Nori valgyti ar išgerti, bet į restoraną taip lengvai nepateksi. Įėjimas slaptas, durys atsiveria tik tiems, kas išmąsto, kaip jas atidaryti. Jeigu galva nedirba ar per daug tingu galvoti – deja, teks ieškoti kitos vietos. Jungtinėse Amerikos Valstijose prieš dvidešimt metų pradėjusi populiarėti „slaptų“ restoranų ir barų tendencija išplito visame pasaulyje. Labai daug tokių vietų Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Izraelyje, o taip pat ir Ukrainoje.

DELFI Kelionėse dar prieš Rusijos sukeltą karą ne kartą rašėme, kaip Lvive ir Kijive galima papietauti, pavakarieniauti ar palėbauti slaptose vietelėse. Lietuvoje šia tema mes vis dar negalima daug kuo pasigirti. Kelios tokios slaptos vietos veikia Vilniuje, o štai uostamiestyje iki šiol nebuvo nieko panašaus.

Kad pagaliau metas įšokti į pasaulinės mados traukinį nusprendė iš Jurbarko kilęs jaunasis verslininkas Dovydas Bendžius, pačiame Klaipėdos centre, Turgaus gatvėje, vasaros pradžioje atidaręs restoraną „Dirty Hands cocktails bar & kitchen“. Išvertus iš anglų kalbos: kokteilių baras ir virtuvė „Purvinos rankos“.

Slaptas restoranas Klaipėdoje

Nepagailėjęs investicijų į išskirtinį naujos vietos interjerą, verslininkas sumąstė patį svarbiausią dalyką – slaptas duris, kurias randa ne visi. „Pavalgyti Klaipėdoje yra labai daug vietų, bet žmonėms norisi ne tik valgyti, dabar tokie laikai, kad visiems reikia kažko įdomaus, pramogų, pasijuokti. Pas mus būtent tokia vieta, smagybės čia prasideda nuo pat įėjimo“, – intriguoja verslininkas.

Kai gatvėje pamatai užrašą „Dirty hands“, šalia yra įprastos durys, skirtos užeiti į maitinimo įstaigą. Tačiau viduje laukia siurprizas – ne maitinimo įstaiga, o mažas, tamsus kambarėlis. Daug kas iškart sutrinka, išlenda į lauką apsidairyti, ar nėra kitų durų. Neradę kitų durų žmonės pradeda galvoti, kad restoranas dar nedirba, ar kad šiuo metu vykdoma pertrauka.

Būtent todėl visus čia pasitinka „Dirty hands“ darbuotojas Pijus, kuris ir sufleruoja, kad įėjimas teisingas, tačiau norint patekti į restorano vidų, teks pasukti galvą. Tame kambariuke žmonės randa plakatą ant sienos, kelias knygų lentynas, seną, metalinį žadintuvą, kambarinių gėlių, kriauklę su čiaupu.

Ką ir kaip padaryti – Pijus nesako, jis tik stebi žmonių reakcijas ir skaičiuoja laiką, per kiek sekundžių ar minučių šie atidarys slaptas, sienoje įmontuotas duris. Vieniems smalsuoliams reikia vos minutės, kiti kvaršina galvą ir dešimt-penkiolika minučių. Žinoma, pasitaiko ir tokių, kurie pasiduoda, gūžčioja pečiais ir išeina neradę įėjimo.

Slaptas restoranas Klaipėdoje

Įdomiausia – stebėti žmonių reakcijas, kai jiems pagaliau pavyksta tas slaptas duris įveikti. Ir kai jie pamato, koks erdvus, originaliai įrengtas šis naujasis restoranas.

„Žmonės įeina ir visada būna daug reakcijų. Vieni pradeda aikčioti, kad labai gražu, kiti juokiasi, kad jiems pavyko užeiti, kiti net prisėda iš nuostabos. Mums patiems įdomu matyt visas tas reakcijas. Smagu, kad jos labai skirtingos“, – kalba šios idėjos sumanytojas, verslininkas Dovydas.

Jis džiaugiasi, kad naująjį restoraną aplankę žmonės pirmiausiai išsitraukia mobilius telefonus ir puola fotografuotis bei filmuotis, o tada čia sukurtu turiniu dalinasi socialiniuose tinkluose. „Visų pirma žmonėms smagu, kad jie pateko į vidų, visi nori pasigirti. O visų antra, pastebėjome, jog daugumai palieka įspūdį mūsų retro interjeras. Svečiai sako, kad jauku, kad atrodo kaip ne Lietuvoje. Daug kas lygina su įvairių Amerikos miestų vietomis“, – pasakoja D. Bendžius.

„Man jausmas kaip Čikagoje, labai smagu, kad Klaipėdoje atsiranda tokių vietų, seniai reikėjo“, – komentuoja „Dirty hands“ bare išgerti kokteilių ir suvalgyti užekptų midijų užkandį nusprendusi Giedrė. Ji čia apsilankė būtent tada, kai apie naują vietą sužinojo pamačiusi „Facebooke“.

Slaptas restoranas Klaipėdoje

„Intriga kažkokia. Juk visada įdomu patekti ten, kur ne kiekvienas gali“, – džiaugėsi ji. Paklausta, ar buvo sunku patekti į vidų, mergina neslėpė, kad visą informaciją, kaip atidaryti užmaskuotas duris, jai išdavė draugė. „Žinau, ką reikia daryti, bet nevisai pasitikėjau savo jėgomis. Galvojau kažką supainiosiu ir jos neatsidarys“, – juokiasi mergina.

Dar vienas įdomumas, kurį reiktų paminėti pasakojime apie šį restoraną, yra meniu. Viskas čia gaminama taip, kad būtų galima valgyti rankomis. Kitaip tariant – sutepti jas, kad šios taptų nešvarios. Toks juk ir vietos pavadinimas.

„Pirmiausia atnešame patiekalus be jokių įrankių ir siūlome viską valgyti taip, pačiu paprasčiausiu būdu. Kad žmonės nebūtų diskomforto – kartu atkeliauja lėkštė su rankšluostukais ir drėgnomis servetėlėmis. Daug kam to ir užtenka, bet žinoma pasitaiko tokių valgytojų, kurie vis tiek prašo įrankių. Turime ir jų, tokiais atvejais atnešame“, – pasakoja restorano valdytojas.

Originali restorano idėja – kažkas naujo, ypatingo Klaipėdoje. Tačiau tarp miesto gyventojų „Dirty hands“ spėjo pagarsėti ne tik dėl komplikuoto patekimo į vidų. Mano kalbinti lankytojai labiausiai išskyrė „labai stiprius baro kokteilius“.