Nuo ledynų, geizerių iki čia pat augančių bananų

„Visa Islandija yra tokio neįtikėtino grožio, ir labai sunku išskirti, ką pamatyti yra būtina, o ką galima praleisti. Įsitikinau, kad net ir savaitės šioje šalyje nepakaktų – tiek daug gyvenime čia yra nematytų ir nepatirtų vietų bei reiškinių, jog norėjosi ne tik jas aplankyti, bet dar ir spėti suvirškinti tai, ką pamačiau, – sako neseniai iš kelionės po šią šalį sugrįžęs R. Širvinskas, – Islandijoje gyvena vos 400 tūkst. gyventojų, tad tik įsivaizduokite, kiek daug čia yra žmogaus nepaliestų vietų!

Man net sunku ją su kuo nors palyginti – draugai pasakojo, jog Naujoji Zelandija turi panašumų, tačiau ji itin toli. O čia viskas pakankamai arti ir patogu. Dar nepažįstu nei vieno, kuriam nepatiko ši šalis, todėl nedvejokite, rinkitės bei pakeliaukite.“

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kelionė Islandijoje

Islandijoje Makalius lankėsi jau antrąkart – pirmąjį buvo atvykęs žiemą, kai dienos šviesa ten būna vos penkias valandas per parą. Jis norėjo pasivaikščioti ledynu, o po šios patirties visiems rekomenduoja nepraleisti tokios įspūdingos galimybės, rašoma jo pranešime žiniasklaidai.

Paklausus, kas dar be ledyno jam paliko nepamirštamus įspūdžius, R. Širvinskas sako, kad niekada nepamirš žygio į ledo urvą, karšto geizerio – iki 100 laipsnių įkaistančio požeminio vandens pamatymo iš labai, labai arti su net iki 30–40 metrų aukštį siekiančiu iššovimu į viršų, įspūdingo dydžio ir grožio krioklių, kalnų, snieguotų viršūnių, sustingusios lavos, juodo smėlio paplūdimių, daugybės čia gyvenančių žirgų bei net bananų šiltnamių, kas atrodytų netikėtina, kad čia galėtų augti bananai, bet jie auga!

Pasiruoškite permainingiems orams

„Vietiniai, kuriems turizmas yra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, yra labai paslaugūs ir malonūs, absoliučiai visi kalba tobulai angliškai, tačiau žmonių per arti neprisileidžia, kas būdinga visoms šiaurės šalims. Islandijoje gyvena ir nemažai lietuvių, kuriuos man teko sutikti tiek keliaujančius, tiek dirbančius restoranuose, viešbučiuose ar turistinėse vietose.

Vykdami į Islandiją, turite nusiteikti permainingiems, žvarbiems orams bei vasarą praktiškai visą parą šviečiančiai saulei. Atvykus taip pat galėsite stebėtis, kaip esant 15 laipsnių šilumai vaikai laksto su šortais ir trumpomis rankovėmis. Nors vasara čia yra aukščiausias pagal temperatūrą sezono metas, sezono pavadinimu nepasitikėkite – pakuojantis lagaminą būtinai pasitikrinkite orus. Ledynuose ar aukščiau kalnuose yra tikra žiema!

Nesigėdykite į savo lagaminą pasiimti žieminę striukę – ji man itin pravertė, ypatingai keliaujant palei vėjuotą pakrantę. Nors daug kas pataria turėti gerus kalnų žygiams pritaikytus batus, man pilnai pakako žieminių aulinių neslystančiu, grubiu padu“, – apie savo patirtis Islandijoje kalba R. Širvinskas.

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kelionė Islandijoje

Brangiau nei Lietuvoje, bet galima rasti pigesnių vietų

R. Širvinskas sako, jog po šią šalį labai lengva keliauti, kad ir kokį būdą pasirinktumėte – ar įsigysite grupinę dienos ekskursiją iš sostinės Reikjaviko, kurioje daugiausia pigesnių nakvynės vietų, ar nuomositės automobilį bei Islandiją apvažiuosite ratu. Jis pats yra išbandęs abu šiuos variantus.

„Beje, nors šalis tikrai brangesnė nei Lietuva, ir čia radau vietų, kur galima nebrangiai pavalgyti, pakeliauti išsinuomojus automobilį, o kadangi daugelis lankytinų objektų Islandijoje yra susiję su gamtos grožiu, įėjimas į juos nekainuoja.

Ieškantiems pigesnės nakvynės rekomenduoju svečių namus, taip pat privataus sektoriaus „Airbnb“ apgyvendinimo platformą. Ji čia puikiai išvystyta“, – pataria Makalius.

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kelionė Islandijoje

Saugu keliauti, jei žinosite esminius dalykus

Paklaustas, kokie saugumo patarimai būtų keliaujant po Islandiją, R. Širvinskas sako, kad, kaip ir bet kurioje kelionėje, reikia žinoti tam tikrus dalykus bei nerizikuoti nei savo saugumu, nei sveikata.

Ką reikėtų žinoti apie šią šalį: nesaugu eiti prie jūros, jeigu yra blogas oras, nes bangos gali būti pernelyg galingos. Kaip ir reikia stebėti ženklus pajūryje, lagūnose, jei juose žymima, kad eiti arti pavojinga.

„Jeigu tik turite galimybę, pasikliaukite profesionaliais gidais ir keliaukite su jais – jie išmano, kur eiti, ką pamatyti, taip ir laiko sutaupysite, ir daugiau įdomių dalykų išvysite. Ant tokių kaip ledynų vaikščioti be gido irgi reikia žinoti kaip, nes galite įlūžti. Jei jau norite leistis vieni į nuošalesnį žygį, informuokite kitus, kur einate ir kada planuojate sugrįžti, tam Islandijoje net yra sukurta speciali interneto svetainė“, – perspėja keliautojas.

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus kelionė Islandijoje

Anot jo, dar reikia žinoti, kad yra pakankamai griežtos vairavimo taisyklės, o baudos už nuvažiavimą nuo kelio ar greičio viršijimą yra didelės, tad geriau paisyti jų ne tik dėl savo finansų praradimo, bet ir pačių saugumo.

Į klausimą, ar saugu keliauti po šią šalį dėl ugnikalnių, R. Širvinskas atsako, kad islandai puikiai pažįsta savo šalį, o ekspertai seismologai kasdien seka visus ugnikalnius ir bet kokį žemės virptelėjimą šalyje.

„Visai netoli Mėlynosios lagūnos (Blue lagoon) išsiveržęs ugnikalnis dar šių metų sausio mėnesį sugadino privažiavimą iki populiarios maudynių vietos, o aš lankydamasis liepą jau vykau nauju keliu šalia senojo. Yra net specialios interneto svetainės, vaizduojančios seisminį aktyvumą.

Apie bet kokį galimą pavojų įspėjama prieš daug laiko – bent prieš 4 valandas, jeigu lankotės vietose, kurios yra prie ugnikalnių. Ugnikalniai čia stebimi daugybę metų, jų aktyvumas yra pakankamai nuspėjamas, tad nevertėtų nerimauti dėl savo saugumo“, – neabejoja Makalius.