Po savaitės kitos nejučia nudryksta kasdienės buities voratinkliai ir prasivalo chaotiškos galvos. Iš jūros vėplio vėl virstama žmogumi. Daugmaž tokią misiją pavargusiems europiečiams atlieka vienas iš graikiškų perlų – Koso sala.
Laivas dovanų – už ištrauktą ryklį
Dar yra katės ir ožkos. Pirmosios sfinksų snukeliais spokso į akis ir trinasi į kojas, antrosios užveria vietos kalnų keliukus ir demonstruoja alpinizmo meistrystę. Jiems kompaniją palaiko povai, tiesa, besibazuojantys tik viename miškelyje, vadinamame Plaka.
Išsinuomojus „kibiriuką“ ar motorolerį, Kosas atsiveria visu keturiasdešimties kilometrų ilgiu. Nors besparnio paukščio formos saloje vyrauja skėčiais nusagstyti paplūdimiai, yra ką pamatyti ir be jų. Arba užuosti.
Laukinės gamtos įvaizdį kuria pietvakariuose užtinkamos pajūrio uolos, nuolat masažuojamos vandens purslų. Tokie užlaša ir ant pajūrio kapinaičių, kur mažyčiame sarkofage į tave žvelgia šimtametės graikės akys.
Prasiblaškyti leis pasiplaukiojimas laivu, jo barzdotas kapitonas sveikinasi visomis pasaulio kalbomis ir nuolat šūkčioja yiamas, suprask, į sveikatą. To jis linki įduodamas ir valo ritinį jūrų pūgžliams gaudyti, ir pildamas paties daryto samagono stiklinėlę, ir ruošdamas gausų pikniką atokaus salos užkabario paplūdimyje.
Pas bobutę – pigiau ir skaniau
Sutemus verta pasidairyti ne turistų numindžiotos knaipės, o kai ko autentiškesnio. Tiesa, kaip minėjo vietos gyventojai, ši užduotis vis sunkėja. Vaikščiojant po Kefalos kaimą, galima užtikti pasiraukšlėjusių vyriškių, įsitaisiusių su ouzo stiklinėmis.
Kulinarinių nuotykių gerbėjams, o ir kiekvienam, norinčiam „kažko labiau graikiško“, gera vieta yra Zia miestelis, įsikūręs aukštai kalnuose, šiaurinėje Koso dalyje. Be chrestomatinių saulėlydžių, suvenyrų lavinos, tautinių šokių pokių, siaurų gatvelių ir žydrų balkonėlių, čia tiršta tavernų, kur maistas ypač švelnaus skonio ir nėra „english breakfast“ pasiūlos.
Čia kainos, žinoma, jau ne „kaip pas bobutę“, bet nesikandžioja nė varguoliams lietuviams – tipiniai graikų patiekalai, midijos, žuvys, kepsniai, salotos – nuo 4 iki 20 eurų.
Visad giedras, karštas ir žydras Kosas gali būti smagia alternatyva turkijoms ir maljorkoms, nekalbant jau apie motulę Palangą.