„Kosta Navarinas – dar neatrastas regionas, būsima Graikijos atostogų žvaigždė, dideliais žingsniais einanti į priekį, sako mažai kam žinomą vietą Graikijoje aplankiusi kelionių dizainerė Aja. – Čia neseniai atidarytas kosminio grožio naujas „Mandarin Oriental“ viešbutis, kelerius metus jau veikia kiti prabangūs viešbučiai, apsupti laukinių paplūdimių, kalnų ir krioklių. Atskristi į Kosta Navariną galima iš Atėnų, lėktuvai leidžiasi Kalamatos oro uoste.

Didžioji intriga ta, kad tai palyginti nauja vieta, kurią įkūrė... kapitonas. Iki šiol jis čia taip vadinamas, kurorte yra Kapitono gatvė ir net išlikęs autentiškas Kapitono namas, esantis vienoje iš viešbučio teritorijų. Kapitonas buvo tikras vizionierius, karjerą pradėjęs nuo paprasto jūrininko, sukūręs milijoninę kompaniją ir įgyvendinęs savo svajonę gimtosiose vietose įkurti pasaulinio turizmo centrą. Intriguoja?“

Į Kosta Navariną traukia ilsėtis pasaulinio lygio žvaigždės, tokios kaip Donatella Versace, tačiau, aišku, jos nublanksta prieš reklamą, kurią kurortui padarė dvi vasaras iš eilės čia su mylimąja Georgina Rodriguez ir vaikais ilsėjęsis futbolininkas Cristiano Ronaldo.

Aja

Graikijos spauda mirgėjo pranešimais, kad po pastarosios viešnagės futbolo legenda viešbučio personalui paliko įspūdingus arbatpinigius – 25 tūkst. eurų. Skelbiama, jog būdamas Graikijoje ir ilsėdamasis Kosta Navarine, Ronaldo pasirašė kontraktą su „Juventus“ klubu.

Storos graikiškos atostogos Nestoro žemėje

Smaragdinės kalvos, alyvuogių giraitės, įmantriai tarsi Dali paveikslai išlenkti golfo laukai ir žydriausia jūra – tai Kosta Navarino siūlomos dekoracijos naujoms jūsų didelėms bei storoms graikiškoms atostogoms. Jei važiuotumėte automobiliu, Kosta Navarino kurortas yra vos dvi su puse valandos kelio nuo Atėnų, Mesenijos regione, kurio istorija siekia daugiau nei 4,5 tūkst. metų. Kelias į Kosta Navariną veda per alyvmedžių giraites ir citrusinių vaisių sodus, kalvas bei kalnus, o per automobilio langą svaiginančiai kvepia pušys.

Apylinkėse yra daug vaizdingų griuvėsių: čia Homero šlovinto išmintingojo karaliaus Nestoro rūmai, čia Apolono Epikurijo šventykla, čia netoliese yra senovės Olimpija, garsiųjų žaidynių lopšys. O kur dar bizantiškos architektūros bažnyčios, tvirtovės iš Osmanų eros ir tradiciniai graikų namai su ochros spalvos stogais. Būtent keliaujant po šį regioną galima puikiai susidaryti vaizdą, kaip pasaulis keitėsi per pastaruosius šimtus metų.

Rodos, pati gamta padeda išmokti istorijos pamoką: kai atsiveria vaizdas į Navarino įlanką, Aja pasakoja, kad čia 1827 metais per Graikijos nepriklausomybės karą įvyko mūšis jūroje su turkais ir visiškai buvo sutriuškintas Turkijos–Egipto laivynas. Šis garsusis mūšis ir buvo pavadintas Navarino mūšiu.

Jei tikėtume Homeru, Nestoras karaliavo Mesenijoje, o jo karalystės sostinė buvo Pilo miestas. Šis vaizdingas miestas su baltais namais yra netoli Navarino įlankos. Šalia esančiuose Mikėnuose išlikę Nestoro rūmų griuvėsiai. Netoliese yra Nestoro ola, kurioje, pasak senovės legendų, karalius paslėpė 50 iš Apolono pavogtų karvių. Urvas labai mažas, į jį vargiai tilptų karvių banda, tačiau tai tik viena iš daugybės legendų, susijusių su šia vieta, kur žmonės gyveno dar III–IV amžiais.

Šių vietų istorija yra tokia pat sena, kaip ir pati Graikija. Išmintingasis graikų mitologijos karalius Nestoras pirmasis pavartojo žodį „hospitality“ (liet. svetingumas), kai susidraugavo su visiškai nepažįstamais žmonėmis. Iki šiol tai yra vieta, kur visada galima rasti draugų ir kuriame laimė matuojama pėdomis smėlyje.

Kurorto filosofija – populiarinti Meseniją

Kosta Navarino kurortas yra Mesenijoje, pietvakarių Peloponeso pusiasalyje, viename iš labiausiai nepaliestų ir kvapą gniaužiančių Viduržemio jūros vietų. Kurorto filosofija – populiarinti Meseniją, saugant bei puoselėjant ne tik jos gamtos grožį, bet ir nepaprastą kultūrinį paveldą.

Unikali šio regiono gamta įtraukta į saugomų Graikijos žemių programą: tai alyvmedžių laukai, vynuogynai, skaidrios upės ir žali laukai, įlankų išraižyta pakrantė, mažytės salelės su unikalia augalija. Daugelis paplūdimių buvo apdovanoti mėlynomis vėliavomis už švarą.

Išskirtinių kelionių dizainerė Aja atostogavo Kosta Navarine

Kosta Navarinas yra mėgstama pavasario stotelė migruojantiems paukščiams. Pagrindinis „perkrovimo taškas“ keliaujantiems paukščiams yra Jalovos įlanka. Kiparisijos įlankoje yra smėlio kopos. Įlankoje gyvena Viduržemio jūros ruoniai, jūrų vėžliai „Caretta“ ir delfinai.

Kapitono istorija

Gimtąjį kraštą įsimylėjęs kapitonas Vassilis Constantakopoulosas svajojo čia sukurti atskirą pasaulį, kuriame praeitis būtų neatsiejamai susijusi su ateitimi, o tradicijos būtų kruopščiai perduodamos iš kartos į kartą. Ir jam tai pavyko. Vassilis prieš 90 metų gimė Diavolitsi kaime, Mesenijos provincijoje. Pilietinio karo metais persikėlė į Atėnus ir ten, kaip pats sakė, būdamas 13 metų, pirmą kartą pamatė jūrą.

Būdamas vos 18-os, jis įlipo į laivą iš Pirėjo uosto pusmečio neapmokamam darbui, turėdamas pats susimokėti net už maistą. Per 20 savo karjeros jūroje metų jis pakilo iki kapitono. Už jūroje uždirbtus pinigus jis nusipirko pirmąjį savo laivą ir vėliau sukūrė didelę krovinių pervežimo įmonę.

Kosta Navarino vizija jam gimė 9-ojo dešimtmečio viduryje, tai turėjo būti investicija, kuri, viena vertus, suteiktų gimtajai Mesenijai svarbią vietą pasauliniame turizmo žemėlapyje, kita vertus, leistų tos vietovės žmonėms likti savo tėvynėje. 1997 metais, jau įsigijęs didelę dalį reikalingos žemės, kapitonas Vassilis pradėjo projekto įgyvendinimą. 2010 metų gegužę visuomenei buvo pristatytas Kosta Navarino projektas su viešbučiais, golfo aikštynais, konferencijų centrais, SPA.

Išskirtinių kelionių dizainerė Aja atostogavo Kosta Navarine

Po 57 metų tarnybos kapitonas Vassilis paskelbė, kad išeina į pensiją, jog daugiau laiko galėtų skirti žmonai Karmenai ir tuomet gimusiems anūkams, o įmonių valdymą bei administravimą paliks trims sūnums. Jis iškeliavo į paskutinę kelionę prieš 12 metų, sulaukęs daug anūkų ir įgyvendinęs daugybę savo svajonių tiek sausumoje, tiek jūroje.

„Dabar vienas kapitono sūnų vysto golfų, kitas – viešbučių, o trečiasis – oro uostų veiklą“, – pasakoja Aja.

Ten, kur atostogauja Ronaldo

Šiuo metu Kosta Navarine yra keturi 5 žvaigždučių prabangūs viešbučiai: naujai šią vasarą atidarytas „Mandarin Oriental“, taip pat „The Romanos“, „The Westin Resort“ ir „W Costa Navarino“, du SPA centrai: „Anazoe Spa“ ir „Away Spa“, keturi golfo aikštynai, daugiau kaip 20 puikių restoranų, daugybė sporto, laisvalaikio bei kultūrinės veiklos.

Ronaldo buvo apsistojęs „The Romanos“ viešbučiui priklausančioje 630 kv. m „Royal Villa Menthoni“. Iš viso viešbutis turi dvi karališkas vilas, „The Romanos“ įsikūręs tarp vešlių alyvmedžių giraičių, iš kurių atsiveria įspūdingi Jonijos jūros vaizdai. Tai puiki vieta ir vestuvėms, ir medaus mėnesiui Graikijoje. Jis tapo pirmuoju Graikijos viešbučiu, amerikiečių „Condé Nast“ apdovanojimuose pripažintu mėgstamiausiu užsienio viešbučiu ir buvo apdovanotas už geriausią dizainą.

„Westin Resort“ daug kartų buvo pripažintas kaip vienas geriausių atostogų viešbučių Europoje visai šeimai. Šiame kurorte vaikai gali rinktis iš daugybės veiklų, todėl tėvams suteikiama daug laiko užsiimti mėgstama sporto šaka ar tiesiog atsipalaiduoti. Čia veikia net vaikų lopšelis-darželis „Cocoon“, kuriame kūrybiškai užsiimama mažyliais nuo 4 mėnesių.

Išskirtinių kelionių dizainerė Aja atostogavo Kosta Navarine

Stilingasis viešbutis „W“, priešingai – skirtas tik suaugusiesiems. „W Costa Navarino“ – pirmasis šios grandinės viešbutis Graikijoje. Vos už kelių metrų nuo ilgo balto smėlio paplūdimio esantis „W“ yra įkvėptas tradicinių regiono namų ir sukurtas naudojant natūralias vietines medžiagas – akmenį, medieną, nendres.

Viešbučių trijulė – „The Romanos“, „W“ ir „Westin“ – priklauso „Marriot“ viešbučių tinklui. O štai karščiausia Kosta Navarino naujiena – šią vasarą pirmą kartą į Graikiją koją įkėlė prabangi „Mandarin Oriental“ viešbučių grupė Kosta Navarine atidarydama pirmąjį viešbutį šioje šalyje. Tai 99 vilos bei svečių namai, kurie suprojektuoti taip, kad užtikrintų visišką svečių privatumą ir ramybę bei išskirtinius vaizdus į istorinę Navarino įlanką.

Unikalus dizainas, sukurtas žinomų Graikijos architektų, dera su kurorto tvarumo principais, o apželdinti vilų stogai tarsi visiškai susilieja su natūraliu vietovės kraštovaizdžiu.

Golfas su žvaigždėmis

Kosta Navarino įkūrėjas kapitonas Vassilis buvo ne tik aistringas gamtosaugininkas, kuravęs ne vieną už gamtos išsaugojimą kovojančią organizaciją, bet ir aistringas golfo žaidėjas. Jo idėja buvo paversti šią vietą pasaulinio lygio golfo kryptimi, ir jam pavyko. Pasaulinė golfo turizmo asociacija Kosta Navarinui suteikė Europos metų golfo kurorto titulą. Kosta Navarinas turi net keturis 18 duobučių golfo laukus ir laikomas vienu geriausių bei didžiausių golfo laukų Europoje.

Kiekvieną aikštyną kūrė vis kitas pasaulinio garso dizaineris ir kiekviename jų rasite unikalių iššūkių įvairaus lygio golfo žaidėjams. Kasmet rengiami įvairūs tarptautiniai turnyrai, pritraukiantys profesionalus, mėgėjus bei golfo mylėtojus.

Išskirtinių kelionių dizainerė Aja atostogavo Kosta Navarine

Dukart JAV „Masters“ čempiono Bernhardo Langerio kartu su „European Golf Design“ suprojektuotas „The Dunes Course“ yra pirmasis Graikijos firminis golfo aikštynas, kurio pavadinimas kilo nuo aukštų kopų, skiriančių golfo laukus nuo auksinio paplūdimio. „The Bay Course“ yra suprojektuotas legendinio architekto Roberto Trento Joneso jaunesniojo, iš šio golfo aikštyno atsiveria panoraminiai jūros ir kalnų vaizdai, o kelios duobutės yra prie pat istorinės Navarino įlankos.

Tarptautinės olimpinės akademijos golfo aikštyną ir „The Hills Course“ sukūrė dukart „Masters“ turnyro čempionas bei „Ryder“ taurės legenda ispanas José Marίa Olazábalas, aikštynai įrengti aukštai virš pakrantės su pribloškiama panorama į Jonijos jūrą. Šių aikštynų suplanavimas ir nepriekaištinga jų būklė buvo įvertinti daugybe apdovanojimų, įskaitant Geriausio naujoko bei Geriausio aptarnavimo apdovanojimus.

Namai kurorte

„Golfas, jūra, pliažas, istorinės apylinkės ir geras oras ištisus metus. Rodos, čia gyventi būtų tiesiog graikiškas rojus? Tai ne problema, nes kurortas vysto ir prabangių privačių vilų projektą „Navarino Residences“, kuris suteikia galimybę įsigyti prabangaus nekilnojamojo turto Graikijoje.

Vilos, įsikūrusios pačioje Navarino kopų širdyje, vos už kelių metrų nuo paplūdimio arba įsispraudusios tarp žaliuojančių alyvmedžių giraičių, yra kur kas daugiau nei namai, tai naujo gyvenimo būdas“, – šypsosi iš Kosta Navarino grįžusi išskirtinių kelionių dizainerė Aja.