Pastariesiems pirmiausiai vertėtų apsilankyti klasicizmo stiliaus bažnyčioje, kurios mūrų statybos pabaigtuvių data, 1809 metai, sutampa su miesto statusą turinčios Garliavos gimtadieniu.

Dėmesį iš tolo traukia du bažnyčios bokštai, atstatyti po Pirmojo pasaulinio karo mūšių – maldos namai suremontuoti iki 1923 metų, o 1935 metais atkurti ir abu bokštai. Tarpukariu Garliavos Švč. Trejybės bažnyčioje buvo įrengti vieni pirmųjų Lietuvoje elektriniai vargonai.

Istorinę vertę turi ir XIX amžiuje iškilęs mūrinis, šiuo metu neveikiantis evangelikų liuteronų bažnyčios pastatas.

Prie pagrindinės Vytauto gatvės įsikūręs Kaimynystės parkas – vienas labiausiai lankomų objektų, nusidriekęs prie Maišiaus upelio su amfiteatru, dviračių ir pėsčiųjų takais, sutvarkytomis pakrantėmis, šiltuoju sezonu veikiančiu, grojančiu, šokančiu ir šviečiančiu fontanu, lentelėmis su svarbiomis Garliavos istorijos datomis.

Vakarais parke įspūdį sustiprina įspūdingos šviestuvų kolonos – romantiški vaizdai akį traukia ir žiemą, ir vasarą.

Garliavoje populiarus ir Šimtmečio parkas, kurį puošia iš ąžuolo išdrožti Lietuvos himno žodžiai, 100 ąžuoliukų, takai ir tvenkinys.

Pokario laikotarpiu Garliavoje ir jos apylinkėse veikė stiprus pasipriešinimo pogrindis, Tauro apygardos Birutės rinktinė su Juozu Lukša-Daumantu priešakyje – dabar šio legendinio partizano vardu pavadinta viena miestelio gimnazijų ir gatvė.

13 tūkst. gyventojų turinčioje Garliavoje netrūksta laisvės kovų simbolių, – paminklas XX amžiaus pradžioje žuvusiems savanoriams, jų garbei pastatytas suolelis, vaizduojantis atverstą istorijos knygą, koplytstulpiai partizanams ir J. Lukšai atminti, paminklinis akmuo tremtyje sovietų kankintam ir sušaudytam pedagogui Adomui Mitkui bei visiems ištremtiems Kauno rajono mokytojams, koplytstulpis ryškiam lietuvybės puoselėtojui carizmo laikais Kaziui Aglinskui, medinė skulptūra, skirta Lietuvos tūkstantmečiui ir Garliavos įkūrimo 200-osioms metinėms.

Pastatų šeimininkai savitai įamžinta savo veiklą – Garliavos viešosios bibliotekos kiemelį puošia knygos formos skulptūra, meniškas modernus kūrinys iškilo net ir prie grožio salono.

Pravažiuojant pro Garliavą, verta sustoti. Ypač tiems, kurie mėgsta keliauti po savo tėvynę, nori geriau ją pažinti, įamžinti gražias, įsimintinas jos vietas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)