Šeštadienį šalies vicečempionai „Ryto“ krepšininkai 92:86 (23:28, 25:17, 27:19, 17:22) įveikė varžovus, triumfavo serijoje 3-2 ir žengė į finalą, kuriame jau laukia Kauno „Žalgiris“.

„Manau, kad visiems neutraliems sirgaliams tai buvo nuostabi serija. Turime atiduoti pagarbą varžovams, kurie žaidė per traumas ir negaliu. Turiu pagirti kolegą Nedą Pacevičių, jis yra vienas iš perspektyviausių Lietuvos trenerių.

Sveikinimai visiems žaidėjams, jiems buvo nemažai spaudimo. Ne paslaptis, kad buvome favoritai. Tą atlaikėme. Jiems irgi buvo atsibodusi ta klišė, kad mes visą laiką negalime žaisti tų sunkesnių rungtynių. Šiandien matėme tikrąjį „Rytą“ – kontroliavome rungtynes, kovą dėl kamuolių, neatidavėme lengvų metimų. Žaidėjai padarė neįtikėtiną darbą.

Ryte jie atėjo su milžiniška koncentracija, tai buvo didžiulis padrąsinimas man, kaip treneriui, kad šiandien per gynybą bent bus gerai, o ar įmesime ar ne, to negali kontroliuoti. Sveikinimai trenerių štabui – ketvirtas finalas iš eilės, šitas pusfinalis buvo sunkiausias. Nėra tai lengva pasiekti. Sveikinimai sirgaliams, jie šiandien tikrai švęs. Toliau Vilniuje drąsiai su pasididžiavimu dėvės juodą, baltą ir raudoną spalvas, tiek po šio pusfinalio, tiek ir važiuodami į finalo rungtynes Kaune“, – po pergalės kalbėjo G. Žibėnas.

Jis pripažino, kad pečius pastarąsias savaites slėgė psichologinė našta.

„Buvo labai didelė našta. Manau, kad tą jautė žaidėjai, ofisas, komanda, treneriai. Džiugu tą naštą nusimesti nuo pečių ir dabar mėgautis finalu. Tai yra tai, ko mes norėjome“, – teigė jis.

Eidamas rūbinės link ir dar nepalikęs arenos G. Žibėnas užriko taip, kad skambėjo visi „Twinsbet“ arenos užkulisiai.

„Išrėkiau tas dvi savaites, – emociją komentavo jis. – Jas norisi kuo greičiau pamiršti ir mėgautis finalu. Dvi savaites neturėjome laisvos dienos, nėra lengva – nuovargis velkasi. Emociškai negalime būti tušti, viskas prasideda nuo nulio. Ačiū Dievui, kad rytoj laisva diena.“

„Rytą“ į pergalę tempė Marcuso Fosterio ir Martyno Echodo tandemas. Pirmasis sušveiė 27 taškus, antrasis – 20 ir dar atkovojo 13 kamuolių bei surinko 35 naudingumo balus. Tai – efektyviausios aukštaūgio sezono rungtynės.

„Mūsų fizinio rengimo treneris Tadas pasakė, kad Marcusas įmes trisdešimt taškų. Jis labai gerai jaučia žaidėjus. Marcusas tokių rungtynių laukė. Labai džiaugiuosi už jį. Buvo ir mano klaidų, ketvirtose rungtynėse neišnaudojome jo tiek, kiek reikia. Blaškėmės, buvome nekantrūs puolime, nenueidavo kamuolys iki ten, kur reikia. Dabar matome, koks tikrasis yra Marcusas.

Apie žaidėjus galėčiau ilgai šnekėti, pergalė yra jų, o mes treneriai, kažkiek prisidėjome ir padėjome. Svarbiausia buvo nepanikuoti, išlikti solidžiais su emocijomis ir eiti į kitą ataką, nesvarbu, kas atsitiko. Išlikome kartu“, – pabrėžė G. Žibėnas.

„Ryto“ treneris pasidžiaugė ir atsiradusiu miesto derbiu, pagarbiai atsiliepdamas apie vilkų komandą.

„Nuo pat vilkų atsiradimo ta priešprieša buvo aiški. Tu reprezentuoji savo spalvas ir eini su ta srove, kartu su trimis spalvomis. Tai nėra miesto įsibrovėliai, o dar vienas žiauriai stiprus konkurentas. Jie labai gerai kovėsi ir tai lygą tik stiprina, puošia, gerina mus – trenerius, žaidėjus, skatina organizacijas pasistiebti“, – džiaugėsi „Ryto“ vairininkas.

Prieš lemiamas rungtynes „Wolves Twinsbet“ savininkas G. Žiemelis savo „Facebook“ paskyroje paskelbė įrašą, kuriame teigė, kad G. Žibėnas kitą sezoną „Ryto“ netreniruos, nes ekipa jau rado naują trenerį ir su juo sudarė sutartį.

Pats G. Žibėnas tokių žinučių nevertina rimtai: „Pasijuokėme su Dariumi Gudeliu („Ryto“ vadovas, – aut. past.) iš to, jis parodė man tai telefone. Per daug nesupratau, kas ten parašyta. Pasijuokėme ir ėjome toliau ruoštis.“

Jau birželio 5-ą dieną prasidės LKL finalo serija, kurioje vėl bus kovojama iki trijų pergalių. Namų aikštės pranašumą turės „Žalgiris“, laimėjęs visus tris šio sezono tarpusavio mačus. Tiesa, kauniečiai, kaip ir prieš metus, lemiamas kovas pasitiks be savo lyderio ir didžiausios žvaigždės Keenano Evanso.

Vis tik G. Žibėnas sako, kad tai nieko nekeis.

„Manau, kad nieko. Čia yra atkrintamosios, žaidėjai žaidžia dėl titulų ir tokių rungtynių laukia. „Žalgiris“ turi labai gilią sudėtį ir turės, kuo pakeisti Evansą. Jie turėjo daug laiko be rungtynių tam pasiruošti ir prisitaikyti.

Į finalą einame tik su tikėjimu. Visi eis kautis. Čia niekas nesikeičia. Tikrai neduosiu jums antraščių, bet už kiekvieną žaidėją galiu pasakyti, kad jie atiduos visą save.

Iš tiesų net pamiršau, kaip „Žalgiris“ žaidžia, nes dvi savaites egzistavo tik dvi komandos. Buvo sunki šachmatų serija. Stebėjome viena akimi pusfinalį, bet atrodo, kad jis vyko seniai. Reikia atsigauti emociškai ir kibti į darbus“, – trumpai į laukiantį finalą žvilgtelėjo G. Žibėnas.