Šeštadienį šalies vicečempionai „Ryto“ krepšininkai Vilniaus derbyje 92:86 (23:28, 25:17, 27:19, 17:22) įveikė vilkus, triumfavo serijoje 3-2 ir žengė į finalą, kuriame jau laukia Kauno „Žalgiris“.

„Rytą“ į pergalę vedė M. Fosteris, pelnęs 27 taškus (8/10 dvit., 2/6 trit., 5/6 baud.).

„Tai buvo puiki serija. Nuoširdžiai, buvo daug sunkiau nei tikėjausi. Maniau, kad laimėsime 3:0 ir keliausime į finalą. Jie atliko korekcijas ir buvo daug geresnė komanda nei reguliaraus sezono metu. Pagarba jų trenerių štabui ir žaidėjams. Jie turi daug gerų žaidėjų. Džiaugiuosi savo komanda, šioje serijoje mes paaugome, – sakė M. Fosteris ir išskyrė, kuo nustebino varžovai. – Anksčiau jie gindavosi prieš mane vienu būdu ir laikydavosi to įsikibę, nieko nekeisdavo. Dabar jie vis keitė gynybos sistemas ir taip apsunkino man žaidimą. Jie geriau judino kamuolį ir tai buvo didelė jų sėkmės dalis.“

Penkerios tarpusavio kovos buvo paženklintos ryškiais akcentais ir emocijomis – susistumdymu ir viešais apsižodžiavimais.

„Jūs žinote mane, aš mėgstu šiukšlinas kalbas. Kai tai pradedame, man nerūpi kas tu esi – net jeigu esi mano mama, aš kalbėsiu nešvariai. Tai padarė šią seriją įdomia, tai jaudina. Džiaugiuosi, kad turėjome tokią seriją, nes paaugome“, – pabrėžė amerikietis.

Tai buvo sėkmingiausios M. Fosterio rungtynės serijoje – iki tol varžovai buvo jį pristabdę ir leido rinkti po 12,5 taško.

Jau birželio 5-ą dieną prasidės LKL finalo serija, kurioje vėl bus kovojama iki trijų pergalių. Namų aikštės pranašumą turės „Žalgiris“, laimėjęs visus tris šio sezono tarpusavio mačus. Tiesa, kauniečiai, kaip ir prieš metus, lemiamas kovas pasitiks be savo lyderio ir didžiausios žvaigždės Keenano Evanso.

„Turėtume šansų ir su Evansu, – įsitikinęs M. Fosteris. – Tai nieko nekeičia, jie vis tiek turi daug gerų žaidėjų. Per tokią ilgą pertrauką be rungtynių jie prisitaikė ir atliko pokyčių. Ši serija mus išmokė, kad nieko negalime priimti kaip garantuoto. Manėme, kad iškritus Jeffui Taylorui būsime geresni, bet kas bus aikštėje, tie ir stengsis laimėti. Dabar yra toks sezono metas, kai kovojame dėl titulų.“

Praėjusį sezoną K. Evansą pakeitęs Isaiah Tayloras tapo lemiamu veiksniu lemiamose penktose rungtynėse ir susižėrė finalo MVP prizą, šį kartą kauniečiai neturi jokio pakeitimo lyderiui.

„Nuoširdžiai, praėjusiais metais nesijaudinome dėl I. Tayloro, jaudinomės dėl Igno Brazdeikio. Galvojome apie pergalę finale, nes tada sezono metu kelis kartus juos įveikėme. I Tayloras žaidė nuostabiai, I Brazdeikis sužaidė dvi geras paskutines rungtynes. Turi gerbti visus žaidėjus“, – „Žalgirio“ netekties nesureikšmino „Ryto“ vedlys.

Praėjusį sezoną jis spėjo užsitraukti žalgiriečių sirgalių nemalonę dėl nuolatinių provokacijų ir mojavimų po sėkmingų epizodų. Galiausiai „Žalgirio“ sirgaliai juokėsi paskutiniai, tad M. Fosteris žada didesnį dėmesį skirti tam, kas vyksta aikštėje.

„Ne, ne šį kartą. Turiu susifokusuoti, įtraukti savo sirgalius ir komandos draugus. Šį kartą neketinu kovoti su sirgaliais galbūt kartą ar du, bet ne daugiau, – juokėsi jis. – Kartais dėl to prarandu koncentraciją rungtynėms. Dirbu ties tuo. Ir šį kartą norėjau kalbėti su „Wolves“ sirgaliais, jie sakė man dalykus. Bet turiu išlikti ramus ir būti komandos lyderiu.“