Panašiai kaip ir pirmame mače su meksikiečiais, mūsiškiai akistatą pradėjo nepernelyg sėkmingai ir po pirmų kelių minučių atsiliko 6:11, o Tadas Sedekerskis užsidirbo dvi greitas pražangas ir buvo priverstas anksti atsisėsti pailsėti. Tačiau jį pakeitęs Ąžuolas Tubelis ir kamuolius po varžovų krepšiu rinkęs Edgaras Ulanovas persvėrė rezultatą – 24:18.

Antrame ketvirtyje lietuvių pranašumas po Arno Butkevičiaus ir Domanto Sabonio atakų išaugo iki dviženklio – 40:29 ir 45:34. Vis dėlto prieš pat ilgąją pertrauką minispurtą surengę varžovai skirtumą ištirpdė perpus – 47:42.

Lietuvių reikalai dar labiau pašlijo trečiame kėlinyje, kai įsimėtė Deonas Thompsonas ir kiti oranžiniai. Ketvirtį net 18:30 pralaimėję mūsiškiai pavojingai atsiliko – 65:72.

Prie nesėkmių virtinės netrukus prisidėjo ir nesportinė Luko Lekavičiaus pražanga (65:74). Tuomet lyderystės ėmėsi Domanto Sabonio bei Mariaus Grigonio tandemas (77:78), bet po to sekė šio dueto dvi nesportinės pražangos, vėl nubloškusios mūsiškius atgal – 77:83.

Likus 2:48 min. lietuviai dar atsiliko 82:88, tuomet iniciatyvos ėmėsi M. Grigonis, mažinęs skirtumą dvitaškiu su pražanga, vėliau baudų metimais gynėjas deficitą tirpdė iki minimumo (89:90). L. Lekavičiaus 5 paeiliui taškai leido pagaliau išsiveržti į priekį (95:93), o varžovai strigo paskutinėje atakoje. Antrąją lietuvių pergalę įtvirtino M. Grigonio baudų metimai – 97:93.

Sunkų triumfą šįsyk nukalė lyderių kvartetas – D. Sabonis (22 tšk., 9 atk. kam., 24 naud. bal.), M. Grigonis (18 tšk., 7 rez. perd., 18 naud. bal.), E. Ulanovas (10 tšk., 8 atk. kam., 4 rez. perd., 22 naud. bal.) bei L. Lekavičius (13 tšk., 12 naud. bal.).

Lietuva: Domantas Sabonis 22, Marius Grigonis 18, Lukas Lekavičius 13, Edgaras Ulanovas 10, Ąžuolas Tubelis 9, Donatas Motiejūnas 7, Rokas Jokubaitis 6, Arnas Butkevičius 5, Mindaugas Kuzminskas 4, Tomas Dimša 3, Tadas Sedekerskis (8 min.) ir Deividas Sirvydis taškų nepelnė (2:21 min.).

Dramblio Kaulo Krantas: Deonas Thompsonas 18, Jeanas Philippe’as Dally 15, Nisre Zouzoua 13, Solo Diabate ir Assemianas Moulare po 12, Lionelis Kouadio 8, Vafessa Fofana 7, Amadou Sidibe 6.

Įdomu, kad iš 20 ligšiolinių olimpinės atrankos mačų mūsiškiai yra laimėję net 90 procentų jų – 18. Tiesa, be nesėkmės 2021-aisiais finale Kaune prieš Slovėniją su Luka Dončičiumi (85:96), 2012-aisiais Karakase buvo paslysta būtent prieš Afrikos žemyno komandą Nigeriją (80:86). Tai iki pat šiol yra vienintelė Lietuvos vyrų nesėkmė prieš afrikiečius oficialiose rungtynėse.

Dramblio Kaulo Kranto, praėjusių metų pasaulio čempionate davusio rimtą kovą Prancūzijai (77:87), garbę gina ir buvęs žalgirietis Deonas Thompsonas – turbūt vienintelis kažkiek žinomas veidas absoliučiai daugumai lietuvių.

Šiuo metu Pietų Korėjoje uždarbiaujantis 35-erių metų D. Thompsonas 2019-aisiais gynė Šarūno Jasikevičiaus muštruoto Kauno „Žalgirio“ garbę. Kalifornijoje gimęs Deonas į Lietuvą buvo iškviestas, kai operacijos prireikė Antanui Kavaliauskui.

Po 5,2 taško ir 6,2 naudingumo balo kaupęs afrikietis padėjo žalgiriečiams finišuoti šešiomis pergalėmis iš eilės ir stebuklingai įsiveržti į atkrintamąsias, o jose pakankamai garbingai 1-3 pasipriešinti sezono reguliariojo sezono nugalėtojai Stambulo „Fenerbahčei“.

DKK rinktinės sudėtis galėjo būti ir pajėgesnė. Į 17 paskelbtų kandidatų sąrašą buvo įtraukti tiek NBA bokštas Mo Bamba, ką tik sukirtęs rankomis su Los Andželo „Clippers“, tiek ir Eurolygos ekipai Milano „Armani Olimpiai“ priklausantis aukštaūgis Ismaelis Kamagate.

Nors M. Bamba pasirodė net kontrolinėse rungtynėse (67:69 prieš Dominikos Respubliką ir 84:91 prieš Portugaliją), į San Chuaną nei jis, nei I. Kamagate taip ir neatskrido.

Primename, kad iki Paryžiaus olimpinių žaidynių lietuviams reikia dar dviejų pergalių.

Į pusfinalį prasibraus po dvi geriausias A ir B grupių rinktines, o bilietai į Prancūzijos sostinę atiteks tik viso turnyro nugalėtojams.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Paryžiaus žaidynėse grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Olimpinio atrankos turnyro San Chuane tvarkaraštis:

trečiadienis, liepos 3 d.

B grupė

A grupė

ketvirtadienis, liepos 4 d.

A grupė

00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas 97:93

B grupė

penktadienis, liepos 5 d.

B grupė

00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika

A grupė

03:30 val. Puerto Rikas – Italija

šeštadienis, liepos 6 d.

23:00 val. pirmasis pusfinalis

sekmadienis, liepos 7 d.

02:00 val. antrasis pusfinalis

pirmadienis, liepos 8 d.

01:00 val. finalas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)