Nors Turkijos Antalijos regionas neabejotinai Palangą lenkia karštesne oro temperatūra ir garantuota saule virš galvos, vis tik ten kiekvienais metais plūstantys lietuviai atvirai sako, kad labiausiai Turkijoje jiems patinka ne oras, ne jūra, ne baseinai, o būtent „viskas įskaičiuota“ maitinimo programa. Tai tapo šios atostogų šalies vizitine kortele, pagrindiniu magnetu pritraukiančiu šimtus tūkstančių turistų iš viso pasaulio. Gal jums ir bus sunku patikėti, bet kai kurie poilsiautojai Turkijoje per atostogų savaitę taip ir neįlenda į jūrą, nepakyla į Antaliją supančius kalnus, nenueina iki muziejų ar galerijų. Didelis procentas poilsiautojų ten nori tik trijų dalykų – sočiai valgyti, godžiai užsigerti ir netrukdomai miegoti, valandų valandas. Klientai nori – vietiniai viešbučiai tai jiems suteikia. Kaip sakoma – muziką užsako tas, kas moka pinigus. Štai jums ir paprastas paaiškinimas, kodėl poilsiautojai metai iš metų vyksta būtent šia kryptimi. Jie net nesvarsto kitų šalių, nes ten negaus „viskas įskaičiuota“ arba toks maitinimas bus žymiai brangesnis. „Neįdomu man ta Turkija, man tik baseino ir pagerti reikia“, – esu ne kartą girdėjęs iš mūsų poilsiautojų. Nesmerkit, reikia girti už atvirumą.

Viskas įskaičiuota išplito ir Egipte, kur dauguma viešbučių beveik identiškai nukopijavo tai, ką sugalvojo turkai. Tikriausiai todėl žiemos sezono metu būtent ši šalis, o ne koks Marokas lietuviams tampa Turkijos pakaitalu. Bulgarija irgi bando joti tuo pačiu, patikrintu keliu, tačiau jų aptarnavimo kokybė dar stipriai atsilieka nuo turkų. Graikijos salos irgi siekia pervilioti „viskas įskaičiuota“ mėgėjus, vis daugiau viešbučių Rodo, Kretos ir kitose salose siūlo tokį maitinimą, tačiau jis kainuoja daug brangiau nei Turkijoje. Yra ir daugiau šalių, kurios seka šiuo pavyzdžiu, bet šįkart ne apie jas.

Šis rašinys skirtas Palangai, kuri daug metų buvo išdidi ir laikė save geresne už Turkiją. „Tegul ten nors aukso kalnus žada, vis tiek žmonės važiuos pas mus“, – išdidžiai kalbėdavo Palangos verslininkai, kurie šiaip jau viskuo mėgsta skųstis. Jie buvo užtikrinti savimi, bet visai be reikalo. Šiemet, kai baigėsi visi pandemijos suvaržymai ir žmonės vėl ėmė laisvai keliauti – pasimatė tikrai liūdnas vaizdelis. Palangoje žmonių mažiau nei bet kada anksčiau. Dėl blogų orų – daug kas sako, bet taip pat ir dėl išaugusių kainų, ypač tas juntama restoranuose, baruose ir kavinėse. Nori pavalgyti ir išgerti – teks plačiai atverti pinigines. Dažnu atveju, vakarienė Palangos maitinimo įstaigose kainuoja tiek pat, kiek populiariuose restoranuose Italijoje ar Ispanijoje. Ir daug brangiau nei Turkijos kurortų restoranuose. Pasiskaičiavo atostogų trokštantys lietuviai, kad pigiau bus vykti į Turkiją ir eilinį kartą užsisakyti „viskas įskaičiuota“, nei Palangoje kasdien eiti per restoranus.

Kai kurie Palangos viešbučiai jau negali tylėti ir garsiai skelbia, kad jiems sunku, kad darbo dienomis labai trūksta poilsiautojų, o kambariai stovi tušti. Tik savaitgaliais užsipildo dviem-trims naktims. Bet kai vasaros sezonas tęsiasi tik du mėnesius – to gerokai per mažai. Per du mėnesius uždirbti visiems metams, su tokiu skystu užimtumu – neįmanoma. Telieka garsiai verkti, kad „tokio prasto sezono dar nebuvo“. Šiemet jie visai rimtai ir pagrįstai tai gali sakyti, nes mažas poilsiautojų skaičius matosi plika akimi.

Bet verkia ne visi. Net gi atvirkščiai – radau vietą, kurios vadovai trina rankomis ir džiaugiasi pačiu laiku įdiegę naujovę, kurios taip stipriai ir taip seniai reikėjo – turkiška „viskas įskaičiuota“ maitinimo programa pagaliau Palangoje. Poilsiautojai džiaugiasi tarsi laimėję aukso puodą loterijoje. O dabar tai jūs laikykitės, turkai.

„Nei mums to gero oro reikia, nei tos Turkijos“, – garsiai juokiasi Nijolė, poilsiautoja iš Alytaus. Ją sutikau „viskas įskaičiuota“ restorane, kur ši dzūkė valgė lašišos kepsnį su garintais šparagais, morkytėmis, sūriu užkeptais pomidorais ir alyvuogėmis. Turkijoje ir Tunise praeityje atostogavusi moteris sakė, tose šalyse ragauto maisto kokybės su tuo, kurį gauna lietuviškame „viskas įskaičiuota“ viešbutyje – negalima lyginti. „Baikit, ten buvo daug visko, bet taip viskas negerai atrodė, taip neskanu. Sriubos nevalgomos, daržovės prastos, prisimenu įsidėjau pyragėlį su mėsa – paragavusi tiesiog išpjoviau“, – poilsiu Turkijos keturių žvaigždučių viešbutyje skundėsi ji. O štai maistas, kurį valgo Palangoje ją labai džiugina. „Ne tas žodis kokybė, čia geriau nei tuose restoranuose mieste. Labai skaniai pataisyta“, – džiūgavo finansininke Dzūkijos sostinėje dirbanti moteris.

82 eurai – tiek vienai parai žmogui kainuoja „viskas įskaičiuota“ paketas Palangoje, kurį poilsiautojams pasiūlė pačiame kurorto pakraštyje, Vanagupės gatvėje esantis keturių žvaigždučių „Gradiali Wellness and SPA“ viešbutis ir sanatorija. Į šią kainą įeina nakvynės dviviečiame kambaryje mokestis, trys maitinimai (pusryčiai, pietūs ir vakarienė), bei 5 sanatorijos procedūros. Viskas už vieną kainą – kitaip sakant „all inclusive“ (viskas įskaičiuota – liet.). „Tačiau mes šito pasiūlymo taip banaliai nevadiname, kadangi savo svečiams teikiame ne tik nakvynės, bet ir sanatorines paslaugas – pavadinome šiuos „viskas įskaičiuota“ planus „sveikatingumo programomis“, – sako jas, kartu su medikais kūrusi Laura Augulytė, viešbučio „Gradiali“ atstovė.

„Sanstar“, „Sanlight“, „Jūros šėlsmas“, „Vakaro brizas“, „Smilgų įlanka“ ir kitos – tai šių sveikatingumo programų pavadinimai. Iš viso aštuoni skirtingi variantai. Skiriasi ne tik jų pavadinimai, bet ir trukmė, maitinimų bei procedūrų skaičius. L. Augulytė sako, kad pats populiarias ir „naudingiausias svečiui“ variantas yra „Sanstar“ programa, kurią užsisakyti galima mažiausiai penkioms paroms. Vienam žmogui tai kainuotų 410 Eur.

„Už tokią sumą svečiui siūlome penkiolika maitinimų, penkias nakvynes, baseinų zoną, ir dvidešimt penkias procedūras. Net pigioje Turkijoje žmonės tiek visko negauna“, – savo pranašumu džiaugėsi Lietuvos turizmo departamente anksčiau dirbusi L. Augulytė, tikra turizmo profesionalė. Ir ji teisi, šių eilučių autorius nepatingėjo paieškoti, ar už 400-500 eurų Turkijoje kas nors siūlo ne tik sotų maitinimą, bet ir sveikatinimosi procedūras. Deja, tokio varianto rasti nepavyko, bent jau oficialiuose kelionių agentūrų puslapiuose jo nėra.

Paprašiau pašnekovės, kad ši smulkiau paaiškintų, kaip atrodo „viskas įskaičiuota“ klientų poilsis jos vadovaujamoje įstaigoje. L. Augulytė ant stalo išsitraukė smulkiai surašytus planus – juose išvardintos visos procedūros, kurias svečias gaus atvykęs ir prisiregistravęs. „Įvairios inhaliacijos, druskų kambarys, elektroterapija, mineralinė perlinė vonia, purvo įvyniojimai, deguonies kokteiliai, gydomieji masažai, mankštos, kineziterapijos užsiėmimai. Kiekvienas svečias gali konsultuotis su mūsų gydytojais ir pasitarti, ko labiausiai jam reikia“, – sako programų sudarytoja.

500 metrų nuo jūros esančio viešbučio atstovė džiaugiasi, kad šios programos svečiams padeda neprisirišti prie orų prognozių, kurios šią vasarą itin prastos. „Mums visai nesvarbu vasara, žiema ar ruduo – programos prasidėjo birželio mėnesį ir veiks visus metus“, – sako ji. Specialistė neabejoja, kad rudenį ir žiemą poilsiautojams jūrą puikiai atstos baseinai, kuriais žmonės aktyviai naudojasi ir dabar – lyjant lietui.

Viešbučio administratorė Laura Barkauskienė sako, kad susidomėjimas „viskas įskaičiuota“ poilsiu neregėtai didelis, toks didelis, kokio niekas nesitikėjo. „Nuo birželio vidurio visą laiką esame pilnai užpildyti. Tai reiškia, kad net ir darbo dienomis neturime nė vieno laisvo kambario iki pat rugpjūčio trečios savaitės“, – sako ji. Iš viso „Gradiali Wellness and SPA“ turi 162 kambarius, vienu metu gali priimti 392 poilsiautojus. Labai aktyviai pildosi ir rugsėjo užimtumas. Įdomu, kad rezervuotis „viskas įskaičiuota“ paketus galima tik tiesiogiai per šio viešbučio administratores arba jų tinklapį internete, o pavyzdžiui, booking.com ar hotels.com puslapiuose tokių pasiūlymų kol kas nerodo.

L. Barkauskienės teigimu, žinia apie „viskas įskaičiuota“ maitinimą bei sveikatingumo programą jau spėjo pasklisti ne tik po Lietuvą, bet ir po kaimyninę Latviją. „Pas juos Latvijoje tokio dalyko dar nėra, todėl masiškai važiuoja pas mus ir labai giria tokį sumanymą“, – aiškina viešbučio administratorė.

Poilsiautojas Gediminas iš Vilniaus „viskas įskaičiuota“ atostogas gavo dovanų nuo sūnaus ir marčios. Atostogauti į Palangą jis atvyko penkioms dienoms, kartu su sutuoktine. „Nežinojau, kad Lietuvoje mes tokį dalyką turime, čia sūnus surado ir nusprendė mane palepinti. Žinot, kai pasakė, kad gausiu tą maitinimą visą dieną – neapsidžiaugiau. Galvojau, o kas jeigu bus neskanu – teks kankintis ir valgyti, nes už tai sumokėta? Bet be reikalo jaudinomės, dabar juokiamės su žmona, kad abu grįšim priaugę svorio. Labai gerai valgome, labai daug valgome“, – sako jis.

Kad žmonės sočiai maitinasi patvirtina ir „viskas įskaičiuota“ programų sudarytoja L. Augulytė. „Taip kaip ir Turkijoje – žmonės savęs neriboja. Kraunasi pilnas lėkštes, po du-tris kartus. Valgo tikrai daug, bet mūsų virtuvė tuo tik džiaugiasi, jeigu valgo – vadinasi skanu“, – juokiasi ji.

Švediškas stalas – taip vadinama didžiulė salė su daug stalų, kur šio viešbučio svečiai gali patys įsidėti tai, ką nori valgyti. Joje pusryčiauja, pietauja ir vakarieniauja, ne tik „viskas įskaičiuota“ išsipirkę poilsiautojai, bet ir eiliniai viešbučio svečiai, kurie užsisakė tik nakvynę, arba žmonės atėję tiesiog iš gatvės. Matyt mieste sklinda kalbos apie didelį pasirinkimą. Jeigu tau nepriklauso nemokamas maitinimas „pagal programą“, už jį teks susimokėti: pusryčiai čia kainuoja 12 Eur žmogui, pietūs 14 Eur, o vakarienė brangiausiai – 16 Eur. Sudėjus visus tris maitinimus išeina 42 Eur žmogui parai.

Pirmasis Palangoje „viskas įskaičiuota“ blynas – visai neprisvilęs, tą patvirtino ne vienas mano kalbintas poilsiautojas. Maisto pasirinkimas šiame viešbutyje tikrai stebinantis. Pusryčiams jie siūlo košių, blynelių, varškės apkepą, keptų ir virtų kiaušinių, omletą, dešrelių, rūkytos lašišos, dešrų, sūrių, daržovių, bandelių, pyragų. Savaitgaliais verda sultinį, kurį patiekia su bandelėmis. Taip pat svečiai čia gali patys išsikepti vaflių.

Pietums ruošiamos sriubos, žuvies, paukštienos, mėsos patiekalai. Tai, kas mane labiausiai nustebino – čia galima gauti net grietinėlės padaže ruoštų midijų. Taip pat stovi ledų šaldytuvas – taip kaip ir daugelyje gerų Turkijos viešbučių. Labai didelis šviežių vaisių ir uogų pasirinkimas, tai džiugina svečius.

Vakarienei didelis desertų pasirinkimas, dar daugiau karštų mėsinių patiekalų, ne tik kepsniai, bet ir troškiniai. Įvairios salotos, žemaičių blynai, varškėčiai. Tie, kas mėgsta daug valgyti – tikrai gali pasijausti kaip rojuje.

Vienintelis skirtumas nuo turkiško ar egiptietiško „viskas įskaičiuota“ – lietuvių verslininkų pasiūlytoje programoje nėra alkoholinių gėrimų, ką taip pat labai mėgsta atostogaujantys mūsų tautiečiai. „Ne be reikalo savo programą vadiname „sveikatingumo“, vietos alkoholiui jose nėra, vietoje jo siūlome naudingas sveikatai procedūras. O jeigu žmonės negali gyventi be taurės vyno ar bokalo alaus – kviečiame į mūsų restoranus, vienas iš jų miške, kitas ant viešbučio stogo“, – aiškina L. Augulytė.

Pašnekovė sako, kad „Gradiali Wellness and SPA“ nėra vienintelis Lietuvoje „viskas įskaičiuota“ viešbutis, tokį patį ar šiek tiek panašų maitinimo tipą siūlo ir kai kurie viešbučiai bei sanatorijos Druskininkuose, pavyzdžiui „Eglės sanatorija“, „Grand SPA Lietuva“ ir keli kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)