Lapkričio mėnesį buvo paskelbta, kad bene dvejus metus nuo turistų užsivėręs Tailandas pagaliau vėl atsidaro (iki lapkričio čia buvo galima keliauti, bet itin apsunkintomis sąlygomis su ilgai trunkančia izoliacija). O gruodžio mėnesį internete pasirodė ypatingi įvairių oro linijų pasiūlymai – bilietai į Tailando sostinę Bankoką už neįprastai mažą kainą. Įvairiose keliautojų grupėse lietuviai džiaugėsi radę skrydžius iš Vilniaus (su patogiu persėdimu) už 300-400 eurų į abi puses. Daug ką nustebino, kad nuskristi į gerokai toliau esantį Tailandą tapo pigiau nei į mūsų tautiečių pamėgtas Kanarų salas, kurios tarp lietuvių itin išpopuliarėjo 2021-ųjų pradžioje.

Pigūs bilietai yra tarsi masalas bandant staigiai atgaivinti nuo pandemijos nukentėjusią Tailando turizmo rinką. Bandymas atkreipti visų dėmesį, kad ši karalystė vėl atidaryta ir priima visus norinčius. Ilgus metus buvęs pats populiariausias turizmo taškas pasaulyje dabar Tailandas kur kas ramesnis ir tylesnis, tačiau prognozuojama, kad neilgam. Vietinės turizmo institucijos deda daug pastangų, kad šalis prisitaikytų prie naujos realybės ir merkia didelius pinigus į tarptautinę reklamą. Bandoma į Tailandą privilioti ne tik tradicinių turistų, bet ir kuo daugiau nuotoliu dirbti galinčių žmonių, kurie šioje šalyje pabūtų ne savaitę, o du-tris mėnesius. „Kam sėdėti namuose, jeigu galima sėdėti nuostabiame paplūdimyje?“ - klausia gražiai iliustruota reklama skirta Vokietijos rinkai. Ją drąsiai galima būtų naudoti ir mūsų šalyje. Tuo metu kai Lietuvoje siaučia žvarbūs vėjai ir pūgos – čia Bankoke šiuo metu temperatūra svyruoja tarp 24-32 laipsnių.

Tik labai svarbus faktas – vien nusipirkti pigių bilietų ir sėsti į lėktuvą šiais laikais nepakaks. Esant dabartinei situacijai, kai siaučia visokios naujos koronaviruso atmainos, Tailandas vis dar labai atsargus – kiekvienam atvykusiam taiko specialias sąlygas, kurios anot jų pačių, yra labai paprastos ir nesunkiai įgyvendinamos. Na, tikrai ne taip sudėtinga, kaip anksčiau, kai reikėdavo užsidaryti keturiolikos dienų izoliacijai, tačiau nėra ir visai paprasta.

Viso labo jums, prieš keliaujant į Tailandą reikės: dviejų skiepų nuo Covid-19 (turi būti praėjusios keturiolika dienų po antrojo skiepo), daugiausiai 72 valandas iki skrydžio atlikto PGR testo ir sertifikato anglų kalba, popierinio varianto su antspaudais. Taip pat jums reikės visą kelionės periodą padengiančio kelionių draudimo, į kurį būtinai turi būti įtrauktas ir koronaviruso gydymo išlaidos. Bet tai tik pradžia.

Kelionė po Tailandą privalo prasidėti nuo vienos dienos izoliacijoje, ir tam netaikomos jokios išimtys. Visi atvykę keliautojai privalo užsisakyti specialų „Test&Go“ paketą. Užsitikrinti, kad vos atvykus oro uoste jus pasitiks individualus transportas, po to vietinėse, valstybės patvirtintose klinikose bus atliktas dar vienas PGR testas. O kol laukiate atsakymo – sergate ar nesergate koronavirusu teks užsidaryti į SHA+ sertifikatą turintį viešbutį. Jis reiškia, kad daugiau nei 70 procentų viešbučio darbuotojų jau yra vakcinuoti, o ne vakcinuoti darbuotojai jokio kontakto su svečiais neturės.

Pats paprasčiausias būdas užsisakyti „Test&Go“ paketą – naudotis Azijos regione populiarios viešbučių paieškos sistemos sąrašu ČIA. Dar patariama rinktis tokį viešbutį, kuris teiktų nemokamą maitinimą, geriausia tris kartus per parą. Tokia privaloma naktis su visais išvardintais priedais (transportu, testu ir maitinimu) gali kainuoti tarp 100-200 eurų žmogui. Priklauso nuo to, kokį viešbutį išsirinksite. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kai kurie į programą įtraukti viešbučiai siūlo itin žemas kainas, pavyzdžiui, naktį už 17-20 eurų, bet atkreipkite dėmesį, kad į tą kainą nebūna įskaičiuota nieko kito tik nakvynė, vadinasi atvykus už papildomas paslaugas teks vis tiek susimokėti ir vis tiek suma gausis tarp 100-200 eurų. Turėkite omenyje, kad PGR testas Tailando klinikose turistams kainuoja apie 60-70 eurų, tad ši suma vienu ar kitu pavidalu jums bus būtinai priskaičiuota.

Pats svarbiausias popierius, be kurio į nuostabiąją karalystę pietryčių Azijoje nepateksite – tai keliautojams skirtas Tailando pasas (Thailand Pass), gaunamas nemokamai internetu. Kiekvienas planuojantis atvykti į šią šalį tinklalapyje ČIA. turi užpildyti paraiškos anketą, pridėti visus reikalaujamus dokumentus. Tarp jų ir skiepų dokumentas, ir lėktuvo bilietų duomenys ir „Test&Go“ paketo rezervacijos numeris.

Oficialiai skelbiama, kad anketos patvirtinimas į pareiškėjo elektroninį paštą atkeliauja per 5-7 darbo dienas. Neoficialiuose kanaluose rašoma, kad šį terminą paspartinti padeda, jeigu minimoje anketoje neįveliate nė vienos klaidos ir atskirai pridedate (tam yra palikta speciali grafa) savo skiepų sertifikato QR kodą. Kai kurie mano kalbinti lietuviai Tailando paso patvirtinimą gavo po 4-6 dienų, o man jis atkeliavo valandos bėgyje nuo paraiškos išsiuntimo. Iš pradžių tai atrodė kiek įtartinai, bet kaip vėliau paaiškėjo – jaudintis nereikėjo, pasas tikras ir galiojantis. Vykstant į Tailandą reikia jį atsispausdinti, elektroninė versija kažkodėl netinka.

Vos atvykus į tarptautinį Bankoko Suvarnabhumi oro uostą būsite nuodugniai patikrinti. Visi atvykę keleiviai susodinami ant kėdžių, kaip mokyklos klasėje. Ten darbuotojos paaiškina, kokius popierius reikia išsitraukti ir paruošti kontrolei. Tada po vieną su tais popieriais keleiviai gali eiti į patikros punktus. Ten skenuojamas Tailando pasas, patikrinamas atvykusiojo PGR testas, taip pat reikia turėti lėktuvo bilieto šaknelę. Jeigu viskas gerai – leidžiama eiti toliau. Tada jau laukia įprasta atvykimo į Tailandą procedūra, pas muitinės pareigūną. Jos metu vėl bus reikalingas Tailando pasas.

Oro uoste visus keliautojus pasitinka viešbučių atstovai ir pagal iš anksto užsakytą „Test&Go“ paketą iškart parūpina transporto priemonę. Pirmas stotelė – PGR testas, arčiausiai pasirinkto viešbučio esančioje klinikoje, arba pačiame viešbučio kambaryje. Iškart po to keliautojas turi užsidaryti ir laukiant atsakymo – neturėti jokio kontakto su išoriniu pasauliu. Maistas, gėrimai ar kiti daiktai, kurių gali prireikti – per kurjerius bus tiekiami tiesiai į kambarį.

Įprastai testo atsakymas ateina per pusdienį, jeigu atskridote anksti ryte ir spėjote jį pasidaryti iki vidurdienio, greičiausiai link vakaro jau turėsite rezultatą. Jeigu atskridote po vidurdienio – atsakymas bus tik kitos dienos ryte. Nuo tos minutės, kai turėsite įrodymą, kad atvykote į Tailandą neužsikrėtę – galėsite pradėti kelionę po šią egzotišką ir be galo gražią šalį. Keliauti po salas, kurortus ir miestus galima neribojamai, jokios kitos izoliacijos laikytis nereikės, išskyrus tuo atveju, jeigu užsikrėsite virusu savo būvimo Tailande metu.

Žinoma, galimas ir kitoks scenarijus. Po paros izoliacijoje sužinote, kad pasigavote bjaurųjį virusą. Tokie keliautojai nedelsiant būna perkeliami į kitą, specialiai ligoniams skirtą viešbutį ir karantinuojami lygiai keturiolika parų. Už tokią viešnagę taip pat reikės susimokėti iš savo kišenės. Bet tam ir reikėjo užsisakyti koronaviruso draudimą, kad nenumatytos išlaidos būtų padengtos.

Šį tekstą rašau jau gavęs savo neigiamą testo rezultatą, o tai reiškia, kad po penkiolikos valandų praleistų kambaryje 19 dangoraižio aukšte galiu eiti pro duris. Izoliacija gal ir skamba dramatiškai, bet ji visai nebuvo skausminga, pusdienis adaptacijai naujoje šalyje. Skaniai pavalgiau, pažiūrėjau vietinę televiziją, smulkmeniškai pasidėliojau planą, ką pamatyti Bankoke ir kitose Tailando vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)