Didžioji žvėrių migracija Afrikoje

Kasmet milijonai kanopų dramatiškai dunda Afrikos lygumomis keldami dulkes ir įveikdami tūkstančius kilometrų, kai gyvūnai keliauja tarp Tanzanijos Serengečio ir Kenijos Masai Maros nacionalinių parkų. Jų odisėjos, vadinamos Didžiąja migracija, tikslas – ieškoti vandens bei ganyklų, nors šis kasmetinis išgyvenimo ratas kupinas pavojų. Migracijoje dalyvauja apie 1,4 mln. gnu, šimtai tūkstančių zebrų bei gazelių, o ja gėrisi ne tik keliautojai. Vietiniai plėšrūnai – liūtai, hienos ir krokodilai atidžiai stebi ją tikėdamiesi pagauti pigius dienos pietus.

Keliautojams Didžiosios migracijos stebėjimas yra unikali galimybė išvysti svaiginantį laukinių gyvūnų judėjimą, matytą tik per „National Geography“ kanalą. Liepos–lapkričio mėnesiai tradiciškai laikomi geriausiu laiku čia vykti. Aja sako, kad gyvūnų migracija nėra nuolatinis judėjimas pirmyn, niekada negali tiksliai numatyti, kur bus laukiniai gyvūnai, tačiau vietiniai ekspertai, turėdami per dešimtmečius sukauptas žinias, keliautojams padeda atsidurti tinkamoje vietoje tinkamu laiku.

Žvėrių migracija Afrikoje

Kruizai baržomis po Prancūziją

„Turbūt nėra žavesnio būdo pažinti romantiškiausias Prancūzijos vietas nei elegantiškais laiveliais tykiai plaukiant ramiais kanalais – pajusite malonumą ne tik nuo puikių peizažų, bet ir prancūziškos virtuvės šedevrų“, – pasakoja Aja.

Prašmatnių viešbučių, kruizų ir traukinių grandinė „Belmond“ Prancūzijoje turi kruizų upėmis bei kanalais flotilę, kurią sudaro itin prabangios baržos. Baržos priima vos 4–12 keleivių, kurie būna apsupti ne tik prabangos, bet ir ypatingo dėmesio. Baržų atmosfera unikali – mažyčiai laiveliai turi elegantiškas kajutes, žavią vietą pietums, šildomus baseinus, o viena – net ؘfortepijoną.

„Keliautojai ilsisi denyje stebėdami praplaukiančius vieną už kitą gražesnius miestelius, baržai prisišvartavus keleivių laukia dviračiai, kuriuos mindami jie gali aplankyti vietinius turgus ar architektūros įžymybes. Laive rengiami prancūziškos virtuvės kursai su vietiniais šefais. Čia įvykdomas bet koks jūsų noras – kai per vieną vakarienę užsiminiau apie savo mėgstamą prancūzišką vyną, per kitus pietus jis jau stovėjo ant stalo“, – sako romantiškąsias baržas išbandžiusi Aja.

Kruizai baržomis Prancūzijoje

Traukiniu per Peru

Kol Peru tęsiasi žiema, joje sausa ir saulėta, todėl europietiškas ruduo vis dar geras laikas aplankyti pastaruoju metu tarp pasaulio turistų labai madingą šią Pietų Amerikos šalį. Keliautojus masina ne tik paslaptingas inkų miestas tarp debesų Maču Pikču, Titikakos ežero gentys ar skraidantys kondorai Kolkos kanjone, bet ir įspūdingi restoranai bei prašmatnūs viešbučiai.

„Į Peru siūlyčiau vykti bent dviem savaitėms – skirti bent porą dienų Limai, tris paras Kusko, bent po parą Maču Pikču ir Šventajam slėniui, dvi skirti traukinio maršrutui, jungiančiam Kusko su Arekipa ir sustojančiam ties Titikakos ežeru, bent porą parų praleisti Kolkos kanjone. O aštresnių pojūčių ir nuotykių mėgėjams reikėtų pridėti dar bent trejetą parų Peru džiunglėms prie Amazonės“, – pataria Aja, kuri rekomenduoja du prabangių traukinių maršrutus.

Kelionė traukiniu Peru

Pirmasis Pietų Amerikoje prabangusis traukinys su miegamosiomis vietomis „Andean Explorer“ kainavo 10 milijonų dolerių ir sujungė, atrodo, nesujungiamas Andų vietas – buvusią inkų imperijos sostinę Kusko ir baltąjį Arekipos miestą. Kuską ir Maču Pikču jungia kita „Belmond“ geležinkelio atšaka su traukiniu „Hiram Bingham“, pavadintu amerikiečių archeologo H. Binghamo, atradusio Maču Pikču, garbei.

Vyno derlius Šampanėje

Derliaus nuėmimas Šampanėje trunka vos kelias savaites ir tai yra magiškas laikas aplankyti šį garsų visame pasaulyje Prancūzijos regioną. Kai kurie šampano namai net atveria savo vynuogynus, kad keliautojai, rankomis skindami vynuoges, suprastų, kaip sunkiai gimsta prabangūs burbuliukai. Tiesa, kai kurie šampano namai tokie uždari, kad lankytojų neįsileidžia net į savo rūsius.

„Dėl ilgalaikių draugiškų santykių yra įmanoma patekti į ekskliuzyvius šampanų namus pagal rekomendaciją, su specialiu pakvietimu, – sako Aja. – Tai „Pennet“ ar „Charles Mignon“ šampano namai. „Taittinger“ ir „Veuve Clicquot“ turi vienus autentiškiausių rūsių. Įspūdingi yra „Ruinart“ šampano gamintojų rūsiai, saugomi valstybės. „Pommery“ rūsiuose galima apžiūrėti šiuolaikinio meno ekspoziciją. „Piper Heidsieck“ po savo valdas organizuoja turą specialiu traukinuku.

Įdomu leistis į kelionę vienu iš keturių Šampano kelių, juos žymi specialios rodyklės. Važiuoji sau pro vynuogynus, grožiesi nepakartojamais vaizdais, tyrinėji miestelių gatveles, o panorėjęs sustoji ir eini ragauti šampano.“

Vyno derlius Šampanėje

Aja pateikia idėją: turas elektriniu dviračiu iš „Royal Champagne“ viešbučio per kultinius Marnos slėnio kaimelius, aplankant vietą, kurioje gyveno vienuolis Dom Pérignon, ir pietūs ant pikniko pledo, su vaizdu į vynuogynus bei Cormoyeux kaimą. O keliauti po Šampanę ir neapsistoti vietinėje château arba pilyje, būtų tikra nuodėmė. Todėl į kelionės maršrutą įtraukite, tarkime, vos 20 kambarių viešbutį „Les Crayères“.

Trumų medžioklė Toskanoje

Ramus rudeniškas Toskanos miškas, pro medžių lapus skverbiasi šviesa, virš galvų čiulba paukščiai. Tai tarsi kelionė į Alisos stebuklų šalį – keli žavūs šunys, šeimininką suprantantys iš pusės žodžio, ieško stebuklingų grybų. Tai – tikra istorija iš trumų medžioklės Toskanoje. Pasaulyje yra dešimtys delikatesinių trumų rūšių, tačiau itališki baltieji trumai yra vieni sunkiausiai randamų, skaniausių ir brangiausių.

Trumų medžioklė Toskanoje

Jų galima rasti tik nuo rugsėjo iki gruodžio mėnesio ir tik tinkamomis sąlygomis – jie auga po žeme, po drėgnais lapais ant medžių šaknų. Būtent Toskanoje buvo rastas didžiausias pasaulyje trumas, kuris aukcione buvo parduotas už 330 tūkst. dolerių.

„Toskana yra viena iš įspūdingiausių Italijos vietų su kalvotomis apylinkėmis, senovinėmis sodybomis, puošniais Florencijos ir Sienos miestais. Apsistokite „Castello di Casole“, kurios teritorijoje rasta etruskų ūkininkų dirbinių, kurie dabar eksponuojami viešbutyje. Pati pilis pastatyta X a., o per daugelį metų joje lankėsi karališkosios šeimos nariai, kino žvaigždės“, – pataria išskirtinių kelionių dizainerė Aja.