Aš stoviu pačioje svarbiausioje, pačioje žinomiausioje Krokuvos vietoje – turgaus aikštėje. Ji savu laiku buvo vadinama seniausiu pasaulyje prekybos centru. Va čia vykdavo prekyba, ir, tiesą sakant, prekyba vyksta ir šiais laikais, tik truputėlį kitais būdais. Čia aikštėje yra daugybė kavinių, suvenyrų parduotuvių, drabužių parduotuvių ir čia lygiai taip pat galima apsipirkinėti, nors žmonės čia ateina ne apsipirkinėti, o fotografuotis.

Gali būti daug pasaulio matęs, tačiau čia yra grožis. Į visas puses: bokštai, bažnyčios, visi senamiesčio pastatai. Aš kaip pirmą kartą čia būdamas galiu pasakyti savo tikrus jausmus. Čia aš nesijaučiu kaip Lenkijoje, čia Italija, tolimas užsienis. Visai nepasakytum, kad tai yra mūsų kaimyninė šalis. Tikrai labai graži aikštė, verta pasididžiavimo. Aš suprantu, kodėl krokuviečiai visus siunčia čia – yra į ką pažiūrėti.

Skirtingais šaltiniais remiantis, Krokuvoje stovi nuo 120 iki 140 bažnyčių, žodžiu, pasimelsti čia tikrai turėsite kur. Sakoma, kad pati įspūdingiausia iš jų – gotikinė, raudonų plytų fasado, Švenčiausios Marijos bazilika. Įprastai jau šitoje vietoje stovėtų didžiulė minia turistų ir žavėtųsi, kokia ji graži, bet šiuo metu čia vyksta restauracijos darbai, vienas bazilikos bokštas yra uždengtas, todėl įspūdžio iš lauko pusės nėra tokio, koks jis turėtų būti. Tačiau todėl jūs privalote nueiti į vidų ir pamatyti, koks gi grožis slepiasi ten.

Kaip ir visuose didingose istoriniuose miestuose, Krokuvoje yra karietų pramoga. Lygiai kaip Austrijos sostinėje Vienoje, čia galima prasijoti karietomis. Tik pastebėkite, kad šitos karietos išskirtinės. Visų pirma, jos visos yra baltos, o visų antra, jas visas valdo jaunos gražuolės merginos. Bet kaip matote, jos labiau stovi negu važinėja, nes šita išskirtinė pramoga yra labai prabangi.

Krokuva

Jeigu jūs Krokuvoje pamatysite žmones, kurie važiuoja tokia karieta ir mojuoja visiems, žinokite, kad šie žmonės yra turtingi žmonės, nes šita pramoga čia yra be galo brangi. 10-15 minučių kelionė tokia karieta kainuoja 100 eurų. Jeigu jūs turite daugiau pinigų, galite mokėti daugiau – už valandą pasivažinėjimo mokėsite 350 eurų. Visų karietų kainos yra vienodos, priklauso, kokį maršrutą jūs išsirinksite ir kiek minučių norite važiuoti.

Kas juokingiausia, šios karietos ir sėdinčios gražuolės pasamdytos tik tam, kad pritrauktų kuo daugiau klientų, o tada, kai užsisakai paslaugą ir kai joms susimoki, iš kažkur išlenda mažiau puošnūs vyrai, ir toliau jau jie jus vežioja po miestą, o gražuolės arba išlipa arba sėdi šalia ir nieko nedaro – kaip koks kelionės talismanas. Man pasirodė keista, bet taip jau daug metų čia vyksta.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.