Pirmoje dalyje apie Maroką – informacija, kaip ten nuvykti, ką svarbu žinoti apie oro uostą, taksi, apgyvendinimą ir apgavikus. Jį paskaityti galite ČIA.

Marakešas – pasiruoškite pamatyti kitokį pasaulį. Egzotiškos spalvos ir kvapai, gausybė augalų bei vaisių, išskirtiniai namai, kurių sienos ir grindys padengtos margomis plytelėmis, turguose iškabinti rankų darbo spalvingi kilimai, ryškūs žibintai. Pagrindinėje aikštėje marokiečiai vienas už kitą garsiau groja tradicinę muziką. Šis miestas dar vadinamas raudonuoju dėl čia vyraujančios rausvos pastatų spalvos.

Medina labai skiriasi nuo kitų miesto vietų. Tai istorinė senojo miesto dalis, aptverta gynybine siena. Marakeše esanti pagrindinė į UNESCO įtraukta aikštė Jemaa el-Fnaa ir jo turgūs yra viena pagrindinių veiklų. Pasinerkite į turgaus atmosferą, pasiklyskite, derėkitės, stebėkite vietinį gyvenimą bei prasilenkiančius motorolerius, tuktukus, karučius, arklių ir asilų tempiamus vežimus su prekėms, statybinėmis medžiagomis ar lagaminais.

Lauros Bernotienės kelionė Maroke

Ne kartą vaikštant Medinoje išgirsite ir kvietimą maldai, nes net ant sienų iškabintos kolonėlės, per kurias skamba malda. Nueikite maldos metu prie Koutoubia mečetės.

Marakešo Medinoje turgūs suskirstyti temomis – vienur prekiaujama kilimais, kitur – pintais dirbiniais, odos dirbiniais, metaliniais žibintais, prieskoniais ir kt. Daugumą turgelių atrasite bevaikščiodami, kai kuriuos – su navigacija. Tiesiog žinokite, ko ieškote, o aš tam pateikiu sąrašą:

Turgūs Marakeše

  • Souk Semmarine – čia rasite įvairų prekių asortimentą: tekstilės, tradicinių marokietiškų kilimėlių, odos, keramikos dirbinių, žibintų, prieskonių. Pamatysite vietoje dirbančius amatininkus.

  • Rahba Kedima aikštė – vietiniai bei egzotiški prieskoniai, austi krepšiai, driežai, vėžliai ir kt. Labai patiko man ši aikštė, o nuo jos eina gatvelės į kitus turgus.

  • Souk el Attarine – prieskoniai, aliejai, gydomosios žolelės, metalo dirbiniai, žibintai, arbatinukai.

  • Souk Sebbaghine – ryškios spalvos, tekstilės gaminių dažymas.

  • Souk Haddadine – dirbiniai iš metalo.

  • Souk Zrabi – kilimai.

  • Souk Cherratin – odos gaminiai, krepšiai, diržai, rankinės, piniginės, šlepetės ir kt.

  • Souk des Teinturiers – sendaikčių turgus.

  • Jemaa el-Fnaa – tradicinė muzika, gyvačių kerėtojai, fleitos garsai, beždžionės, gatvės maisto stendai, skardžiabalsiai sulčių prekeiviai, aplink išsidėstę restoranai su stogo terasomis. Aikštė gyviausia vakare.

Turgūs iš tiesų yra labai persipynę, įvairūs šaltiniai skirtingai kai kuriuos apibūdina. Tikiu, kad daugelį skirtingos tematikos turgelių atrasite tiesiog smalsiai beklaidžiodami Medinos gatvėmis. Turgūs dirba maždaug 9–21 valandomis.

Pastebėjau, kad Medinoje labai prižiūrima tvarka, turgui užsidarius, iš karto valomos gatvės, renkamos bei išvežamos šiukšlės. Taip pat ir Jemaa el-Fnaa pagrindinėje aikštėje visą vakarą nuolat dirba darbuotojai ir renka menkiausią ant žemės nukritusią šiukšlę.

Muziejai Marakeše

Pavargus nuo Medinos šurmulio, greitas būdas pailsėti – užsukti į kurį nors muziejų. Dauguma jų išsidėstę ne itin toli vienas nuo kito (išskyrus Jardin Majorelle, iki kurio yra 2 km). Buvau suplanavusi aplankyti keletą jų, tad judėdama nuo vieno prie kito, pakeliui pasinerdavau į turgaus šurmulį, nes turgus ten, regis, kiekvienoje gatvelėje. Taip natūraliai be žemėlapio atradau didžiąją dalį skirtingos tematikos turgų.

Muziejų sąrašas, kuriuos pasirinkau aplankyti:

  • Ben Youssef Madrasa – viena svarbiausių istorinių vietų. Tai buvusi didžiausia islamo mokykla Šiaurės Afrikoje. Čia taip pat pamatysite įspūdingos marokietiškos architektūros kiemą, puoštą mozaikomis. Marmurinės kolonos, kiemo centre – fontanas. Per kelis aukštus išsidėstę kambarėliai, kuriuose gyveno ir mokėsi studentai. Dirba visomis dienomis, 9–19 val. Kaina – 5 eurai.

  • The Secret Garden – ramybės prieglobstis Medinos širdyje. Daug augalų, gėlių, medelių ir suoliukai poilsiui. Tai tradicinės marokietiškos architektūros pastatai. Užlipkite ant stogo pasigrožėti sodu iš viršaus. Dirba 9:30–18:30 val., Kaina – apie 9,50 Eur.

  • Koutoubia Minaret – mečetė, islamo architektūros šedevras. 77 metrų mečetės bokštas matosi iš toli. Į mečetę telpa tūkstančiai maldininkų, tačiau įeiti gali tik musulmonai, o kiti – apžiūrėti iš išorės.

  • Bahia Palace – didingi nuostabios architektūros rūmai. Susipynę marokietiški ir islamo stiliai, sienų raižiniai, įvairių raštų bei spalvų mozaikinėmis plytelėmis klotos grindys, puošnūs kiemai su apelsinų ir bananų medžiais, gėlėmis, fontanais. Šį kompleksą sudaro keli sujungti riadai, kuriuose yra 150 kambarių. Dirba visomis dienomis, 9–17 val. Įėjimo kaina – apie 7 eurai.

  • Jardin Majorelle, YSL Museum – populiariausi, ryškiausi ir labiausiai lankomi prancūzų tapytojo sodai Marakeše bei dizainerio Yves Saint Laurent muziejus. Bilietus pirkite iš anksto internetu. Vietoje taip pat būsite nukreipti prie stendų su informacija, kaip nusipirkti bilietą internetu. Dirba 8:30–18 val., Kaina – nuo 15 eurų. Iki sodų nuo Medinos nesunkiai atėjau pėstute. Atstumas – apie 2 km.

Kitas būdas pailsėti nuo šurmulio – prisėsti restoranėlyje, paragauti vietinio maisto ir chaotišką Marakešo Medinos gyvenimą stebėti iš šalies. Kavinių ir vietinių patiekalų rekomendacijos bus žemiau.

Lauros Bernotienės kelionė Maroke

Pajūrio miestas, turintis jau visiškai kitokią atmosferą, į kurį atvyksta muzikantai, menininkai ir vandens sporto mėgėjai. Vien dėl čia esančio vandenyno, plataus ilgo paplūdimio galima pailsėti, o norint šiek tiek daugiau veiksmo, pasivaikščioti Medinos gatvelėmis, kuriose vyksta panaši prekyba, kaip ir Marakeše, tik viskas daug ramiau.

Net ir žmonės čia labiau atsipalaidavę, ramesni, geranoriški, besišypsantys. Tokių yra ir Marakeše, tik ten visiškas chaosas, ilgiau pabuvus, norisi išvykti, kur ramiau. Marakešo ir Esaaouiros Medinose kuriasi ir kuriasi nauji riadai bei restoranai, tad autentiškų gatvelių, kuriose būtų tik vietiniai, rasti vis sunkiau, bet įmanoma.

Tokių yra ir Marakeše, tik ten visiškas chaosas, ilgiau pabuvus, norisi išvykti, kur ramiau.

Lankytinos vietos:

  • Uostas – labai fotogeniška vieta dėl gausybės mėlynų žvejų valtelių. Čia ratus suka žuvėdros ir katės, medžiodamos žvejų parplukdyto gardaus kąsnelio. Prie įėjimo į uostą dirbantis granatų sulčių pardavėjas žino ne vieną lietuvišką vardą – stabtelėkite pasisveikinti bei paragauti sulčių, galbūt jis įsimins dar vieną lietuvišką vardą ir vieną kitą faktą apie Lietuvą. Nemažai žmonių nustebdavo, kad esu iš Lietuvos ir sakydavo, jog lietuvių nesutinka arba sutinka labai retai. Net gidai sakydavo tą patį – kad jų grupėje nebuvę lietuvių. Visgi neturime tiesioginių skrydžių į Maroką. Pastebėjau, jog šalyje daugiausia prancūzų, ispanų, italų ir anglų turistų.

  • La Scala – Essaouiros Mediną supa gynybinės sienos, pastatytos 1756 metais. Ant sienos galite pakilti, ir nuo aikštelės atsiveria nuostabūs vaizdai į vandenyną bei įspūdingas bangas, nes čia dažnai vėjuota.

  • Essauoira paplūdimys platus ir erdvus. Čia dažnai labai vėjuota, ne veltui populiarūs vandens sportai – jėgos aitvarai, banglentės. Bent jau mano viešnagės metu besimaudančių ar gulinčių buvo minimaliai (vasario pabaiga, 20 laipsnių šilumos). Čia būdami gausite daug pasiūlymų pajodinėti arkliais ar kupranugariais. Jei planuojate šalyje jodinėti kupranugariu, čia, pajūryje, jie atrodo sveikesni, nenusikankinę, priešingai nei Agafay dykumoje, kur kupranugariai visiškai nuvargę, be sustojimo veda turistus. Palei paplūdimį galite pasivaikščioti plačia ir erdvia promenada. Jei pražingsniuosite visą paplūdimį iki galo, prieisite labai gražias smėlio kopas. Iki jų iš viso apie 3–4 km.

Ekskursijos Maroke

Ekskursijas dažnai perku per populiarų internetinį apgyvendinimo puslapį. Pasirinkite miestą, išsifiltruokite pagal daugiausia atsiliepimų turinčias, populiariausias pramogas, palyginkite panašių ekskursijų aprašymus ir pasirinkite, kurios maršrutas, kelionės planas jums tinkamesnis.

Pirkite ekskursiją iš patikimų agentūrų su aiškiu kelionės planu bei teigiamais atsiliepimais. Kadangi ekskursijas jau turėjau nusipirkusi iš anksto, neteko ieškoti šalyje ar teirautis rekomendacijų viešbučiuose.

Lauros Bernotienės kelionė Maroke

Tikslias ekskursijos detales, kur laukti, kokio gido ar vairuotojo, agentūros atsiuntė dieną prieš išvyką. Dažniausiai būna numatytas paėmimas nuo viešbučio arba nuo sutartų pagrindinių Medinos vietų ir ten susirenka daug turistų.

Ekskursijos, kurias verta įsigyti ir yra arti Marakešo:

  • Agafay Desert – akmens dykuma, esanti 30 km nuo Marakešo. O vos 100 km nuo Marakešo pateksite į vaizdingus Atlaso kalnus ir slėnius. Atlaso kalnai tęsiasi per Maroką, Alžyrą, Tunisą. Kai kurios ekskursijos apima kelionę iki Atlaso kalnų aplankant berberų kaimą ir Agafay dykumą. Aš rinkausi vakarinį turą: saulėlydžio stebėjimas, kupranugariai ir trijų patiekalų vakarienė dykumoje su tradicine vietine muzika bei ugnies šou.

  • Ouzoud Waterfalls – tai didžiausi Maroke ir antri pagal dydį kriokliai Afrikoje, esantys Atlaso kalnuose, 130 km nuo Marakešo. Labai sklandi kelionė, šios ekskursijos gidas pasitaikė išmanantis, draugiškas bei šiltas žmogus. Pati vietovė nuostabi, didingi trijų pakopų kriokliai ir pakeliui sutinkamos Barbarinės makakos – Atlaso kalnuose, laisvėje gyvenančios ir žmonių nebijančios beždžionės. Kadangi nuolat yra maitinamos turistų, tai dažnai čia ir pasirodo. Į turo programą įėjo plaukimas plaustu artyn krioklio bei persikėlimas į kitą tvenkinio pusę. Tuomet pietūs, už kuriuos mokėjome papildomai.

Virtuvė Maroke

Marokietiška virtuvė nustebino savo išlaikytomis tradicijomis ir kvapniais, nuostabiai skaniais bei sočiais patiekalais. Kiekvieną dieną gėriau šviežiai spaustas sultis. Dažniausiai granatų arba tradicinį plaktą avokadų ir apelsinų (arba pieno) sulčių kokteilį. Sultys parduodamos visur, o populiariausia vieta – Jemaa el-Fnaa aikštė.

Tradiciniai patiekalai, kuriuos pasirinkau ragauti ir valgiau dažniausiai:

  • Mėtų arbata, kurią marokiečiai gerią visą dieną. Tai svetingumo simbolis ir jos patiekimas turi ilgametes tradicijas bei ritualus. Arbata būtinai patiekiama metaliniame virdulyje, naudojamos nedidelės iki 120 ml stiklinės, viskas sudedama ant metalinio padėklo, pridedama cukraus. Arbata į stiklinę pilama iš aukštai, kad patektų pakankamai deguonies bei suteiktų išskirtinį skonį.

  • Tadžinas (Tagine) – mėsos ir daržovių troškinys su daug prieskonių, kuris gaminamas specialiame kūgio formos inde. Išbandžiau įvairius variantus – su vištiena, aviena, jautiena ir tagine kefta – mėsos kukuliai, troškinti pomidorų padaže.

  • Msemmen tradicinis paplotėlis – kepamas iš miltų, manų kruopų, mielių, sviesto, druskos, vandens ir keliais sluoksniais sulankstomas į kvadratą. Gaminamas daug kur gatvėje ant specialių stendų, patiekiama ir riaduose prie pusryčių.

  • Kuskusas – taip pat vienas tradicinių patiekalų. Gali būti kuskusas su mėsa, daržovėmis, prieskonių mišiniu.

  • Pastilla – marokietiškas pyragėlis su mėsos įdaru.

Jemaa el-Fnaa maisto stendų daugelis nerekomenduoja, nes nebus skanu. Geriau rinktis teigiamai įvertintus restoranėlius. Kainos restoranuose žemesnės nei Lietuvoje. Pagrindiniai patiekalai Medinoje esančiose kavinėse kainuoja 6–10 Eur.

Lauros Bernotienės kelionė Maroke

Išbandytos kavinės Marakeše:

  • „Snack Toubkal“ – yra Jemaa el-Fnaa aikštėje, turi staliukų balkone, su vaizdu į aikštę ir tiekia tradicinius marokietiškus patiekalus, tokius kaip kuskusas, tadžinas, pastilla su mėsa. Kainos nėra didelės. „Google“ įvertinimas 4,3 balo.

  • „Le Vrai Traditionnel“ – neturistinėje gatvelėje esanti vietinė kavinukė. Viskas kaip ir neblogai, tačiau tadžino porcija pasirodė mažoka. „Google“ įvertinimas 4,9 balo.

  • „Le Grand Balkon du cafe glacier“ – vienas geriausių vaizdų į Jemaa el-Fnna aikštę iš viršaus už pigų kelių eurų mokestį. Reikia susimokėti už gėrimą, tuomet praleidžia į didžiulį balkoną, kuriame galėsite pasidairyti ir pailsėti nuo turgaus judesio. Žmonių daug, tačiau ir vieta tokia visiškai neįpareigojanti, tinka trumpam apsilankymui arbatos ar kito gėrimo. Įvertinimas „Google“ – 3,3 balo.

  • „Bakchich Cafe“ – judrioje Medinos gatvelėje esantis restoranas, taip pat turintis tradicinių marokietiškų patiekalų. Kokybiškas aptarnavimas ir maistas bei nedidelės kainos. „Google“ įvertinimas 4,4 balo.

Išbandytos kavinės Essaouiroje:

  • „The Coast“ – ėjau čia net kelis kartus pietauti ir vakarieniauti. Nors meniu nėra platus, kokybiškai gamina pagrindinius tradicinius patiekalus, kainos nedidelės (patiekalai 5–8 Eur). Prisėdus lauke galima stebėti veiksmą gatvėje. Aptarnavimas puikus. Įvertinimas „Google“ – 4,4 balo.

  • „Taraa Cafe“ – kavinę pasirinkau priešpiečiams. Spalvinga aikštė su akį traukiančiomis kavinukėmis. Dažnai čia užsuka ir gatvės artistai pasirodyti pietaujantiems žmonėms bei iš to uždirbti. Maisto pasirinkimas pasirodė įvairus, geras aptarnavimas ir maisto kokybė. „Google“ įvertinimas – 4,3 balo.

  • „Grand Cafe“ – kavinė, kurioje pusryčiavau. Turi ir europiečiams įprastų patiekalų. Gražus interjeras, švaru, geras aptarnavimas. „Google“ įvertinimas – 4,8 balo.

  • „Bab Laachour“ – mėgstama tiek turistų, tiek vietinių kavinė prisėsti išgerti gėrimui. Netoli uosto su vaizdu į erdvią aikštę. Turėjau laisvą akimirką iki kelionės, tad prisėdau čia ir aš. Įvertinimas „Google“ gana prastas, tik 3,3 balo, tad nežinau, kaip su maisto kokybe, tačiau juoda kava + šviežiai spaustos apelsinų sultys + vanduo, kurį atneša nemokamai, man kainavo iš viso 3,50 Eur.

Norinčius paskaityti daugiau kelionių pasakojimų, kviečiu apsilankyti tinklaraštyje „Aplink pasaulį“ arba „Instagram“ paskyroje, kur rasite dar daugiau kelionių įspūdžių ir vaizdų.