Turbūt keisčiausias dalykas, ką aš galėčiau pasakyti keliaudamas po Albaniją – sveiki atvykę į Maldyvus. Būtent Europos Maldyvais laikomas šitas šalies pakraštys. Ksamil – taip vadinasi šis kaimelis, o vietos aprašymas skamba maždaug taip – atostogos tarp jūros bei alyvmedžių slėnio. Viskas ir atrodo kaip iš aprašymo. Vienintelis dalykas, ko neskaičiau – čia labai daug ožkų.

Tik neapsigaukite – Ksamil, kad ir labai nedidelis miestelis, nėra kaimas. Kainos šioje Albanijos vietoje, tikriausiai drąsiai galima sakyti, didžiausios šalyje. Kaip mūsų Nidoje – turbūt taip galėčiau palyginti.

Paplūdimys Albanijoje

Paplūdimių apžvalgą Ksamil vietovėje pradėsiu nuo paties pagrindinio, populiariausio – Ksamilit pliažo. Jis yra pačiame miestelio centre, lengviausiai pasiekiamas tiek pėsčiomis, tiek automobiliu ar autobusu. Vos tik čia atvažiuoji, pirmas dalykas yra šis paplūdimys, nors, iš tiesų, čia sunku susiorientuoti, kur kuris paplūdimys, nes aplink vien pliažai.

Plojame paplūdimiui Nr. 1 – jį aš prilyginčiau Vilniaus Žaliesiems ežerams ar Kauno marioms. Lengvai prieinamas, labai paprastas, viskas su juo aišku, nieko prabangaus ar ypatingo, bet jis tiesiog gražus, geras paplūdimys, kuriuo žavisi ir albanai, ir užsieniečiai. Yra ne tik gražus krantas, bet ir nuostabūs gultai, skėčiai. Du gultai bei vienas skėtis čia kainuoja 10 eurų, kas, palyginus su kitomis Europos šalimis, yra pakankamai normali kaina.

Antrasis paplūdimys – Bora Bora Beach. Jis vizualiai atrodo paprastesnis ir ramesnis nei pirmasis – net gultai čia žymiai kuklesni. Įdomiausia, kad šis paplūdimys garsėja kaip vienas brangiausių. Du gultai bei skėtis dienai kainuoja 20 eurų. Jei pirmame paplūdimyje labiau lankėsi auksinis jaunimas, tai čia daugiau šeimų su vaikais.

Daug kas pasakytų, jog tai pati geriausia Ksamil vieta, o man kažkodėl visai nepatiko. Nejauku, brangu, neatrodo šis paplūdimys pats gražiausias, kaip jie mėgsta sakyti.

Kuo jau kuo, bet skambiais pavadinimais Ksamil kurortas tikrai gali pasigirti – trečiasis paplūdimys vadinasi Paradise, kas lietuviškai yra rojus. Ką reiškia pavažinėti po pasaulį ir iš užsienio pasisemti idėjų – akivaizdu, kad šio paplūdimio verslininkai yra buvę Meksikos Tulumo kurorte bei matė, kaip ten viliojami turistai: meniniais akcentais, statulomis, dekoracijomis.

Paplūdimys Albanijoje

Man patinka, kad šis paplūdimys truputį toliau nuo centro, todėl yra žymiai ramiau, mažiau judėjimo, viskas nauja, nenudėvėta, o gultų bei skėčio kaina lygiai tokia pati kaip pirmame paplūdimyje. Šitame paplūdimyje turbūt geriausiai matosi šių apylinkių jūros spalva – ji ir yra lyginama su gražiausiomis Žemės vietomis: Maldyvais, Zanzibaru, Dominikos Respublika.

Smagu, jog visur nėra per daug žmonių – tik, man atrodo, neilgam. Ateis laikas, ir Albanija sprogs kaip turizmo deimantas. Europoje tikrai nedaug vietų, kur būtų tokie paplūdimiai.

Daugiau žiūrėkite naujoje „Orijaus kelionėslaidoje.