Tiems, kurie turi mažiau laiko ir noro stumdytis eilėse, rekomenduoju rinktis Sultono Ahmedo mečetę, nes į ją įėjimas nekainuoja, ten niekada nebūna eilių. Atėję neskubėkite į vidų – čia labai gražūs sodai, galima pasivaikščioti.

Nepamirškite aprangos taisyklių – moterys, eidamos į mečetę, privalo prisidengti plaukus ir kelius, o vyrai – tik kelius. Įėjus į mečetę, reikia nusiauti batus. Išskirtinis dalykas yra su šia mečete – kiek kartų esu buvęs, čia visada, ar nuo kilimo, ar nuo žmonių, yra labai ryškus ir nešventas kvapas. Čia skaniai nekvepia smilkalais.

Stambulas, Turkija

Tokiose vietose kaip mečetės, apie lygybę tarp moterų ir vyrų nėra jokios kalbos. Visos moterys turi likti už tvorelės, o pagrindinėje mečetės vietoje gali vaikščioti tik vyrai. Viena moteris prasmuko, ją sulaikė apsauga ir išvedė iš teritorijos. O apsauginė darbuotoja yra moteris – tai labai keista.

Prisižiūrėjus mečetės grožybių, galima stebėti, kaip apsauginiai kovoja su moterimis, kurios bando prasmukti – jas gaudo, čiumpa už pakarpos ir išveda.

Svarbus dalykas Stambule – apžiūrinėti mečetes reikia tuo laiku, kai jose nevyksta pamaldos, nes tiesiog būsite neįleisti ir teks palaukti jų pabaigos. Vis dėlto Sultono Ahmedo aikštėje laikas tirpsta labai greitai – čia yra, ką nuveikti.

Kad būtų maloniau leisti laiką, susiraskite raudoną furgonėlį – tai yra šios aikštės ir viso Stambulo klasika. Tokiuose furgonėliuose galima nusipirkti tradicinius turkiškus riestainėlius iš tešlos, pabarstyti sezamo sėklomis. Labai skanu. Čia jų taip pat galima įsigyti su priedais: tepamu baltu sūreliu, šokoladu.

Dabar laikas kitai šios aikštės mečetei – garsiajam Sofijos soborui. Didinga ir labai svarbi musulmonams vieta, vienas lankomiausių objektų Stambule, tačiau ne visi turi kantrybės tą didybę pamatyti. Atsistojau į eilę, kantriai laukiau kaip ir kiti – laukiau, laukiau, laikas tirpo, o kartu ištirpo ir mano kantrybė.

Daugiau apie tai, kaip verda gyvenimas legendiniame Stambulo turguje, kuriame karaliauja įvairūs padirbiniai, ir kaip atrodo žymusis gatvės delikatesas – sumuštinis su avies žarnomis, pamatysite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)