Senosios žydų kapinės, Praha, Čekija

Šios senosios žydų kapinės įkurtos Prahoje, miesto dalyje vadinamoje Josefov. Tai miesto dalis – kvartalas, kuriame anksčiau gyveno tik žydai. Pagal rašytinius šaltinius ir pačiose kapinėse esančius antkapius nustatyta, kad pirmieji žmonės čia laidojami buvo jau XVa. Seniausias čia stovintis antkapis yra jaunos merginos, kuri buvo palaidota 1439-aisiais.

Tiksliai nežinoma, kiek žmonių čia gali būti palaidota, nes palaikai yra sulaidoti sluoksniais vieni ant kitų. Tiesa, yra suskaičiuota, kad kapinėse stūkso apie 12 tūkstančių antkapių. Manoma, kad palaikų iš viso gali būti apie 100 tūkstančių.

Esant tokiam kiekiui palaikų, nenuostabu, kad netoliese gyvenantys ar tiesiog pro šalį einantys žmonės pasakojo, ne kartą matę kapinėse judančias neaiškias figūras, kai kurie žmonės net pasakojo matę žmogaus pavidalus vaikštančius kiaurai per paminklinius akmenys, medžius ir pan.
prague jewish cementery

Paryžiaus katakombos, Paryžius, Prancūzija

Paryžiaus katakombos – tai požeminė laidojimo vieta, esanti pietuose nuo senųjų miesto vartų. Manoma, kad šiose katakombose gali būti maždaug šešių milijonų žmonių palaikai.

Dėl neįprastos apdailos ir tokio didelio palaikų skaičiaus, dažnai pranešama apie čia pastebėtus paranormalius reiškinius. Žmonės praneša čia matę keistus šviesos spektrus, švytinčias vaiduokliškas formas, katakombose nusėdusi rūką. Yra gautas ne vienas pranešimas apie tai, kad čia atėję žmonės mato žmogaus formos šešėlius slankiojančius po katakombas, tarsi kažko ieškančius po krūvas palaikų.
Paryžiaus katakombos

Highgate kapinės, Londonas, Jungtinė Karalystė

Šios, Viktorijos laikus menančios kapinės, užima maždaug 37 hektarus Londono miškingo ploto. Kapinėse gausu smarkiai apirusių, žmonių, gyvūnų, angelų ir kitų būtybių skulptūrų. Highgate kapinės išryškina Viktorijos laikų manija susijusią su senovės Egipto kultūra.

Manoma, kad ši manija buvo lemta abiejų kultūrų panašaus susižavėjimo mirtimi. Pagrindinis kapinių takas yra taikliai pavadintas Egipto alėja. Jame randami keli įspūdingi obeliskai. Knygos „Drakula“ autorius Bramas Stokeris pasakojo, kad parašyti šią knygą jį įkvėpė Highgate kapinėse jaučiama mistinė, antgamtinė atmosfera.
Haigeito kapinės (Highgate Cemetery)

Viengungio giraitė, Čikaga, JAV

Šios kapinės yra viena žinomiausių JAV vietų, kurioje vaidenasi. Oficialiai, Viengungio giraitėje žmonės laidojami nuo 1844-ųjų. Pirmieji pranešimai apie antgamtinius reiškinius gauti 1970-1980-aisiais. Žmonės pradėjo pranešinėti vietos policijai, kad kapinėse pastebi keistas judančias formas, šviesos blyksnius ir net transporto priemones, kurios be garso, dideliu greičiu lekia kapinių keliuku, o po to staiga lyg niekur nieko pranyksta.

Kai kurie žmonės pasakojo, matę vaiduoklišką, panašų į ūkinį, pastatą, kuris keistai artėja ir visai priartėjęs išnyksta. 1984-aisiais kelios grupelės žmonių pranešė, matę figūras, vilkinčias vienuolių abitais ir sklendžiančias per kapines.

Lyg to dar būtų negana, paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje buvo gauta krūva pranešimų apie juodą šunį, tupintį prie kapinių vartų. Žmonėms priartėjus, šuo pradingdavo net nesujudėjęs.

Howardo gatvės kapinės, Salemas, JAV

Anksčiau minėtos Viengungio giraitės kapinės nėra vienintelė žinoma vaiduoklių lankoma vieta Jungtinėse Amerikos Valstijose. Turbūt ne vienas yra girdėjęs apie Salemo miestelį, kuris išgarsėjo raganų ir jų medžiotojų gausa.

1692-aisais vienas žinomas Salemo gyventojas Giles Corey šiose kapinėse buvo mirtinai nukankintas, nes nesutiko nei prisipažinti užsiiminėjęs raganavimu, nei tai paneigti. Pasakojama, kad paskutiniais savo žodžiais jis prakeikė miestelį ir visus jo tuometinius gyventojus bei žmones, kurie kada nors čia gyvens.

Vietos gyventojai pasakoja, kad matė G. Corey šmėklą, 1914-aisias, kelias dienas prieš Didįjį Salemo gaisrą. Net ir mūsų dienomis žmonės pasakoja matantys Giles Corey šmėklą slankiojančią po tarp Howard‘o gatvės kapinėse esančių kapų.

Recoleta kapinės, Buenos Airės, Argentina

Šios kapinės yra įsikūrusios Recoleta rajone, Buenos Airėse. Jos yra labai gausiai lankomos turistų dėl savo įspūdingo grožio XIXa.-XXa. laidojimo meno ir architektūros. Žinoma, kaip ir visos kapinės šiame sąraše, taip ir Recoleta kapinės yra apsuptos pasakojimų apie antgamtinius reiškinius.

Čia apsilankę žmonės pasakoja matę po kapines vaikštantį vyro šešėlį, kuris, manoma, yra šiose kapinėse nusižudžiusio naktinio sargo. Daugelis kapinių lankytojų taip pat pasakoja mate moterį balta suknele, kurios suknelė švyti tamsoje. Anot pasakojimų, moteris vaikšto tarp kapų, tarsi kažko ieškotų.

Raganų kapinės, Tenesis, JAV

Tai dar vienos kapinės, kurios, kaip galima spręsti iš pavadinimo, tapo amžino poilsio vieta raganos ir raganiams. Nors šios kapinės ir nėra tokios žinomos, kaip anksčiau minėtosios kapinės Saleme, jos šiurpumu Howard‘o gatvės kapinėms nenusileidžia.

Tai vienos seniausiu Tenesio valstijos kapinių. Ilgus metus atlaikę antkapiai žymi mirusiųjų palaidojimo vietas. Šiurpą kelią tai, kad ant daugelio antkapių yra išraižyti užkeikimai ir pentagramos. Tikima, kad perskaitę tuos užkeikimus ar tiesiog įdėmiau pažiūrėję į pentagramas, bus prakeikti ir juos greitai užklups mirtis.

Daugelis netoliese gyvenančių žmonių prisiekinėja naktį matę keistas šviesas, judančias po kapinių teritoriją. Taip pat gauta pranešimų apie gyvūnų lavonus, rastus kapinėse. Gyvūnų palaikai atrodė taip, lyg su jais būtų atliktas koks nors aukojimo ritualas.

Karalių slėnis, Egiptas

Karalių slėnyje stūkso faraono Tutanchamono kapas. Pasakojama, kad įėjimas į kapą buvo prakeiktas. Kalbos atgijo, kai kelerių metų bėgyje, mįslingomis aplinkybėmis, mirė visi žmonės, dalyvavę atidarant kapą. Kai kurie mokslininkai bando tai paaiškinti racionaliai, sakydami, kad kapą atvėrę žmonės mirė, dėl į jų plaučius patekusių nuodingo pelėsio dalelyčių. Tačiau tie, kurie nėra susiję su mokslu tvirtai tiki, kad ant kapą atvėrusių žmonių krito senovinis egiptiečių prakeiksmas.

Greyfriars Kirkyard, Edinburgas, Škotija

Šioje vietoje anksčiau stovėjo 1560-aisiais įkurtas vienuolynas. Manoma, kad tai yra labiausiai vaiduoklių apsėsta vieta Škotijoje. Pasakojama, kad visa antgamtinė veikla šiose kapinėse prasidėjo po to, kai čia 1691-aisias buvo palaidotas liūdnai pagarsėjęs teisininkas ir rašytojas George Mackenzie.

Vadinamasis „Mackenzie Poltergeistas“ kapinėse buvo pastebėtas jau daugybę kartų. Žmonės, kurie teigia matę Mackenzie šmėklą, pasakoja, kad šis vaiduoklis yra linkęs smurtauti. Tie, kurie vienaip ar kitaip su šiuo vaiduokliu susitinka, kapines palieka su nubrozdinimais ir įkandimo žymėmis, kurių vėliau negali niekaip paaiškinti.

Net ir tie, kurie nesutinka garsiosios šmėklos, pasakoja, kad tik įėjus į kapines jaučiama keista, mistiška atmosfera, net ir karštą dieną krečia šaltis, atrodo lyg kažkas juos persekiotų. Yra žmonių, kurie teigia girdėję neaiškius šnabždesius.