Kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovės Ingos Aukštuolytės teigimu, planuojantiems atostogas užsienyje reikėtų atsižvelgti į kelis svarbius dalykus.

„Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į kelionei reikalingus dokumentus – pasitikrinkite, ar pasirinktoje šalyje užtenka turėti asmens tapatybės kortelę, o gal būtinas pasas. Taip pat pasižiūrėkite savo dokumentų galiojimo laiką, kad nekiltų nesklandumų – kai kurios šalys taiko ilgesnio galiojimo tvarką. Be to, pasidomėkite vizomis ir, jei reikia, jas užsisakykite laiku.

Keliautojams visada siūlome pasirūpinti sveikatos draudimu, jog svetur nereikėtų patirti papildomų išlaidų. Europos Sąjungoje galioja Europos sveikatos draudimo kortelė, tačiau kitose šalyse būtina apsidrausti sveikatos draudimu, kurį siūlo visos draudimo bendrovės. Atidžiai perskaitykite draudimo taisykles, išsiaiškinkite kontaktus, kur reikėtų kreiptis atsitikus nenumatytoms situacijoms“, – nurodo I. Aukštuolytė.

Oro uostas

Anot kelionių organizatoriaus atstovės, keliaujant į tolimąsias egzotines šalis, reikėtų pasidomėti privalomais ir rekomenduojamais skiepais.

„Jais būtina pasirūpinti prieš kelionę, kad išvengtumėte įvairių užkrečiamųjų ligų rizikos, – kalba I. Aukštuolytė. – Taip pat rekomenduojame pasidomėti, ar galima gerti vandenį iš čiaupo. Itin dažnai pasitaiko atvejų, kai europiečiai sunkiau susidoroja su svečios šalies maiste ir vandenyje esančiomis mums neįprastomis bakterijomis.

Į bagažą siūlytume įsidėti įvairių vaistų – nuo skausmo, pykinimo, viduriavimo, virškinimo sutrikimų, peršalimo ligų, alergijos. Juos turėkite originaliose pakuotėse, jog oro uoste nesusidurtumėte su nesklandumais.

Iš namų verta pasiimti ir, pavyzdžiui, naudojamus lęšius akims. Užsienyje galioja kiti sveikatos apsaugos įstatymai, gydymo metodai bei vaistų sudėtis, todėl geriau reikalingus daiktus turėti po ranka nei vėliau ieškoti, kur įsigyti prireikus.“

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ pardavimų vadovas Kazimieras Jarmalis antrina dėl draudimo svarbos ir primena, kad galima pasirūpinti ne tik sveikatos, bet ir bagažo praradimo ar vėlavimo, sporto veiklos bei inventoriaus, kelionės atidėjimo ar atšaukimo draudimais.

„Reikėtų atkreipti dėmesį ir į aktyvaus laisvalaikio draudimą tiems, kurie kelionės metu mėgsta sportines veiklas, – priduria K. Jarmalis. – Kalbant apie dokumentus, jų kopijas vertėtų išsisaugoti telefone.

Visuomet pasidomėkite, kokia nacionalinė valiuta galioja šalyje ir nepamirškite informuoti banko, kad nekiltų problemų atsiskaitant kortele. Taip pat rekomenduotina su savimi turėti vietinės valiutos grynaisiais.

Dar vienas svarbus aspektas – ryšys bei internetas: pasidomėkite, kiek jis kainuoja jūsų atostogų šalyje ir sutaupykite iš anksto užsisakydami „eSIM“ paslaugą.“

Kalbant apie dokumentus, jų kopijas vertėtų išsisaugoti telefone.

„Swedbank“ Lietuvoje atstovė ryšiams su visuomene Daiva Taučkėlaitė į užsienį keliaujantiems lietuviams iš savo pusės taip pat pataria pasirūpinti keliais dalykais.

„Kelionėje turėkite kelias mokėjimo korteles, nes daugeliu atvejų tai yra saugesnis būdas už grynuosius. Tiesa, kortelės sąskaitoje laikyti patariame tik tiek pinigų, kiek jų gali prireikti kelionės metu, kad, netekęs kortelės ar praradęs jos duomenis, gyventojas nepatirtų didesnių nuostolių.

Žinoma, reikėtų laikytis bazinių saugumo taisyklių – kartu su kortele nelaikyti kur nors pažymėto PIN kodo, neleisti savo kortele naudotis kitiems žmonėms.

Tokiose situacijose, kai klientas turi kelias korteles, su viena išvyksta į užsienį, o kita kažkas kitas naudojasi Lietuvoje, gali suveikti saugumo algoritmai, dėl to kortelės funkcionalumas laikinai apribojamas. Vis dėlto perduoti savo asmeninę kortelę kitam žmogui, net jei tai šeimos narys, yra draudžiama.

Norint išvengti dėl to kylančių nesusipratimų, rekomenduojame visiems šeimos nariams, įskaitant ir vaikus, naudotis savo kortelėmis, kurias jiems galima užsakyti nuo 6 metų amžiaus“, – aiškina D. Taučkėlaitė.

Oro uostas

SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė-Daskevičienė priduria, kad, vykstant į užsienio valstybes, bankui nebūtina pranešti apie planuojamą kelionę.

„Visose mokėjimo kortelėse yra aktyvinta galimybė atsiskaityti bet kurioje užsienio šalyje, klientai patys gali valdyti šią funkciją (išjungti, kai yra Lietuvoje, ir įjungti, kai išvyksta) interneto banke, mobiliojoje programėlėje arba paskambinę į banką.

SEB banko klientai, besinaudojantys paslaugų planais, nemokamu grynųjų pinigų limitu gali naudotis bet kuriame bankomate ir Lietuvoje, ir užsienyje. Tai reiškia, kad pasiimti grynųjų užsienyje galima tomis pačiomis sąlygomis kaip ir Lietuvoje, tik pravartu atkreipti dėmesį, jog kai kuriose šalyse bankomatų paslaugos tiekėjai gali taikyti papildomus savo mokesčius.

Primename, kad Rusijoje, Baltarusijoje, Irane, Sudane, Kryme, Šiaurės Korėjoje, Venesueloje ir Sirijoje šiuo metu negalima atsiskaityti ar išsigryninti pinigų VISA bei „Mastercard“ mokėjimo kortelėmis“, – teigia I. Dauguvietytė-Daskevičienė.

Gyvybės draudimo bendrovės „PZU Lietuva gyvybės draudimas“ produktų ir plėtros skyriaus vadovė Indrė Veličkienė išskiria kelis svarbius aspektus, susijusius su gyvybės draudimu.

„Pirmiausia peržiūrėkite turimą gyvybės draudimą ir įsivertinkite, ar jis padengs su jūsų kelione susijusias rizikas. Geriausia pasikonsultuoti su savo draudimo bendrove bei jas aptarti. Jei neturite draudimo, prieš priimdami sprendimą, atidžiai susipažinkite su sąlygomis, įskaitant visas išimtis ir apribojimus, kad, įvykus nelaimei, išvengtumėte nemalonių situacijų“, – pataria I. Veličkienė.

Pirmiausia peržiūrėkite turimą gyvybės draudimą ir įsivertinkite, ar jis padengs su jūsų kelione susijusias rizikas.

Anot įmonės atstovės, taip pat reikėtų įvertinti kelionės kryptį bei trukmę, nes tai gali turėti įtakos sprendimui įsigyti gyvybės draudimą.

„Vertėtų nustatyti savo finansinius tikslus ir biudžetą, kurį galėtumėte skirti draudimui. Įvertinkite, ar draudimo apsaugos atitinka jūsų lūkesčius. Nepamirškite pasirūpinti, kad jūsų artimieji būtų tinkamai informuoti apie jūsų kelionės planus, žinotų gyvybės draudimo bendrovės kontaktus, o patys turėkite visus reikalingus draudimo dokumentus su savimi.

Pasitikrinkite, ar jūsų draudimo bendrovė suteikia galimybę konsultuotis su gydytojais nuotoliu – tai ypatingai svarbu, jeigu užsienyje sutrinka sveikata arba patiriate traumą.

Galų gale, apdrauskite vertingus daiktus. Jei jų neteksite arba jie bus apgadinti, draudimo kompanija pagal turimą sutartį galės kompensuoti žalą. Geriausia, jeigu yra galimybė, vertingus daiktus bei svarbius dokumentus palikti seifuose“, – nurodo I. Veličkienė.

Visą reikalingą informaciją apie privalomus ir rekomenduojamus skiepus vykstant į užsienio šalis galite rasti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) puslapyje.