Ir tie, kas sudarinėja kelionių programas turistams, ir tie, kas padėjo man susiplanuoti filmavimus Albanijoje, teigia tą patį – gražiausios šalies vietos yra prie jūros. Dėl to ten reikia praleisti daugiausia laiko. Apie 2 val. kelio automobiliu nuo sostinės Tiranos, ir atsidūriau viename populiariausių kurortų – Vlore.

Tai yra vienas pagrindinių Albanijos kurortų ant Adrijos jūros kranto. Jo pagrindinis privalumas yra tai, kad yra didesnis miestas, čia nesijauti kaip kaime, o ir įrengtas taip, jog žmonės, atvykę iš Vakarų Europos, nesijaustų blogai. Jeigu, pavyzdžiui, Tirana gali turistus šiek tiek šokiruoti dėl kultūrinių skirtumų, tai Vlore yra pritaikyta užsieniečiams, čia viskas maždaug taip, kaip pagrindinėse kurortinėse šalyse.

Vlore kurorto paplūdimys

Noriu pradėti nuo pagrindinės gatvės – pėsčiųjų alėjos, kuri visą laiką veda palei jūros krantą. Sakoma, kad būtent čia yra geriausia susipažinti su miestu, pajausti jo dvasią. Galiu palyginti su kitais kurortais – čia yra kur kas ramiau, bet tikrai labai komfortiškai jaučiuosi, švaru, atrodo saugu, gražiai sutvarkyta aplinka.

Pagrindinis Vlore miestelio paplūdimys ir didžiausi jo privalumai – visų pirma, smėlis, kuris ne baltas, bet vis tiek smėlis, taip pat yra gultai. Kas labai man patinka – gultai yra itin pigūs, kainuoja vos porą eurų visai dienai.

Dabar keliauju į savo viešbučio išgirtą paplūdimį „La Plaia“, kuris yra už penkių minučių kelio pėsčiomis. Patikino, kad apylinkėse tai yra vienas gražiausių paplūdimių. Kelias iki paplūdimio nėra itin pritaikytas turistams, o ypač, turtingiems, tačiau reikia prisiminti, jog Albanija dar tik po truputį pradeda viliotis turistus iš viso pasaulio, viskas tik įsibėgėja.

Vlore kurorto paplūdimys

Pagaliau pasiekiau paplūdimį, kuris, kaip paaiškėjo, yra paskendęs šiukšlių krūvoje. Toks jausmas, jog sugrįžau į savo mylimą Balio salą, kur šiukšlės yra neatsiejamas atostogų atributas. Yra tokia nedidelė riba čia tarp paplūdimio pirmos linijos ir šiukšlių linijos.

Paplūdimys yra akmenuotas, bet tikrai netrukdo. Sakykite, ką norite, tačiau man šitas, kad ir šiukšlinas paplūdimys, esantis atokiau nuo visko, daug labiau patinka. Čia leisčiau atostogas – pasitiesčiau rankšluostį ir krisčiau maudytis.

Vlore kurorto paplūdimys

Visgi labiausiai mane Vlore miestelyje nustebino ne paplūdimiai – kituose Albanijos miestuose jie dar gražesni. Čia didžiausi komplimentai turėtų būti skirti be galo jaukiam ir ryškiam senamiesčiui. Tiksliau, kelioms kruopščiai atrestauruotoms gatvelėms. Juokingiausia, kad apie šitą grožį, spalvas, gėlės niekur neradau parašyta. Nurodoma, jog pas juos siauros gatvės, jauku, bet nėra nuotraukų, aprašymų, kad čia – vau, tai yra socialinių tinklų rojus. Patys albanai kalti, nes nemoka reklamuotis.

Kuo ilgiau būni Albanijoje, tuo labiau ji ima patikti. Tai šalis, kurios neįsimylėsi iš pirmo žvilgsnio, bet prisijaukinti ją itin lengva.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.