Sekite Perpasaulį.lt naujienas Facebooke! Tapkite mūsų gerbėju ir naudingas žinias keliaujantiesiems bei naujausius keliautojams aktualius įvykius sužinokite pirmi! Taip pat skaitykite Perpasauli.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „Android“.

Klaipėda, tai ne tik jūra, kurioje mirkstame vasarą, tai siauros gatvelės grįstos akmeniniu grindiniu, pasisėdėjimai prie Danės krantinės rankoje laikant taurę vyno ir saulėlydžių palydėjimai prie marių. Mielai pasidalinsiu keletu dalykų, kurie pasitiks jus atvykstant į uostamiestį.

Skulptorių darbai – didžiausios uostamiesčio puošmenos

Uostamiestis nuo kitų miestų išsiskiria skulptorių statulėlėmis, kurios puošia visą senamiestį. Jų Klaipėdoje galime suskaičiuoti šiek tiek daugiau negu tris dešimtis. Tai slibinai, vaiduokliai, kaminkrėčiai, mergaitė siunčianti bučinį berniukui, kuris laukia ir pasitinka sugrįžtančius laivus uoste ir barzdoto iešmininko figūra, vilkinti senovinę Rytprūsių geležinkelininko uniformą. Galiausiai, jų tiek daug, kad visų vardinti tikriausiai nėra jokios prasmės.

Įdomu ir tai, kad kai kurios skulptūros slepia savitas istorijas ir legendas. Vienas naujausių miestą puošiančių darbų – „Danės undinė ir kuršis“, pasakojantis istoriją, kurią, ko gero, žino ir ne visi klaipėdiečiai. Tai pasakojimas apie kuršį, kuris savo medine valtimi plaukė Danės upe link Livonijos ordino riterių pilies.

Pasak legendos iš upės išniro undinė ir ėmė maldauti kuršio apsukti valtį atgal, nes kitaip jis mirsiąs. Kuršis undinės nepaklausė ir pilies sargybinių buvo nušautas strėle į krutinę. Undinė pasiėmusi jo kūną ir nusinešusi į jūros dugną, o kalbama, kad patvinus upei ji pasirodanti ir gailinti neišgelbėto kuršio.

Legendos legendomis, tačiau Klaipėdoje nepraeikite ir pro Kurpių ir Kepėjų gatvių sankryžoje pastatytą miniatiūrinę skulptūrą iš bronzos ir akmens – „stebuklingasis peliukas". Skulptūrėlė apjuosta bronzine juosta su burtažodžiais: "Mintis paversk žodžiais – žodžiai taps stebuklais". Autorių teigimu, peliukas stebuklingas ir išpildys gerus norus, reikia tik juos pašnibždėti stebuklingajam peliukui į ausį.

Lankomos vietos

Jei jau esate pajūryje privalote apsilankyti kruizinių laivų terminale ir Jono kalnelyje. Pastarajame vyksta Užgavėnių, Joninių ir įvairios vasaros šventės. Šokinėjama per laužą, deginama Morė. Taip pat čia galite sutikti nemažai vietinio jaunimo, kuris geram orui esant ten leidžia dienas ir vartoja alkoholinius gėrimus. Tiesa, to daryti visgi nepatarčiau, nes policija akylai saugo šią vietą ir dažnai sukiojasi bei prižiūri tvarką.

Tačiau štai kruizinių laivų terminalas tiek miesto svečiams, tiek vietiniams yra puiki saulės palydėjimo vieta. Šiltuoju metų laiku čia visada gausu žmonių, kurie vaikštinėja Danės pakrantėmis ir žavisi miesto paprastumu bei grožiu.

Kita lankytina vieta, mano jau minėti senamiesčio sūrio piršteliai. Jei atvykę jų neparagausite – Klaipėdoje nė nebuvote. Tai uostamiesčio širdyje esanti kavinė, kurią itin pamėgo vietiniai, o sūrio piršteliai – tikrų tikriausias klaipėdietišku simboliu tapęs užkandis.

Čia dažnai galime sutikti užsukančius užsieniečius arba atvykusius miesto svečius. Dabar senamiesčio sūrio pirštelių galima paragauti ir Vilniuje, tačiau jei planuojate keliauti į Klaipėdą, palikite šią pramogą išbandyti būtent ten. Juk prie jūros visada skaniau.

Ir galiausiai, kaip ir priklauso jūriniam miestui, jūsų lauks Klaipėdos simbolis – burinis laivas „Meridianas“. Šiuo metu apatiniame laivo denyje įrengtas restoranas, taip pat marinistinė ekspozicija, kuri supažindina su „Meridiano" istorija, jo kelionėmis jūromis, burlaivio sandara ir įvairiais jūriniais prietaisais.

O kai miesto pramogos atsibos visada galite nuvykti prie jūros, nesvarbu dabar žiema ar vasara. Nors sakoma, kad vietiniai prie jūros lankosi rečiau negu atvykstantys svečiai iš kitų miestų, klaipėdiečiai prie jūros visada suskuba pakilus vėjui. Siaučiančios bangos reginį padaro dar gražesnį. Žinoma, vėjui ir bangoms nurimus jau galime skubėti rinkti gintarų. Pramogos paprastos, tačiau tikram Klaipėdos gyventojui labai savos, brangios ir nepakeičiamos.