Panevėžiečiai pasirodymą pradės jau šį antradienį, kai išvykoje susikaus su Ankaros „Turk Telekom“, o vilkai trečiadienį namie priims Stambulo „Bahčešehir“.

Turnyro formatas išliko toks pat – dvidešimt komandų padalintų į dvi grupes po dešimt. Į atkrintamąsias varžybas žengs po šešias stipriausias grupės komandas. Pirmas dvi vietas užėmusios ekipos pateks tiesiai į ketvirtfinalį, o 3-6 vietose likusios dar turės išsiaiškinti aštuntfinalyje.

Praėjusį sezoną abu Lietuvos klubai į atkrintamąsias nepateko. Šį kartą tą padaryti ir vėl bus nelengva, bet įmanoma. Delfi kviečia iš arčiau susipažinti su tuo, kas laukia lietuvių klubų Europos taurės kovose.

Marcusas Fosteris

Mirtininkų grupė ir Fosterio sugrįžimas

Ištraukus burtus atrodė, kad Vilniaus ekipa pateko į mirtininkų grupę, iš kurios išlipti bus itin sunku. Ši nuostata nesikeičia, bet stebint kitų ekipų ir vilkų komplektacijos darbus, laidoti vilčių dėl atkrintamųjų varžybų tikrai negalima. Akivaizdžiai stipriausia grupės komanda, kartu ir visos Europos taurės favoritė – vasarą triukšmavusi Tel Avivo „Hapoel“.

Net 17 mln. eurų biudžetą surinkusi Izraelio komanda pasikvietė tokius puikiai pažįstamus veidus kaip Jonathanas Motley, iš NBA grįžusį Patricką Beverley, Bruno Caboclo, Benjaminą Bentilą, Marcusą Fosterį. Būtent pastarojo sugrįžimas į Vilnių bus itin laukiamas. Tiesa, ne „Wolves Twinsbet“, o „Ryto“ sirgalių, kuriems amerikietis praėjusį sezoną padovanojo Lietuvos čempionų titulą.

Tad vilniečiai jau gali apsibraukti datą – į sostinę M. Fosterio šou vienam vakarui grįš gruodžio 11 d.

Antra geriausia grupės komanda – Jaka Lakovičiaus treniruojama Las Palmo „Gran Canaria“, turinti nemažai pažįstamų veidų – Andrew Albicy, Calebą Homesley, Mike’ą Tobey ir kitus.

Ispanijos ekipa prieš du sezonus laimėjo Europos taurę. Tą pakartoti bus sunku, bet faktas, kad „Gran Canaria“ – viena turnyro favoričių.

Pavojingi ir veteranų Pau Ribaso, Adamo Hangos ir Ante Tomičiaus vedami Badalonos „Joventut“ krepšininkai. Dėl vietos atkrintamosiose tikrai kausis ir du Stambulo klubai – jau minėtas „Bahčešehir“ ir „Bešiktaš“, įprastai turintys pavojingus žaidėjus gynėjų linijoje.

Dar vienas lietuviškas akcentas šioje grupėje – Trento „Dolomiti Energia“, kurios marškinėlius vilkės Eigirdas Žukauskas, praėjusius porą sezonų žaidęs vilkuose.

Trento ekipa bus viena tų, kuri sudarys konkurenciją „Wolves Twinsbet“ kovoje dėl vietos šešetuke. Kita tokia komanda – Podgoricos „Budučnost“, į kurią vasarą persikėlė buvęs vilkų lyderis Rasheedas Sulaimonas. Juodkalnijos ekipa turės ir dar vieną siautulį gynėjų grandyje – Yogi Ferrellą, dar keletą įdomių žaidėjų.

Likusios dvi grupės komandos – Ulmo „Ratiopharm“ ir Sopoto „Trefl“ – tos, prieš kurias būtina susirinkti taškus, norint žengti toliau. Lenkijos ekipa apskritai yra viena iš prasčiausių turnyro komandų, žvelgiant į sudėtį.

„Wolves Twinsbet“ žengti į atkrintamąsias varžybas lengva tikrai nebus, nes kova dėl 3-6 vietų A grupėje tikrai žada būti įdomi ir apylygė.

Aplenkti Ulmo, Sopoto ir Trento komandas – tikrai galima ir net būtina, o toliau teks pasistumdyti su „Budučnost“, „Joventut“ ir dviems Turkijos klubais.

Nenadas Čanakas

Palanki grupė „7bet-Lietkabeliui“

Akivaizdi B grupės favoritė – Eurolygoje vietos netekusi „Valencia Basket“, sudėtyje išsaugojusi nemažą dalį branduolio. Jeigu reikėtų sudaryti Europos taurės reitingą, ispanų klubui drąsiai būtų galima skirti antrą vietą, iš karto po Tel Avivo „Hapoel“. Abi komandos tikrai nedarytų gėdos ir Eurolygoje.

Kitas „Hapoel“ – Jeruzalės – taikysis į antrą vietą grupėje. Šioje komandoje bus įdomu stebėti centrą Austiną Wiley, prieš kelis sezonus žaidusį Klaipėdos „Neptūne“. Iš uostamiesčio centras toliau kilo karjeros laiptais ir dabar debiutuos Europos taurėje.

Kitas puikiai pažįstamas veidas – Speedy Smithas, žaidęs „Ryte“.

Toliau derėtų išskirti Klužo-Napokos „U-Banca Transilvania“, Breso Burgo JL ir Venecijos „Umana Reyer“ klubus, įprastai turinčius individualiai stiprių amerikiečių branduolį. Pirmoje jų žais ir kadaise Vilniaus „Ryto“ marškinėlius vilkėjęs D.J. Seeley.

Net ir šioms komandoms „7bet-Lietkabelis“ įkąsti yra pajėgus, o likusias – ir aplenkti. Hamburgo „Veolia Towers“, Salonikų „Aris“, Liublianos „Cedevita Olimpija“ ir Ankaros „Turk Telekom“ tikrai yra įveikiami varžovai Panevėžio krepšininkams.

Antakį kilstelėti gali „Turk Telekom“ pavadinimas šioje kompanijoje – pastaraisiais metais ši komanda visada atsidurdavo tarp Europos taurės favoričių, tačiau vasarą neišlaidavo ir akivaizdžiai susilpnėjo. Tad išvadintas penketukas talentu tikrai stipriai nelenkia panevėžiečių, visada gebančių su kiek kuklesniu biudžetu mesti iššūkį daugumai varžovų.

Pastarieji turi individualiai stipresnius krepšininkus, tačiau dažnai 7bet-Lietkabeliu“ pranašumu tampa komandinis žaidimas ir branduolio išsaugojimas. O dar pridėkime ir tai, kad ekipai toliau vadovauja Nenadas Čanakas, jau įrodęs, kad su mažesnių resursų komanda gali pasiekti maksimaliai aukštą rezultatą.

Prognozuoti N. Čanako auklėtinių vietą sudėtinga – A grupėje panevėžiečiai šansų turbūt neturėtų, šioje – gali kabintis į 6-ą poziciją, tačiau tą padaryti lengva nebus.

Be „7bet-Lietkabelio“ grupėje bus ir dar vienas akcentas – „Cedevita Olimpija“ marškinėlius vilki centras Martinas Gebenas. Pastaruosius sezonus 30-metį greitai minėsiantis krepšininkas leido Ispanijoje. Jam tai bus debiutas Europos taurėje, bet su Kauno „Žalgiriu“ jis du sezonus kaupė Eurolygos patirtį.