Jau šį ketvirtadienį startuos jubiliejinis, 25-asis, sezonas ir E. Atamanas, žinoma, vėl tvirtina, kad jo auklėtiniai tikrai apgins titulą. Ar taip bus iš tikrųjų, sužinosime po beveik aštuonių mėnesių Eurolygos finalo ketverte, kurį šį kartą priims Jungtinių Arabų Emyratų perlas Abu Dabis arba Serbijos sostinė Belgradas.

Tarpsezonį pasikeitė ne tik keturių Eurolygos klubų vyriausieji treneriai – prie vairo stojo Joanas Penarroya („Barcelona“), Pablo Laso (Vitorijos „Baskonia“), Gordonas Herbertas (Miuncheno „Bayern“) ir Tiago Splitteris (Paryžiaus „Basketball“), bet taip pat savo darbovietes pakeitė ir keturi iš penkiolikos naudingiausių turnyro žaidėjų: Wade’as Baldwinas nutūpė Stambulo „Fenerbahče“, Keenanas Evansas – Pirėjo „Olympiakos“, Joshas Nebo – Milano „Armani Olimpia“, o Serge’as Ibaka – Madrido „Real“ gretose.

Pirmoje naujojo Eurolygos sezono pristatymo dalyje apžvelgiame komandas, kurios pernai liko toliausiai nuo atkrintamųjų, o tuo labiau – pusfinalio ar finalo. Tai – 13-18 vietas užėmusios ekipos, tarp kurių antrą sykį per pastaruosius trejus metus atsidūrė ir Kauno „Žalgiris“. Gal šiemet viskas bus kitaip?

Paryžiaus „Basketball“

Praėjęs sezonas: dalyvavo ir triumfavo Europos taurėje. Šiemet Eurolygoje pakeitė Valensijos „Basket“.

Treneris: Tiago Splitteris.

Ryškiausi naujokai: Maodo Lo, Yakuba Ouattara ir Kevarriusas Hayesas.

Skaudžiausi praradimai: treneris Tuomas Iisalo, iškeliavęs į Memfio „Grizzlies“ štabą.

Apžvalga. Per visą praėjusį Europos taurės sezoną tik vieną pralaimėjimą patyrę paryžiečiai (22-1) visiškai pelnytai pakilo į Eurolygą. Prieš šuolį į ją komanda sustiprino savo sudėtį trimis Eurolygos patirties turinčiais žaidėjais ir tuo pačiu pridėjo jėgos bei ūgio po krepšiu – iš „Žalgirio“ įsigytas K. Hayesas. Jam teks kaišyti skyles gynyboje ir padėti saviškiams prieš fiziškai stipresnius varžovus. Čia pirmiausia turimas omenyje pagrindinis „Basketball“ įžaidėjas T. J. Shortsas.

175 cm ūgio mažylis jaučiasi kaip žuvis vandenyje puolime, bet savo aikštės pusėje gabaritams oponentams neprilygsta ir gali su jais kovoti tik įkyrumu bei kibumu. Vis dėlto jau ne sykį skeptikus tildęs amerikietis su savo didele širdimi neturėtų prapulti ir Eurolygoje. Nieko pernelyg nenustebintų ir vienas-kitas Europos taurės MVP prizo savininko dvigubas dublis. Tik ar jie virs pergalėmis?

Lūkesčiai ir ambicijos galėtų būti didesni, jei ne įvykusios permainos trenerio poste, kurį nusprendė palikti karjeros laiptais kylantis T. Iisalo, persikėlęs už Atlanto. Atvirkštinę kryptį pasirinkusiam T. Splitteriui tai – pirmas kartas vyriausiojo trenerio kėdėje. Brazilo auklėtiniai sezoną pradėjo viena pergale ir vienu pralaimėjimu Prancūzijos lygoje, o draugiškame mače tik vienu tašku nusileido Belgrado „Partizan“ (82:83).

Prognozė. Daug kas priklausys nuo T. J. (Timothy Neocarteso) talento ir tiek jo, tiek komandos draugų prisitaikymo naujame lygyje. Akivaizdu, kad Eurolyga yra visai kitas žvėris nei Europos taurė, tad nuversti kalnų debiutantams veikiausiai nepavyks. Tačiau porą nuolatinių šio turnyro autsaiderių Paryžiaus atstovams aplenkti gali ir pasisekti. Tuo labiau, kad Vilerbano ASVEL ekipa jau ir pernai buvo palikta už nugarų Prancūzijos čempionate. O dar yra ir praktiškai visada žemai skrendantys Albatrosai iš Berlyno.

Kauno „Žalgiris“

Praėjęs sezonas: užimta 13 vieta (14-20). Iki įkrintamųjų trūko dviejų pergalių.

Ryškiausi naujokai: Sylvainas Francisco, Tyrone’as Wallace’as, Deividas Sirvydis, Ignas Brazdeikis, Matthew Mitchellas, Alenas Smailagičius ir Bryantas Dunstonas.

Skaudžiausi praradimai: Keenanas Evansas, Edmondas Sumneris, Rolandas Šmitas ir Kevarriusas Hayesas.

Apžvalga. Pernai ne taip ir toli nuo įkrintamųjų buvę žalgiriečiai reguliarųjį sezoną užbaigė dviem nesėkmėmis (prieš „Monaco“ ir Madrido „Real“), o galiausiai traumą patyrus lyderiui K. Evansui neapgynė ir LKL čempionų vardų. Naująjį sezoną „Žalgiris“ pasitinka atnaujinęs kone pusę savo sudėties, kuri tapo itin gyli. Dabar net jei ir vienas ar kitas žaidėjas susižeistų (taip, beje, jau ir nutiko Tomui Dimšai bei Brady Manekui), kauniečiai neturėtų prapulti.

Taip, žaliai-balti prarado ryškiausią savo paskutinių dviejų sezonų žvaigždę K. Evansą (ketvirto pagal rezultatyvumą ir šešto pagal naudingumą visame turnyre), kuris pakėlė sparnus į Graikiją, bet iš kitos pusės – nebebus taip stipriai priklausomi nuo vieno krepšininko. Be to, į Kauną iš to paties Pirėjo grįžo sūnus-paklydėlis I. Brazdeikis, kuris po metų, praleistų atsarginių suolo gale, atrodo dar alkanesnis ir labiau norintis įrodyti savo vertę.

Komandai šiemet netrūks individualiai pajėgių žaidėjų bei intensyvumo aikštėje. Tą jau pastebėjo ir trijų LKL komandų atstovai, visi pripažinę dviženklį „Žalgirio“ pranašumą. Puikiai su nauja apranga jaučiasi ir praėjusį sezoną Europos taurėje žibėjęs D. Sirvydis.

Tiesa, jis jau sulaukė A. Trinchieri pastabų dėl silpnokos gynybos, kurios italų strategas toleruoti nėra nusiteikęs. Kritikos jau gavo ir kitas naujokas A. Smailagičius, kuriam numatytas išvykusui latvio R. Šmito vaidmuo. Savęs dar ieško ir tikisi surasti kiti trys legionieriai: S. Francisco, T. Wallace’as bei M. Mitchellas.

Prognozė. Aišku viena – rekordinį, net 17,7 milijono eurų dydžio biudžetą sukaupęs Kauno klubas turi tikrai nemažą potencialą. O žinant, kokio palaikymo sulaukia namų rungtynėse, galima tikėtis sėkmingo sezono. Eurolygoje tai būtų patekimas į įkrintamąsias, bet tam reikės aplenkti beveik pusę visų turnyro dalyvių. Ar tai realu?

„Mes turime kelias dienas iki neįtikėtino turnyro pradžios. Šie metai yra patys geriausi žaidėjų ir komandų požiūriu. Esame maža žuvis, todėl turime būti greiti ir protingi“, – pasitikdamas nelengvą iššūkį pastebėjo A. Trinchieri.

Miuncheno „Bayern“

Praėjęs sezonas: užimta 15 vieta (13-21).

Treneris: Gordonas Herbertas.

Ryškiausi naujokai: Shabazzas Napieras, Yamas Madaras, Oscaras da Silva ir Johannesas Voigtmannas.

Skaudžiausi praradimai: Sylvainas Francisco, Leandro Bolmaro, Isaacas Bonga ir Serge’as Ibaka.

Apžvalga. Žiūrint grynai ant popieriaus Vokietijos čempionai vasarą ne tik, kad nepasistiprino, o nukraujavo. Tą kol kas atspindi ir sezono pradžia: bavarai „Bundesligoje“ jau gavo antausį nuo Liudvisburgo „Riesen“, o šį savaitgalį išnešė sveiką kailį namuose prieš Hamburgo „Towers“ tik po Devino Bookerio metimo priešpaskutinę mačo sekundę.

Galima sutikti, kad komandai dar reikia priprasti prie naujokų ir Pablo Laso pakeitusio naujojo trenerio G. Herberto, pernai su Vokietijos rinktine tapusio pasaulio čempionu. Tikėtina, kad jam pavyks komandoje sukurti gerą chemiją, tačiau ar jos pakaks, kad bavarai būtų konkurencingi Eurolygoje? Vargu bau.

Andreas Obstas neužsikirsdamas laidys tritaškius, o Sh. Napieras ir D. Bookeris veikiausiai rinks gražią statistiką, tačiau iš „Bayern“ sunku tikėtis pergalingo krepšinio.

Prognozė. Nepanašu, kad surikiuotų pajėgumų bavarams užteks tam, kad jie galėtų stumdytis kur nors Eurolygos lentelės viduryje. Kaimynus iš Berlyno tikriausiai lenks, bet trankiau nepatriukšmaus.

Belgrado „Crvena Zvezda“

Praėjęs sezonas: užimta 16 vieta (11-23).

Treneris: Ioannis Sfairopoulos.

Ryškiausi naujokai: Codi Milleris-McIntyre’as, Isaiahas Canaanas, Nikola Kaliničius, Ognjenas Dobričius ir Mike’as Daumas.

Skaudžiausi praradimai: Adamas Hanga, Nikola Topičius, Javonte Smartas, Freddie Gillespie ir Mike’as Tobey.

Apžvalga. Praėjęs sezonas aukštus tikslus Eurolygoje kėlusiai „Raudonajai žvaigždei“ tapo didžiuliu nusivylimu – garsiai apie siekį žaisti finalo ketverte kalbėjusiems Serbijos atstovams teko pasitenkinti trečia vieta nuo galo. Išvados buvo padarytos ir vasarą atlikti keli įdomūs ėjimai. Gynėjų grandis sustiprinta Eurolygoje jau užsirekomendavusiais C. Milleriu-McIntyre’u ir I. Canaanu, patirties pridėta susigrąžinant N. Kaliničių.

Sunku tikėtis, kad C. Milleris-McIntyre’as ir Belgrade išdarinės tą patį, ką Vitorijoje, kur jam buvo suteikta visiška laisvė. Cody pernai ne tik užfiksavo retą reiškinį Eurolygoje – trigubą dublį, bet ir išdalinęs 20 rezultatyvių perdavimų pagerino visų laikų lygos rekordą. Savo minučių lauks ir 37-erių metų veteranas Milošas Teodosičius, taip pat Yago Dos Santosas bei Nemanja Nedovičius, taigi ši pozicija atrodo kiek pergrūsta. O jėgos po krepšiais kaip tik gali pritrūkti: čia visa atsakomybė patikėta M. Daumui ir Joelis Bolomboy’ui.

Adrijos lygos čempionai jau pirmame ture gavo antausį nuo naujai sukurto „Dubai“ klubo (84:86), taip iš dalies patvirtindami nuogąstavimus, kad jiems sezono metu gali kilti bėdų gynyboje. Savo vaidmenį komandoje išlaikė Rokas Giedraitis. Per pirmus du oficialius susitikimus jis žaidė po 20 minučių, o antrajame buvo rezultatyviausias aikštėje su 19 taškų.

Prognozė. Parako yra ir pataikyti į pirmąjį dešimtuką CZ gali. Tam reikės skinti pergales Belgrado pragare ir nebarstyti taškų prieš mažiau talentingus oponentus jų arenose.

Vilerbano ASVEL

Praėjęs sezonas: priešpaskutinė, 17-a, vieta (9-25).

Treneris: Pierrickas Poupet.

Ryškiausi naujokai: Theo Maledonas, Shaquille’as Harrisonas, Admiralas Schofieldas ir Tarikas Blackas.

Skaudžiausi praradimai: Timothy Luwawu-Cabarrot, DeShaunas Thomasas, Mike’as Scottas ir Youssoupha Fallas.

Apžvalga. Tony Parkerio projektas Europos krepšinio padangės neužkariavo ir nėra ženklų, kad artimiausiais metais galėtų pretenduoti tai padaryti. Tarpsezonį atlikti keli, galima sakyti, kosmetiniai pakeitimai sudėtyje varžovų įbauginti neturėtų.

Sveikintina ASVEL politika siekti verstis kuo daugiau vietinių krepšininkų, tačiau olimpiniam vicečempionui Nando de Colo – jau 37-eri, o per sezoną 1 milijoną eurų uždirbančiam Joffrey Lauvergne’ui – 33-eji. Ir abu jie nėra atsparūs traumoms.

Prognozė. Sunku įsivaizduoti scenarijų, kaip Prancūzijos atstovai grumtųsi dėl vietos atkrintamosiose. Greičiausiai jų pergalių lubos ir vėl suksis apie 10 (pastaraisiais sezonais buvo 8, 8 ir 9), o jas viršyti bus sudėtinga.

Berlyno ALBA

Praėjęs sezonas: paskutinė, 18-a, vieta (5-29).

Treneris: Israelis Gonzalezas.

Ryškiausi naujokai: Trevionas Williamsas ir Willas McDowellas-White’as.

Skaudžiausi praradimai: Sterlingas Brownas ir Johannesas Thiemannas.

Apžvalga. Net 11 pralaimėjimų iš eilės turnyro finiše, vos 5 sukrapštytos pergalės per visą sezoną ir iš viso daugiau nei minus 350 skirtumas įmestų ir praleistų taškų grafoje (vidutiniškai po minus 10,4 tšk.). Pasirodyti prasčiau nei pernai ALBA ekipai gali būti ganėtinai sudėtinga. Bet įmanoma.

Berlyną paliko du rezultatyviausi ir vieni naudingiausių komandos žaidėjų, kas vakarą kartu generavę po 24 taškus ir 25 efektyvumo balus. J. Thiemannas atnešdavo po 12,7 taško ir 16,4 naud. balo, o S. Brownas – po 11,2 taško ir 8,6 naud. balo.

Turint omenyje, kad net ir su jais Albatrosų sparnai Eurolygoje dažniausiai būdavo pakerpami, artėjančio sezono startas Vokietijos vicečempionams nežada nieko gero.

Prognozė. Atsispirti nuo dugno ne taip ir paprasta. Nieko nenustebintų, jei ir šį sezoną jį grandys būtent berlyniečiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)