Kaip rašoma portale „Independent“, oro temperatūra kasmet muša rekordines aukštumas, o 2023 metų vasaros įkarštyje Viduržemio jūros šalyse kilę gaisrai išgąsdino ne vieną turistą.

Kad netektų perkaisti, pateikiame kryptis Europoje, kuriose net vasarą lepina pakankamai gaivūs orai.

Ostendė, Belgija

Nors Belgija geriausiai žinoma dėl šokolado, alaus ir Europos Sąjungos demokratijos centro – Briuselio, nereikėtų nuvertinti Belgijos kurortų. Didžiausias Flandrijos regiono miestas Ostendė turi auksinio smėlio paplūdimius, kur rytais galėsite plaukioti vandenlentėmis, o po pietų ragauti šviežių austrių. Visa tai be būtinybės slėptis nuo karščio, nes liepos mėnesį vidutinė temperatūra čia yra 20 laipsnių.

Ostendė

Oslas, Norvegija

Norvegijos sostinė – tai madingų rajonų, butikų ir restoranų, įsikūrusių po atviru dangumi, raizgalynė, apsupta tankiu Marka mišku, kuriame galima aktyviai praleisti laiką, pavyzdžiui, praskrieti lynu ir pasivažinėti kalnų dviračiais.

Elegantiški muziejai, pavyzdžiui, Muncho, atitinka kultūrinio poilsio mieste kriterijus, o pasiplaukiojimas jūros vandens baseinuose bei apsilankymas šiaurietiškose pirtyse – standartinių vasaros atostogų būtinybė. Liepos mėnesį Osle temperatūra svyruoja apie 18 laipsnių.

Oslas

Tartu, Estija

2024 metų kultūros sostinės Tartu klimatas yra kaip tik toks, kad galėtumėte patogiai tyrinėti šį miestą – čia vidutinė temperatūra liepą svyruoja apie 22 laipsnius. Mieste yra elegantiška Rotušės aikštė, išpuoselėtas Estijos nacionalinis muziejus ir medinės baržos Emajegio upėje, iš kurių buriuotojai gali stebėti ramų kraštovaizdį.

Tartu, Estija

Sopotas, Lenkija

Baltijos Rivjeroje, prie jūros esantis Sopotas yra nebrangi alternatyva pietiniams didiesiems miestams, o liepą čia būna apie 22 laipsnius šilumos. Vos kelios minutės traukiniu nuo Gdansko – 4 km ilgio viliojantys paplūdimiai, ilgiausia Europoje medinė prieplauka ir stilingi SPA centrai, o vietiniai gyventojai Sopotą giria dėl naktinio gyvenimo prie jūros.

Sopotas

Poris, Suomija

Vakarinėje Suomijos pakrantėje esantis Porio miestas yra džiazo muzikos, suomiškų gatvės patiekalų ir Skandinavijos žvaigždės Yyteri paplūdimio centras: 6 km ilgio balto smėlio ruožas, pritaikytas plaukioti banglentėmis, stebėti paukščius, žaisti paplūdimio tinklinį bei kepti šašlykus.

Ši įvairialypė vietovė puikiai tiks atsikvėpti nuo vasaros kaitros, nes čia temperatūra liepą yra apie 20 laipsnių.

Kopenhaga, Danija

Puslapis „World Wild Schooling“ taip pat siūlo daugybę vietų Europoje, kuriose karštis vasarą nealins. Pavyzdžiui, Kopenhagoje liepos mėnesį dienos vidutinė temperatūra yra 18 laipsnių, todėl tai puikus pasirinkimas nemėgstantiems karščio keliautojams.

Danijos sostinė Kopenhaga yra spalvingas miestas, kuris turi ką pasiūlyti. Tikriausiai labiausiai jis garsėja įspūdingais peizažais, kvapą gniaužiančia architektūra ir tradiciniu maistu.

Kopenhaga

Skajaus sala, Škotija

Skajaus sala yra vaizdinga sala, su žemynine Škotija sujungta tiltu. Visame pasaulyje garsėjanti atšiauriu kraštovaizdžiu, laukine gamta ir paplūdimiais, ši sala yra puiki vieta apsilankyti liepos mėnesį dėl daugelio priežasčių.

Čia galima tikėtis švelnios 20 laipsnių temperatūros. Nesvarbu, ar norite eiti į žygius pėsčiomis, mėgautis laiku paplūdimyje, leistis į kelionę laivu ieškoti laukinės gamtos ar tyrinėti tradicinius Škotijos miestelius – Skajaus saloje rasite viską.

Reikjavikas, Islandija

Jei mėgstate šaltesnį klimatą, Islandijos sostinė Reikjavikas gali būti geriausia vasaros kryptis. Liepos mėnesį Reikjavike temperatūra retai kada pakyla aukščiau 14 laipsnių. Islandijoje turėtumėte patyrinėti miesto apylinkes bei leistis į kelionę po visą salą. Važiuodami Islandijos žiediniu keliu, galėsite apžiūrėti žymiausias salos lankytinas vietas ir gamtinius kraštovaizdžius.

Reikjavikas

Farerų salos

Dar viena šaltesnė kryptis, kurią galite aplankyti vasarą, yra Farerų salos. Šis salynas, priklausantis Danijos Karalystei ir esantis prie Norvegijos krantų, yra keliautojų rojus. Salų kriokliai siūlo vaizdingus reginius bei plačius pakrančių takus. Tuo pat metu sostinė Toršavnas suteikia galimybę pabėgti nuo kasdienio gyvenimo šurmulio.

Vidutinė liepos mėnesio temperatūra Farerų salose yra 13 laipsnių, todėl teks šiltai apsirengti. Laimei, nereikės nerimauti dėl per didelio lietaus, nes liepa yra vienas sausiausių mėnesių saloje.

Farerų salos

Devonas, Jungtinė Karalystė

Devonas – graži grafystė pietvakarių Anglijoje, garsėjanti smėlėtais paplūdimiais, ryškiai mėlynais vandenimis, viduramžių miestais ir fosilinėmis uolomis. Liepos mėnesį šioje Jungtinės Karalystės vietoje vyrauja 21 laipsnio temperatūra ir labai mažai lietaus.

Jei mėgstate poilsį gamtoje, Devonas – puiki vieta. Čia rasite uolų viršūnių pakrančių takus, nacionalinius parkus, kuriuose gausu laukinės gamtos, bei ilgus smėlio paplūdimius.

Santanderis, Ispanija

Santanderis yra gyvybingas pakrantės miestas Ispanijos šiaurinėje dalyje. Tai Kantabrijos regiono sostinė, geriausiai žinoma dėl auksinio smėlio paplūdimių, kalnų vaizdų, ispanų kultūros ir aikščių. Jei ieškote vėsesnės paplūdimio atostogų krypties liepos mėnesį, tai viena geriausių vietų Europoje.

Liepa yra karščiausias mėnuo Santandere, tačiau temperatūra siekia tik 20 laipsnių, o to užtenka šiltai maudytis jūroje. Jūsų atostogos Santandere bus kupinos saulės, jūros, paelijos ir vaizdingų žygių. Už kiekvieno įlankos kampo rasite puikių smėlio paplūdimių, mažų restoranėlių bei vešlių sodų.

Praha, Čekija

Puslapyje „Headout“ galima rasti dar keletą vietų, kuriose galima ilsėtis be per didelio karščio. Viena iš jų – Praha. Liepos mėnesį, kai temperatūra svyruoja nuo vėsios iki šiltos, vidutiniškai ji siekia 22 laipsnius, Prahoje yra daugybė galimybių tyrinėti įspūdingus bohemiško miesto vaizdus ir paveldą.

Grožėkitės nuostabia gotikine bei viduramžių architektūra, garsiomis vyno užeigomis, jaukiomis kavinėmis ir vingiuotomis istorinės Bohemijos sostinės alėjomis. Pasivaikščiokite po įspūdingą Prahos pilį, su pasigėrėjimu žvelkite į puošnius barokinius rūmus bei patirkite geriausius meno ir kultūros įspūdžius daugybėje meno parodų, koncertų, šokių festivalių ir liaudies pramogų šou, kurie liepos mėnesį vyksta mieste.

Prahos pilis, Praha, Čekija

Amsterdamas, Nyderlandai

Puiki vasaros kryptis – liepos mėnesį Amsterdame vyrauja maloniai šilti ir šiek tiek drėgni orai, galima tikėtis apie 21 laipsnio šilumos, todėl šis metas kaip tik tinkamas apsilankymui. Leiskitės į kruizą Reino upe, visą dieną linksminkitės festivalyje arba tyrinėkite nepaprastą tulpių auginimą mieste.

Liepos mėnesį mieste vyksta vieni geriausių muzikos ir maisto festivalių, įskaitant Šiaurės jūros džiazo festivalį – didžiausią pasaulyje uždarų patalpų muzikos festivalį.