Lietuviškai šio miesto pavadinimas yra Bolcanas, tačiau atvykę čia, rasite du skirtingus pavadinimus – Bolzano ir Bozen. Taip yra todėl, nes šiame mieste yra dvikalbystė. Bolzano yra pavadinimas itališkai, o Bozen – vokiškai. Visi miesto gyventojai kalba dviem kalbomis – italų bei vokiečių.

Labai įdomus ir net, sakyčiau, keistas miestas Italijoje, nesulyginamas su niekuo kitu. Net patys italai iš pietų bei vidurio šalies sako, kad Bolcano regionas yra visai kita valstybė – ne veltui turi savo autonomiją. Kiekvienas Bolcano gyventojas pats gali rinktis, kuri kalba jam bus pagrindinė, todėl mieste veikia skirtingos mokyklos – vienose sustiprinta vokiečių, kitose – italų kalba. Visgi dauguma žmonių moka abi kalbas ir lengvai jomis šneka. Dar drįstu pastebėti, kad šiame mieste jie kur kas geriau supranta angliškai nei, pavyzdžiui, Romoje, Milane ar Venecijoje.

Bolcanas

Norėjau parodyti, kad Bolcanas nėra stipriai nuturistintas miestas ir čia lankytojų nedaug, bet, deja, man tai nepavyksta – patys matote, kas darosi gatvėse. Galima sakyti, jog vyksta virsmas iš ramaus, neturistinio miesto į vis labiau populiarėjantį. Žmonės vis labiau atranda Bolcaną, todėl jums siūlau irgi nepraleisti galimybės ir atvykti čia viskuo patiems įsitikinti.

Savo nuotykius Bolcane noriu pradėti nuo pagrindinės miesto aikštės – Piazza Walther. Kai joje stovi, vizualiai jautiesi kaip Pietų Amerikoje. Niekur Italijoje tokio aikštės vaizdo negausite – esi tarp mažyčių senovinių pastatų, o už nugaros – milžiniškas, didingas kalnas. Juokinga, kad ši aikštė čia yra daugybę metų, bet tik dabar pradėjo patekti į įspūdingiausių bei gražiausių Italijos vietų sąrašus.

O dabar – pati gražiausia ir svarbiausia Bolcano gatvė – Via dei Portici. Gražiai skamba, tačiau dar gražiau atrodo. Čia stovint, atrodo, kad viskas netikra – primena kino studijas, pastatytus dirbtinius namų fasadus. Bet nieko panašaus – visa tai yra absoliučiai tikra. Šią gatvę labai dažnai filmuoja filmuose, reklamose. Taip fotogeniškai atrodo, jog neįmanoma jos nepanaudoti.

Bolcanas

Bolcaną myli ne tik miestų mėgėjai, bet ir gamtos. Priežastis labai paprasta – keli žingsniai nuo gatvių bei miesto senamiesčio yra kone laukinė gamta. Teka srauni, graži upė, kalnas, pėsčiųjų tiltukai, vynuogynai, namukai – galima fotografuoti atvirukams. Nuostabus grožis, nesitikėjau čia važiuodamas, kad bus taip taip gražu.

Grožis grožiui, tačiau yra ir miesto realybė – kadangi Bolcanas yra prie klestinčios Austrijos bei Šveicarijos, tai yra vienas brangiausių Italijos regionų. Sakoma, jog čia gyvena pasiturintys italai, kurie sau gali leisti daug daugiau.

Bolcanas

Bolcane galima pailsėti nuo itališko maisto, jei jis nusibodo. Žinoma, čia visur rasite ir picų, ir makaronų, bet dar rasite vokiškų skanumynų. O kuo garsi Vokietija? Aišku, jog savo dešrelėmis. Tai šiame mieste yra labai svarbus elementas – jas galite valgyti ne tik restoranuose, bet ir gatvės maisto kioskuose.

Kaip gražu yra kalnai – esi apačioje ir norisi pakilti į viršūnę. Žinoma, kur kalnai, ten ir keltuvai. Bolcano ypatumas, kad čia galima važinėtis ne tik automobiliais, dviračiais, motociklais, bet ir keltuvais. Kaip kituose miestuose, norint nukeliauti iš vieno rajono į kitą, reikia naudotis autobusais, troleibusais ar tramvajais, taip Bolcane visi keliauja keltuvais.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.