„Žalgiris“ pirmadienį namie 91:81 (25:15, 22:21, 19:20, 25:25) nugalėjo „Rytą“ ir sušvelnino serijos iki trijų pergalių rezultatą – 1:2.

Ketvirtasis mačas vyks trečiadienį Vilniuje. LKL istorijoje tik vieną kartą komandai finale pavyko išlipti iš duobės 0:2 ir laimėti čempionų žiedus – tą 1996 m. padarė tas pats „Žalgiris“, tąkart nukovęs kitą Kauno komandą „Atletą“.

Jeigu pirmuose dviejuose susitikimuose „Žalgiris“ abu kartus išbarstė dviženklį pranašumą, tai šį kartą „Rytas“ pirmavo tik pačioje susitikimo pradžioje, bet tada Edmondas Sumneris vienas pelnė aštuonis taškus iš eilės, išvedė „Žalgirį“ į priekį 10:4 ir kauniečiai daugiau neatsiliko.

Jau pirmame kėlinyje šeimininkų pranašumas pasiekė dviženklę ribą, o antrame šoktelėjo iki 17 taškų (38:21).

„Rytas“ arčiausiai buvo priartėjęs per šešių taškų atstumą, bet kauniečiai atlaikė varžovų spaudimą ir išsaugojo pergalę rankose.

„Sveikinimai žaidėjams, jie pirmavo visą mačą, rodė puikią energiją. Sulaukėme daug pagalbos iš žaidėjų, kurie iki šiol nebuvo labai geri. Mums reikėjo jų. Įžengėme į seriją ir galime būti tik geresni. Laimėjome nepaisant puikaus Marcuso Fosterio žaidimo, jis pataikė labai sunkius metimus ir tai daug ką pasako apie mūsų pasirodymą.

Kamuolys jų rankose, kad viską pabaigtų namie, o mes turime pailsėti ir pasiruošti. Turime persigrupuoti, įgauti naujos energijos. Tikiu, kad galime žaisti geriau, bet šiandien padarėme viską, kad kontroliuotume rungtynes nuo pradžių iki pabaigos“, – po mačo sakė „Žalgirio“ treneris A. Trinchieri.

Ar turėjote individualių pokalbių su žaidėjais prieš šį mačą?, – žurnalistai paklausė italo.

Turiu asmeninius pokalbius kasdien.

Anksčiau minėjote, kad būtent tokių rungtynių reikia pakeisti serijos eigai. Ar tai buvo tokios rungtynės?

Esu realistas. Žinau, kad jie dabar yra favoritai. Mes neturime Keenano Evanso ir suprantu situaciją. Žinau, kad galime žaisti geriau. Tiesa, kad jie laimėjo dvi rungtynes, bet esmė yra tai, kaip jie tą padarė. Negaliu įsiveli į emocijas, bet dvi rungtynes pralaimėjome po pratęsimo, nors jas kontroliavome.

Turėjome laimėti Vilniuje, tad ši pergalė yra atpildas. Tai buvo rungtynės, kad pasiųstume žinutę, kad vis dar esame čia. Kad kausimės nepaisant neteisingos situacijos.

Tu kuri komandą visą sezoną ir staiga tai sulūžta. Turi surasti naują balansą ir žaidimo braižą. Jie tikrai yra favoritai, turi viską, kad laimėtų titulą, bet aš tikėsiu savo žaidėjais ir stumsiu juos virš galimybių ribų. Turime kapstytis purve ir daryti mažus dalykus, kad parodytume didesnį potencialą, ypač puolime.

Rolandas Šmitas ir Tomas Dimša po mačo šaldėsi ledu sumuštas vietas. Kokia jų situacija?

Tai dar šviežia, tad nežinau. Jie mums labai padėjo, todėl tikiuosi, kad nieko baisaus. Šiame mače buvo daug kontakto ir provokacijų.

Po praėjusio mačo stipriai kritikavote teisėjus. Ar nustebino tai, kad LKL nekomentavo to?

Mėgstu mokytis. Kiekviena diena yra gera diena kažką išmokti ir galimybė suprasti. Nenoriu apmokėti dar vienos geros vakarienės lygos vadovams. Gerai, kad dabar yra 2024-ieji ir viską gali pamatyti įrašuose. Visada ginsiu savo žaidėjus. Jeigu tai kainuoja puikią vakarienę su šampanu, viskas yra gerai. Mokausi, todėl nieko nekomentuosiu. Žinau, kas esu ir savo klaidas, bet esu tiesus ir atviras žmogus.

Kodėl nežaidė Demetriusas Riversas?

Trenerio sprendimas.

Prieš mačą pagerbtas Arūras Milaknis. Ką pamenate apie jį?

Myliu jį kaip žaidėją. Praleisdavau valandų valandas mokydamas savo žaidėjus, kad jie nepraleistų jo tritaškių. Tai buvo protingas, komandos žaidėjas, puikus žmogus, smagu matyti, kaip jį priėmė arena.

Jau pirmoje atakoje gavote įspėjimą iš teisėjų. Kaip pavyko prisitaikyti ir išvengti techninės pražangos vėliau?

Mokausi. Jie pasiuntė man žinutę. Galiu būti užsispyręs ir tai nėra lygu buvimui protingu. Todėl užčiaupiau lūpas.

Visi jus matė kaip favoritus prieš šią seriją. Kaip pasikeitė jūsų pasitikėjimas savimi po pirmų dviejų pralaimėjimų?

Dabar nesame favoritai, nes atsiliekame ir turime laimėti svečiuose. Tai yra faktai. Praradome geriausią puolimo žaidėją ir „Rytas“ pajuto, kad be K. Evanso gali tai padaryti. Jie laimėjo dvi rungtynes po pratęsimo ir tai dar labiau juos pastūmėjo į priekį. Galėjome sulūžti, bet parodėme, kad esame gyvi ir suteikėme sau dar vieną šansą.

Atrodo, kad didžiausia jūsų bėda – varžovų puolime atkovoti kamuoliai.

Kalbant apie paskutinį atkovotą kamuolį, kai R. Šmitas patyrė traumą, teisėjai atsiprašė ir pripažino, kad suklydo nedavę pražangos. Mes ruošiamės, Giedrius Žibėnas ruošiasi rungtynėms ir tą patį galėtų daryti teisėjai. Gerbiu, kai teisėjai pripažįsta suklydę. Visada stengiuosi galvoti apie tai, kad teisėjų darbas yra labai sunkus. „Rytas“ labai stipriai lipa ant atšokusių kamuolių ir daug pražangų galėjo būti sušvilpta anksčiau, išvengiant tokių traumų. Galbūt.

Ar matote ir savo klaidų?

Daugybė klaidų, bet nesakysiu kokios.