Ataskaitoje pranešama, kad daugiausiai alkoholio kaip ir anksčiau suvartojama išsivysčiusiose šalyse - PSO Europos regione (įskaitant Austriją, Vokietiją, Rusiją ir Didžiąją Britaniją) ir PSO Šiaurės, Pietų ir vidurio Amerikos regionuose.

Daugiausiai alkoholio suvartojančios šalys pagal 2014-ųjų PSO ataskaitą stipriai skiriasi. Greičiausiai todėl, kad alkoholio gėrimo įpročiai priklauso nuo daugybės veiksnių, tokių kaip sociodemografiniai skirtumai, ekonominio išsivystymo lygis, kultūra (pavyzdžiui, jei šalyje vyrauja islamo religija) ir populiariausi alkoholiniai gėrimai (degtinė, alus ar sangrija).

Pagal PSO ataskaitą, vidutiniškas alkoholio vartojimo kiekis pastebimas PSO vakariniame Ramiojo vandenyno regione, besidriekiančiame nuo Kinijos šiaurėje iki Naujosios Zelandijos pietuose ir Prancūzijos Polinezijos rytinėje pusėje, taip pat PSO Afrikos regione, apimančiame daugumą centrinės ir pietinės Afrikos valstybių.

Mažiausiai alkoholinių gėrimų išgeriama PSO Pietryčių Azijos regione ir rytų Viduržemio jūros regione (Afganistanas, Pakistanas, Iranas ir Sirija).

Ataskaitoje pateikiami beveik 200 pasaulio šalių alkoholio vartojimo rodikliai. Dėl nesaikingų alkoholio kiekių 2012-aisiais mirė daugiau nei 3 milijonai žmonių, praneša PSO, pabrėždama, kad alkoholiniai gėrimai skatina organizme vystytis daugiau nei 200 skirtingų ligų, įskaitant kepenų cirozę ir įvairių sričių vėžinius susirgimus.

„Turime labiau stengtis apsaugoti žmones nuo neigiamų alkoholio vartojimo pasekmių“, - ataskaitą lydėjusiame pranešime teigė PSO generalinio direktoriaus padėjėjas neužkrečiamų ligų ir psichikos sveikatos klausimais Olegas Chestnovas. „Ataskaita aiškiai rodo, kad negalime nuleisti rankų ir nustoti kovoti su neigiamais alkoholio padariniais“.

Apačioje matote pirmąjį daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių dešimtuką - skaičiai nurodo, kiek gryno alkoholio vidutiniškai suvartojo statistinis šalies gyventojas pastarųjų dviejų metų laikotarpiu.

1. Baltarusija – 17,5 l

2. Moldovos Respublika – 16,8 l

3. Lietuva – 15,4 l

4. Rusija – 15,1 l

5. Rumunija – 14,4 l

6. Ukraina – 13,9 l

7. Andora – 13,8 l

8. Vengrija – 13,3 l

9. Čekija ir Slovakija – 13 l

10. Portugalija – 12,9 l