Infrastruktūra vejasi Turkiją

Tyrimų bendrovės „Socialinės informacijos centras“ (SIC) 2018-ųjų vasarą atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, jog į Bulgariją atostogauti kasmet keliauja 3–5 proc. Lietuvos poilsiautojų. Turkijos, kuri dominuoja metai iš metų ir kur keliauja per 40 proc. turistų, Pietryčių Europos valstybė nepasiveja, tačiau keliautojų tiek iš Lietuvos, tiek iš kitų šalių ji pritraukia vis daugiau.

Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadybininkė Agnė Paulavičiūtė aiškina, jog poilsiautojų meilę skatina kryptingi Bulgarijos pokyčiai.

"Tez Tour" Produkto skyriaus vadybininkė Agnė Paulavičiūtė
Ne be reikalo Bulgarija dažnai palyginama su Turkija – „viskas įskaičiuota“ tipo poilsinės kelionės Bulgarijoje labai kokybiškos, pastaraisiais metais atidarytas ne vienas aukštos klasės tarptautinių tinklų viešbutis

„Ne be reikalo Bulgarija dažnai palyginama su Turkija – „viskas įskaičiuota“ tipo poilsinės kelionės Bulgarijoje labai kokybiškos, pastaraisiais metais atidarytas ne vienas aukštos klasės tarptautinių tinklų viešbutis. O kur dar galimybė ilsėtis prie Juodosios jūros. Visa tai atostogas šioje šalyje šiek tiek pabrangino, bet Europos keliautojų tai neatbaido. Čia yra viskas, ko reikia: švari jūra ir tvarkingi paplūdimiai, skanus tradicinis maistas ir itin malonios oro sąlygos“, – aiškina A. Paulavičiūtė.

Nepaisant to, kelionių specialistė perspėja – kuomet turizmo sektoriaus progresas greitas ir radikalus, nepatyrusi akis gali apsigauti. Todėl Bulgarijoje renkantis, kur apsistoti, rekomenduojama pasidomėti kelionių agentų ar turistų atsiliepimais. Kadangi pasiūla labai plati, galima „pataikyti“ ir į viešbutį, kuris neatitiks turėtų lūkesčių.

Didžiausia prabanga – teisingas šilumos kiekis

Bulgarijoje reikėtų išskirti būtent temperatūrą, kuri liepos mėnesį pakyla iki 30 ˚C. Tačiau šalies pakrantes retai kada pasiekia ilgos alinančio karščio bangos, kas vis labiau būdinga Pietų Europos valstybėms.

Bulgarija

„Jei anksčiau atostogautojai visų pirma ieškodavo vasariškos šilumos, tai šiandien jau bijoma pernelyg didelių karščių ir maloniai šilta vasara tapo prabanga. Žmonėms, ypač gyvenantiems vėsesniuose kraštuose, darosi priimtiniau keliauti anksčiau, tai yra vasaros sezono pradžioje, ar vėliau, jau sezono pabaigoje, bei vykti į ne tokios karštos metinės temperatūros šalis“, – sako „Tez Tour“ atstovė.

Priėjimas prie Juodosios jūros Bulgarijos pusėje – smėlio paplūdimiai ir kopos, kokių rasite anaiptol ne visose kurortinėse šalyse. Be to, reikia nepamiršti, jog daugiau kaip pusę Bulgarijos ploto sudaro kalnai ir kalvos. Tad visą šalį išraizgę įvairaus sudėtingumo ir ilgumo žygiavimo takai. Jei nuspręsite per atostogas vienu jų pasivaikščioti, galite rasti kelią, vedantį per vieną iš trijų nacionalinių ir devynių gamtos parkų. Du iš šių dėl savo unikalios gamtos įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Beje, 2019-ųjų Europos kultūros sostinė (drauge su Matera Italijoje) yra Plovdivas, laikomas vienu seniausių miestų pasaulyje. Randama pėdsakų, kad pirmosios gyvenvietės čia steigėsi dar VI amžiuje prieš mūsų erą. Vėliau Plovdivas buvo vienas regioninių Romos imperijos centrų – antrame didžiausiame šalies mieste iki šiol stovi iš dalies rekonstruotas 7000 žiūrovų talpinęs teatras. Kultūros sostinės metų proga miestas rekonstravo ištisą mikrorajoną, kuriame iki metų pabaigos vyks festivaliai, koncertai, parodos ir mugės.

Traukia ne vien gamta, bet ir maistas

Gamtos grožiu Bulgarija tikrai nenusileidžia net pačioms populiariausioms poilsiautojų šalims, o infrastruktūra pastaraisiais metais pasiekė visai naujas aukštumas. Tačiau yra ir dar viena išpopuliarėjimo priežastis – vietinė kultūra. Krikščioniškoji Bulgarija labiau priimtina tiems Europos gyventojams, kurie per atostogas ieško ne neatrastų skonių, o atpažįstamos kokybės.

Bulgarija

Išskirtinių plojimų nusipelno bulgarų virtuvė. Jai būdingi visi svarbiausi Balkanų skoniai ir patiekalai, o dėl geografinės valstybės įvairovės tradiciniuose bulgarų patiekaluose daug vietoje auginamų daržovių bei vaisių. Ir valgyti šios šalies gyventojai mėgsta sočiai, todėl didesnės porcijos negaili nei vienas restoranas.

Europietiška tradicija su įtaka iš Rytų susiduria ir virtuvėje. Bulgarijoje galite paragauti burekų, dzadzikio ir lėkštėje patiekiamo kebabo su ryžiais – tai tipiniai turkiški patiekalai, Bulgarijoje įgavę šiek tiek kitą, europietišką atspalvį.

„Tipinis Bulgarijos poilsiautojas – žmogus, kuris per atostogas nori pabūti gamtoje, gerai pailsėti ir skaniai, sočiai pavalgyti. Keliautojams patinka, kad čia socialinių neramumų tikimybė – itin maža, o už adekvačią kainą galima rasti labai aukštą kokybę, kaip ir visose turizmo rinką auginančiose šalyse“, – teigia „Tez Tour“ atstovė A. Paulavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį. Daugiau informacijos Taisyklėse ir info@delfi.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)