikiu alumi. Čia įsikūrusiose daryklose alus gaminamas laikantis tradicinių, per šimtmečius ištobulintų metodų, ypatingą dėmesį skiriant jo kokybei. „Biržų alaus“ darykla yra viena seniausių alaus gamyklų Lietuvoje. Pasak J. Narinkevičiaus, „Biržų alaus“ produkcija – puiki dovana užsieniečiui, kuri leis pajusti tikro lietuviško alaus skonį ir jo įvairovę.
Lino gaminiai. Linas – viena seniausiai auginamų kultūrų Lietuvoje. Su linu visoje Lietuvoje iki šiol dirba daugybė tautodailininkų, didžiuosiuose šalies miestuose duris atveria vis daugiau ir šiuolaikinio dizaino lino gaminius siūlančių parduotuvių. Linas labai tvirtas, gaminiai iš jo – ekologiški. Staltiesės, servetėlės ar net marškiniai iš lino – visa tai gali būti puiki dovana jūsų užsieniečiui draugui ar draugei. Taip jis tiesiogine to žodžio prasme prisilies prie Lietuvos kultūrinio paveldo ir istorijos.
Skilandis. Šis lietuviškas rūkytos kiaulienos skanėstas tapo pirmuoju šalies gaminiu, kurį Europos Komisija pripažino kaip tradicinį visos Europos mastu. Lietuvos kaimuose jis tradiciškai buvo taupomas svečiams. Skilandis buvo gaminamas visoje Lietuvoje, tačiau kai kur jo gamybos tradicijos skyrėsi. Dzūkijoje skilandis vadintas kindziuku. Jei norite supažindinti užsieniečius draugus su maistu, kurį mėgo senovės lietuviai, skilandis – puikiausias pasirinkimas.
Užgavėnių kaukės. Lietuva pasižymi itin archajiškomis Užgavėnių tradicijomis, kaukės – neatsiejama jų dalis. Ypač meniškas Užgavėnių kaukes, vaizduojančias Velnią ar Raganą, daro tautodailininkai. Nors įprastai jas naudojame tik vieną sykį per metus, keliaujant į užsienį, ir kitu metu Užgavėnių kaukė taps netikėta ir puikia dovana, reprezentuojančia lietuvių kultūrą. O jei draugai lankosi pas jus, verta juos nusivesti į Užgavėnių šventę, taip sudarant galimybę patiems pajusti šventės dvasią.
Kastinys. Net jei ir nesate žemaitis, keliaujant į užsienį verta užsieniečius draugus supažindinti su šiuo tradiciniu žemaitišku patiekalu. Jis gaminamas iš grietinės, rūgpienio ar sviesto, o valgo jį žemaičiai dažniausiai su bulvėmis ir duona. Užsienyje panašių gaminių beveik niekur nėra, tad tokios lauktuvės bet ką nustebins ir nudžiugins.