Noriu pristatyti žmogų, kurio valdoma kompanija gamina mums visiems puikiai pažįstamus „Moller’s“ žuvų taukus Lofoteno salose. Man pavyko susitarti dėl asmeninio priėmimo jo biure.

Parodysiu tai, kas labai gerai atspindi Lofoteno salų gyvenimą, vietinių žmonių supratimą apie pasaulį. Štai čia yra pastatas, ant kurio parašyta „Rolf Jentoft AS“. Rolfas Jentoftas yra žmogus, kuris čia vadinamas žuvų taukų karaliumi – tai yra verslininkas, gaminantis žuvų taukus visam pasauliui. Turi daug verslų, daug pinigų, o jo kompanija yra viena iš solidžiausių.

Rolfas Jentoftas gamina žuvų taukus visam pasauliui

Taip atrodo šios kompanijos centrinis biuras – pas mus įprasta, kai tokios įmonės įsikuria verslo centruose, prabangiuose biuruose, o čia viskas kitaip. Įėjimas pas vieną turtingiausių ir svarbiausių verslininkų yra su labai paprastomis durimis. Kviečiu pasižiūrėti, kaip atrodo Lofoteno salų turtuolių pasaulis bei verslas iš vidaus.

Vos įėjus pro duris, nėra kažkokio ypatingo grožio – tik tai, kas svarbiausia. Pavyzdžiui, stovi sniegui kasti skirti įrankiai. Patekti į patį biurą reikia pro duris, kurios pas mus būna senuose butuose. Biure stovi itin sena technika – kompiuteris, kuris kai kuriems moksleiviams gali pasirodyti kaip iš muziejaus. Viduryje biuro stovi milžiniškas seifas. O už stiklinės sienos sėdi pats vadovas Rolfas.

Kaip jis pasakoja, tai yra šeimos verslas, perduodamas iš kartos į kartą. Iš pradžių jam vadovavo Rolfo senelis, tada – tėtis, o dabar, pastaruosius 50 metų, jis pats. Kartu taip pat dirba jo vaikai ir anūkai.

Atvykome į mėgstamiausią Rolfo vietą – čia gimsta žuvų taukai. Į šią vietą atplaukia laiveliai su laimikiu – žuvimis. Jos yra iškraunamos tiesiai į gamyklą, tuomet džiovinamos, o galiausiai gaminami taukai. Viskas vienoje vietoje.

Kai ponas Rolfas pasakė, kiek jam metų, aš negalėjau patikėti – 76-eri. Apie jokias pensijas jis net nenori galvoti. Savo jaunystės receptu vadina ypatingą, vėsų, bet tuo pačiu švelnų Lofoteno salų klimatą bei žuvų taukus. Sako, kad kiekvieną rytą, pradėdamas dieną, išgeria pusę puodelio taukų.

Rolfas Jentoftas gamina žuvų taukus visam pasauliui

Jis man porą valandų pasakojo apie taukus, bet vieno dalyko aš paklausiau visai ne į temą – kodėl jo biuras atrodo taip paprastai. Juk kai dirbi su tokio dydžio prekės ženklu, tikriausiai pinigų netrūksta.

„Viskas labai paprasta. Mes visi esame savimi, visi draugaujame, čia neturime „žemosios klasės“. Gyvenimo standartas Lofoteno salose, ypač Balstade, yra aukštas kaip dangus. Jauni žvejai uždirba daug, investuoja į nekilnojamąjį turtą, atostogų namus. Ir čia visi mes labai žemiški, mums nereikia pasirodyti geresniais už kitus net jei esame pagrindinis darbdavys mieste“, – sakė ponas Rolfas.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.