Paklaidžiokite siaurutėlėmis senamiesčio gatvėmis

Stokholmo senamiestis „Gamla Stan“ yra įkurtas 1200 m. ir yra vienas didžiausių Europos Viduramžių miestų. Tai tarsi pėstiesiems pritaikytas muziejus, kurio autentiškuose pastatuose veikia restoranai, kavinės, barai, parduotuvės ir butikai, rašoma pranešime žiniasklaidai. Unikalų charakterį senamiesčiui suteikia skirtingomis spalvomis nudažyti jo pastatai.

Siaurų vingiuotų akmenimis grįstų gatvelių labirintas jus nuves į pagrindinę senamiesčio aikštę – „Stortorget“. Šią aikštę supa senieji pirklių namai, įskaitant ir Stokholmo vertybinių popierių biržos namą. Pastarajame įsikūręs Nobelio muziejus, kuris supažindina lankytojus su premija ir jos laureatais nuo 1901 m. Senamiestyje rasite Stokholmo katedrą, kurioje yra karūnuojami bei tuokiami Švedijos monarchai, bei Riddarholmo bažnyčią, kurioje monarchai laidojami.

Senojoje miesto dalyje yra vienas seniausių restoranų pasaulyje, kurio pavadinimas „Den gyldene freden“. Galbūt būtent šiame restorane vertėtų paragauti tradicinio švedų patiekalo – kukulių su bulvių koše ir bruknių padažu? O cinamoninių bandelių, kurios ne mažiau atspindi švedišką tradicinę virtuvę, užsukite į vietinę kavinę. Tiesą pasakius, kokią vietą bandelių degustacijai bepasirinktumėte, jos visur labai gardžios!

Muziejus po atviru dangumi – „Skansen“

Iš senamiesčio keltu yra nesunku nusikelti į Djurgården salą, kurioje yra net trys populiarūs muziejai. Vienas jų – švedų senovės pastatų ekspozicija po atviru dangumi „Skansen“.

Tai – seniausias pasaulyje muziejus po atviru dangumi, įkurtas 1891 m. Vėliau šią lauko muziejaus idėją perėmė šimtai kitų muziejų visame pasaulyje. Čia yra eksponuojami daugiau nei 150 įvairių namų ir pastatų iš visos šalies. Dvaro rūmuose, kepyklose, puodų dirbtuvėse, bažnyčiose ir kitose muziejaus pastatuose bei aplink nuolat zuja kostiumuotas muziejaus personalas, sukurdamas išties autentišką aplinką.

Tai nuostabi vieta, kurioje ne tik iš arčiau pažinsite švedų kultūrą ir senąjį gyvenimo būdą, bet ir turėsite progą aplankyti „Skansen“ akvariumą bei zoologijos sodą. Akvariume galėsite pamatyti daugiau nei 200 skirtingų žuvų ir gyvūnų iš viso pasaulio, o minizoologijos sode išvysite briedžių, elnių, lūšių, lokių, vilkų, ruonių ir ūdrų. Taip pat čia galite pragauti tradicinio švediško stalo vaišių, vadinamo „Smörgåsbord“.

Ramybės oazė miesto širdyje – Djurgården sodas

Djurgården saloje, kuri prieš šimtus metų buvo karaliaus medžioklės teritorija, taip pat yra įkurtas parkas, kuris yra Karališkojo nacionalinio miesto parko dalis. Tai puiki vieta pasivaikščioti ar surengti iškylą, o jei savo maisto neatsinešėte, saloje yra jaukių kavinių, užkandžių barų ir restoranų.

Čia taip pat įsikūrę ir daugiau muziejų: Vasa muziejus, eksponuojantis Švedijos imperatoriškojo laivyno pasididžiavimu pramintą Vazos laivą, taip pat garsiosios švedų grupės „ABBA“ muziejus. O adrenalino trokštantys gali užsukti į pramogų parkas „Gröna Lund“.

Parke yra apie tris dešimtis įvairių atrakcionų. „Gröna Lund“ yra atviras visuomenei nuo balandžio pabaigos iki rugsėjo pabaigos, tačiau tradiciškai atsiveria Helovino metu nuo spalio vidurio iki lapkričio pradžios. Be įprastų atrakcionų, Helovino metu būna įrengti dar keli nauji vaiduoklių namai, o parką puošia moliūgai, kaliausės ir voratinkliai.

Norėdami spėti aplankyti visą salą, galite išsinuomoti dviračius.

Kruizas Karališkuoju kanalu

Pasiplaukiojimas Stokholmo kanalais yra viena iš atrakcijų, kurios nepatyrę tiesiog negalite palikti šio miesto. Viena iš populiariausių kelionių – nusigauti iki Djurgårdsbrunns kanalo, esančio Djurgården saloje, ir sėsti į keltą. Plaukdami aplink Djurgården salą pamatysite ne tik didingus rūmus ir jų sodų vaizdus, bet ir modernų Stokholmo miestą. Na, o jei trokštate aktyvaus poilsio, kelionei galite rinktis ir baidares.

Atsiduokite menui

Jaukus ir komfortiškas Stokholmas taip pat puikiai tinka kultūrą mėgstantiems keliautojams, nes čia gausu muziejų ir meno galerijų. Vienas jų – šiuolaikinės fotografijos muziejus „Fotografiska“. Muziejus ištisus metus eksponuoja keturias dideles parodas ir nuo 15 iki 20 mažesnių parodų. Juose pristatomi įvairūs fotografijos stiliai bei temos. Čia galima išvysti Annie Leibovitz, David LaChapelle ir Nick Brandt darbų. Be to, viršutiniame pastato aukšte ir jūs galėsite padaryti įspūdingą Stokholmo nuotrauką. Tikimės, kad ji sukels malonius prisiminimus apie šį istorinį, o kartu ir šiuolaikišką Skandinavijos miestą.

Ką žinoti prieš atostogas Suomijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Stokholmą siūlo oro linijų bendrovės „SAS“, „Norwegian Air Shuttle“, „Wizzair“. Nuo lapkričio mėnesio skrydžius iš Kauno oro uosto planuoja pasiūlyti ir „Ryanair“.

Vykstant į Stokholmą, kaip ir kitus Švedijos miestus, apribojimų dėl kelionės tikslo nėra. Atvykus į šalį, bus prašoma pateikti ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, neigiamą COVID-19 testo rezultatą arba dokumentą, įrodantį apie persirgimą.

Situacijai dėl COVID-19 pandemijos sparčiai kintant, apie kelionės sąlygas rekomenduojama pasidomėti prieš pat skrydį. Detalesnę informaciją galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)