Pirmoji mano šios dienos maršruto stotelė yra labai graži viršukalnė, pavadinimu Seceda Ridgeline. Čia yra funikulierius, kuris turėtų užkelti į viršų. Gerai, kad vieta nesunkiai pasiekiama – nuo miesto automobiliu atvažiuoti trunka apie 40 minučių. Kaip suprantu, užkilus į viršų, nereikės kažkur toli žygiuoti – viskas bus pasiekiama maždaug 10 minučių atstumu pėsčiomis. Man patinka, kai yra lengva prieiti.

Malonu, kad eilė prie kasos labai greitai juda, o nemaloni yra bilieto kaina – vienam žmogui kelionė keltuvu į abi puses kainuoja 45 eurus. Visgi moki už šitą grožį, kuris ten laukia. Smagu, jog keltuvų yra daug, jie sparčiai keliauja. Dabar kylame į 2518 m aukštį.

Dolomitinės Alpės

Funikulierių mėgėjams čia tikrai patiks, nes užkilus vienu keltuvu, reikia persėsti į kitą, kuris yra didesnis. Jis jau kaip silkių statinė – pilna žmonių. Bus antrasis kilimas – matau, kad bus smagu, nes kelsimės labai stačiai. Turintiems aukščio ir greičio baimę, tuo metu geriau užsimerkti bei pamedituoti.

Vau, tas vaizdas, kuris griebia už širdies – šioje vietoje niekada negaliu atsakyti į vieną klausimą, kurio manęs kartais klausia žmonės: kas gražiau – jūros vaizdai ar kalnai? Neįmanoma į tai atsakyti. Abu grožiai skirtingi, pilni emocijų. Šioje vietoje pasakyčiau, kad kalnai yra už viską gražiau, didingiau.

Koks didingas vaizdas aplink! Kas smagiausia, čia kaip šaldytuve – net vasarą likę sniego. Dabar dar paeisime 10 minučių aukštyn, nes čia ne pabaiga – žygiuosime prie gražiausio taško, dėl kurio visi ir pakyla. Profesionaliems alpinistams šis kelias turbūt juokingas, bet man, kaip mėgėjui, yra reikalų.

Tie, kas Dolomitines Alpes lanko ne pirmus metus, sako, kad situacija kalnuose kasmet stipriai keičiasi. Dėl socialinių tinklų įtakos čia nuolatos daugėja turistų ir darosi vis labiau ankšta, nors man, pavyzdžiui, taip nepasirodė. Žmonių tikrai netrūksta, bet, palyginus su populiariomis vietomis Romoje, Barselonoje ar Niujorke, čia dar labai ramu.

Dar viena top vieta Dolomitų kalnuose – didžiausias šio regiono ežeras Lago di Braies, pasislėpęs kalnų gilumoje. Kelias nuo vietos, kurioje buvau, trunka apie pusantros valandos.

Būna pasaulyje vietų, kurios nuotraukose atrodo įspūdingai, o realybėje ne taip gražiai. Bet būna pasaulyje vietų, kurios nuotraukose atrodo fantastiškai, o realybėje dar geriau. Čia yra būtent tokia vieta – vaizdas toks, kad aš, atrodo, iškeliavau iš Žemės, esu kažkur slaptoje vietoje. Neįtikėtinas grožis.

Dolomitinės Alpės

Rezervuoti valčių iš anksto nereikia, jų yra pakankamai – tiesa, tai brangus malonumas. Jei pasiplaukiojimą valtimi dalinatės su kitais žmonėms, 45 minutės kainuos 15 eurų asmeniui, o jeigu užsisakysite privačią – atsieis 50 eurų.

Tai oficialiai gražiausias pasiplaukiojimas valtimi mano gyvenime. Kas galėjo pagalvoti, kad tas pats vaikinas, kuris vaikystėje Trakuose mokėsi irkluoti ir jam nesisekdavo, dabar tokiame grožyje irkluos. Kaip gražu!

Dabar, kur esu, ne tik vizualiai atrodo ne kaip Italija, bet ir temperatūra nebūdinga šiai šaliai. Toks jausmas, kad esu kažkur giliai Norvegijoje. Tikrai vėsoka, su plona striukyte yra per šalta. Pakilau labai aukštai – virš kalnų, ir tai dar ne viskas. Čia yra didžiulis nacionalinis parkas, į kurį žmonės atvyksta žygiuoti.

Dolomitinės Alpės

Tai yra vadinama kelione dangumi – jei kada norėjote įsivaizduoti, kaip atrodo pasivaikščiojimas po debesis, galima pajausti šioje kalno viršūnėje. Nesitikėjau, kad bus taip šalta ir vėjuota. Išbūti čia nepasiruošus labai sudėtinga. Kopti į kalnus su paprastais, plonais drabužiais nepatartina – reikėtų pasiimti su savimi profesionalių keliautojų drabužių.

Efektas bei viskas, ką matote, yra taip ypatinga, jog neįmanoma nupasakoti žodžiais. Koks grožis! Tai ir yra priežastis, kodėl daug keliaujantys žmonės Dolomitų kalnus vadina viena iš gražiausių vietų Europoje. Pasižiūrėkite – net neatrodo, kad tai Europa. Galėčiau palyginti su kelionėmis po Ameriką – ten yra tokie kalnai, tokios viršūnės. O čia taip paprastai gali privažiuoti, nėra sunkiai pasiekiamas taškas. Gali pamatyti šį grožį savo akimis, o svarbiausia, jog tai nekainuoja milijonų.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.