Praėjusią savaitę rašėme, kad FIBA balandį svarstys galimybę sugrąžinti į tarptautinį krepšinį karinę agresiją vykdančias Rusiją ir Baltarusiją.

Bendraudamas su Prancūzijos dienraščiu „L'Equipe“ tokią informaciją atskleidė FIBA vadovas Andreas Zagklis, pareiškęs, kad šis klausimas bus iškeltas artėjančiame FIBA valdybos posėdyje.

Graikas atskleidė, kad FIBA nori leisti Rusijai ir Baltarusijai varžytis 2024 metų olimpinių žaidynių atrankoje. „Krepšinio olimpinė kvalifikacija prasidėjo jau seniai. Moterų atveju vartai yra Europos čempionatas, kuriame Rusija ir Baltarusija nedalyvaus. Tačiau yra tikimybė, kad suteiksime olimpiniame atrankos turnyre dalyvauti Rusijos vyrų rinktinei. Sprendimas bus priimtas balandį“, – kalbėjo G. Zagklis.

M. Balčiūnas įsitikinęs, kad FIBA sulaukė rekomendacijų „iš aukščiau“: Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) pasiūlė grįžti prie agresorių šalių klausimo.

„Aš manau, kad visos tarptautinės olimpinių sporto šakų federacijos iš IOC gavo tokius pasiūlymus apsvarstyti vadinamąją (Rusijos ir Baltarusijos) reintegraciją. Sakyčiau, FIBA gal neturi kito pasirinkimo, tik kaip apsvarstyti.

Galų gale, FIBA generalinis sekretorius vienas negali nuspręsti tokių dalykų. Tai, kad bus svarstoma, nėra didelė nuostaba. Bet tikrai nemanau, kad bus patvirtinta“, – įsitikinęs M. Balčiūnas.

Bet sakykime, kažkokiu būdu įvyksta nesusipratimas ir FIBA valdyba balandžio gale pritaria agresorių sugrįžimui. Esu tikras, kad lauks aštri federacijų reakcija. Žinau, kad Europa vieningai pasisakys šiuo klausimu.
LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas

„Pabandykime pažvelgti į sprendimo turinį, kaip jis galėtų atrodyti. Visų pirma FIBA visuose lygmenyse ne tik pasisakiusi, bet ir veikusi šiuo klausimu, kad nebūtų (agresorių šalių) nei Europos, nei pasaulio čempionatuose.

Kalba eina apie olimpinius atrankos turnyrus. Šiuo atveju tai kol kas yra teorinė galimybė.

Atvirai kalbant, tos teorinės galimybės palaikymo niekur aš negirdėjau. Kalbant apie Europą, nematau jokių indikacijų, kad tai galėtų realizuotis.

Bet sakykime, kažkokiu būdu įvyksta nesusipratimas ir FIBA valdyba balandžio gale pritaria agresorių sugrįžimui. Esu tikras, kad lauks aštri federacijų reakcija. Žinau, kad Europa vieningai pasisakys šiuo klausimu.

Tikiu, kad Senojo žemyno atstovai inicijuos tą klausimą svarstyti FIBA kongrese, kuris šiemet vyks Filipinuose.

Čia turėtų būti panaši reakcija kaip, pavyzdžiui, Jungtinėse Tautose tvirtinant rezoliucijas. Absoliuti dauguma šalių labai adekvačiai vertina tą situaciją ir neįsivaizduoju, kad kažkas galėtų keistis šiuo klausimu“, – tvirtino M. Balčiūnas.

Turbūt rusai daro baisų spaudimą visais įmanomais būdais – pinigais, matrioškomis ir kuo tik nori.
Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Darius Maskoliūnas

Rusų ir baltarusių sugrąžinimo į tarptautinę areną neįsivaizduoja ir buvęs Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Darius Maskoliūnas.

„Visi sakydavo nemaišyti sporto su politika ir taip toliau, bet šitų įvykių akivaizdoje, kad jie dalyvautų aš nematau jokių šansų ir net nesvarstau tokio varianto. Nežinau, kas turėtų atsitikti. Galiu pasakyti tik savo nuomonę: aš neįsivaizduojo jokio modelio, kad Rusija dalyvautų atrankose ar čempionatuose.

Nors vėlgi tam tikrus faktus matome – pavyzdžiui, Rusijos tenisininkai sėkmingai žaidžia turnyruose, o Daniilas Medvedevas dabar laimėjo tris juos iš eilės. Turbūt rusai daro baisų spaudimą visais įmanomais būdais – pinigais, matrioškomis ir kuo tik nori“, – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“ svarstė jis.

Pernai balandžio pabaigoje Lietuvos krepšinio šimtmečio minėjimo renginyje viešėjęs G. Zagklis nepasinaudojo Delfi pasiūlymu viešai pasmerkti kaimynus užpuolusią Rusiją.

„Nemanau, kad mes kažko nepadarėme. FIBA statutuose aiškiai įtvirtintas faktas, kad mes prieštaraujame bet kokiai agresijai, žiaurumui, diskriminacijai. Aš tikiu, kad mūsų uždavinys – rūpintis krepšiniu, ir tai darydami priimame visus reikiamus sprendimus, kurių gali griebtis sporto organizacija“, – Kaune kalbėjo FIBA vadovas.

Primename, kad paskutines oficialias tarptautines rungtynes Rusijos vyrų rinktinė žaidė pirmą plataus masto karo Ukrainoje dieną – 2022-ųjų vasario 24 d. Tuomet rusai atrankos į pasaulio čempionatą mače Permėje 80:69 įveikė Nyderlandų atstovus ir iškovojo trečią pergalę iš tiek pat galimų. Tiesa, jau netrukus visi pastarieji jų pasiekimai buvo anuliuoti, o šalies rinktinės išguitos ir iš FIBA reitingo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)