Naujos numatomos priemonės bus taikomos siekiant apriboti kruizinių laivų skaičių ir sumažinti milžiniškus keleivių srautus akivaizdžiai dėl to kenčiančiose Kikladų salose, nurodoma portale „Independent“.

Graikijos ministras pirmininkas Kyriakos Mitsotakis teigė, kad tai ketinama padaryti kitąmet.

Mikono sala

Praėjusiais metais apie 800 kruizinių laivų, kuriais plaukė 1,3 mln. keleivių, sustojo Egėjo jūroje, kad aplankytų vieną populiariausių atostogų vietų – Santoriną. Į kitą turistų mėgstamą vietą – Mikoną – atvyko beveik 750 kruizinių laivų. Tai yra 23 proc. daugiau nei ankstesniais metais.

Po pandemijos turizmas tapo dar didesne Graikijos ekonomikos dalimi. 2023 metais žemyninę Graikijos dalį ir salas aplankė beveik 33 mln. žmonių.

Graikija nėra pirmoji šalis, kuri svarsto galimybę atsisakyti kruizinių laivų turizmo. 2021 metais Italija, atsižvelgusi į UNESCO įspėjimus, uždraudė kruiziniams laivams plaukioti Venecijos lagūnoje.

Praėjusių metų liepą Amsterdamas taip pat paskelbė apie planus sumažinti taršą bei turistų skaičių apribojant kruizinių laivų švartavimąsi. Barselona pasekė šiuo pavyzdžiu ir spalio mėnesį sumažino vienu metu galinčių sustoti laivų skaičių nuo 10 iki 7.