Vilnius - Splitas skrydis ir kelionė

  • Tiesioginiai skrydžiai iš Vilniaus oro uosto į Splito oro uostą vyksta du kartus per savaitę: pirmadieniais ir penktadieniais su „Wizzair“. Skrydžių ieškokite www.skrendu.lt.

  • Kaina vienam žmogui liepos mėn. į abi puses svyruoja nuo 260 iki 300 Eur (kaina tikrinta gegužės 22 d., su lengvu rankiniu bagažu).

Splito oro uostas yra už 24 km nuo miesto centro. Geriausias būdas patekti į miestą – autobusas arba taksi, kurie per maždaug pusvalandį jus nugabens tiesiai į senamiestį.

Pagrindinės Splito lankytinos vietos

  • Pradėkite savo kelionę nuo Diokletiano rūmų – vieno įspūdingiausių senovinių kompleksų, kuris yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Pasivaikščiojimas šioje vietoje yra tarsi kelionė laiku – čia susipina romėnų, viduramžių ir renesanso architektūra.

Diokletiano rūmai, Splitas

  • Aplankykite Šv. Dujmo katedrą, kuri yra viena svarbiausių religinių vietovių Kroatijoje. Katedra buvo pastatyta VII amžiuje ir buvo daug kartų perstatyta per šimtmečius. Šiandien katedra yra gražus Romaninio ir Bizantinio stilių mišinys.

  • Pasivaikščiokite Pjaca aikštėje – miesto širdyje, kurioje susilieja senovė ir dabartis. Čia rasite tiek istorinių pastatų, tiek šiuolaikinių parduotuvių ir kavinių.

  • Tuomet keliaukite pėstute Riva pajūrio promenada, kurioje pulsuoja Splito gyvenimas. Čia galėsite mėgautis kavos puodeliu vienoje iš daugybės kavinių ir stebėti vietinių bei turistų gyvenimą.

Paplūdimiai Splite

  • Būtinai aplankykite siaurų gatvelių labirintą, vadinamą Varoš, kur yra ideali vieta ieškoti vietinių menininkų dirbtuvių ir galerijų. Čia rasite ne tik tradicinių, bet ir modernių meno kūrinių, kurie atspindi šiuolaikinį Splitas veidą.

  • Jei norite ilgesnio maršruto, pasukite link Marjan parko – tai žalioji miesto oazė, iš kurios atsiveria įspūdingi vaizdai į Splitą ir Adrijos jūrą.

Įdomi lankytina vieta

Game of Thrones Museum, dar žinomas kaip GOT Muziejus, yra populiari pramoga gerbėjams populiaraus HBO serialo „Sostų Karai“. Čia rasite temines sales, kur kiekviena skirta skirtingai vietovei ar serialo aspektui.

Splitas lankytinos vietos

Kai kurios salės, kurias galite aplankyti:

  • Meereen. Ši sekcija skirta Daenerys Targaryen laikui Meereen, demonstruojant rekvizitus, kostiumus ir dekoracijų atkartojimus iš filmavimo vietų Splite.

  • Karaliaus Uostas:. Nors daugiausia filmuotas Dubrovnike, Kroatijoje, šiame skyriuje gali būti eksponatų, susijusių su serialo sostine Karaliaus Uostu.

  • Šiaurė ir Užu Sienos. Tikėkitės daiktų, susijusių su Starkais, Baltąja Pasivaikščiojančiąja Armija ir laukinais.

  • Trijų Akių Varno Ola. Šioje sekcijoje gali būti daiktų, susijusių su Bran Starku ir jo mistinėmis galiomis.

Splitas – kavinės ir restoranai

Pietums galima aplankyti „Konoba Matejuška“ – vietą, kurioje galėsite paragauti šviežių jūros gėrybių, pagamintų su vietinėmis žolelėmis ir prieskoniais. Vakarienei užsukite į „Bokeria Kitchen & Wine Bar“ – modernią virtuvę siūlantį restoraną, kuriame kiekvienas patiekalas yra meno kūrinys. Nepamirškite paragauti Splitas pasididžiavimo – peka – tradicinio mėsos ar žuvies patiekalo, kepto po dangčiu su anglimis. Tai lėtas, tačiau nepakartojamo skonio gamybos procesas, kuris atskleis tikrąją Kroatijos virtuvės esmę.

Apie daugiau populiarių krypčių savaitgaliui skaitykite ČIA.