Kovą San Chuane dėl vieno iš keturių dar neišdalintų olimpinių kelialapių (kitų trijų likimas sprendžiasi Pirėjuje, Rygoje ir Valensijoje) betęsia keturios komandos. Tik viena iš jų liepos pabaigoje keliaus į Paryžių.

Visa Lietuva viliasi, kad ta laimingoji bus mūsų šalies rinktinė, vienas kurios bokštų Donatas Motiejūnas niekada neslėpė savo svajonės debiutuoti žaidynėse.

Rugsėjį 34-ąjį gimtadienį minėsiančiam aukštaūgiui tai realiai yra paskutinė proga tą padaryti.

Tiesa, pirmiausia lietuviams reikia vėlų šeštadienio vakarą (nuo 23 valandos) patraukti sau iš kelio Italiją, o tuomet naktį iš sekmadienio į pirmadienį (nuo 1 val.) išmesti už borto ir šeimininką Puerto Riką arba Meksiką, kurią grupės varžybose jau kartą pavyko pranokti.

„Dabar nėra skirtumo, su kuo žaisti. Šitos dvejos rungtynės, kurias teks be laisvų dienų ir jokių pertraukų žaisti, bus ne apie taktiką. Čia lems visai kiti dalykai – kas labiau norės, kris ant kiekvieno kamuolio, aukosis ir per negalėjimą eis.

Visiems bus, kad tam tikru momentu ir nejaus kojų, ir neprakvėpuos, ir negalės kažko padaryti, bet būtent tada ir iškils tas klausimas, kurie labiau norės patekti į olimpiadą, tie ir važiuos. O tas visas taktikas reikės į šoną padėti.

Atlikome puikų darbą, buvo ir pasikrovimo diena, kurią daugiau štanginėje praleidome. Kartu papietavome. Manyčiau, turėtume ištempti tas likusias dvejas rungtynes“, – teigė D-Mo.

Jis tikino nenustebęs, kad B grupėje triumfavo ne italai, o puertorikiečiai, su kuriais mūsiškiai gali pasimatyti jau tik finale.

„Ne, tikrai ne, puikiai žinojome, kokia komanda yra Puerto Rikas. Ji visą laiką propagavo tą tokį greitą, šiek tiek pasiutusį, pašėlusį krepšinį, kur metami ankstyvi metimai. Vakarykštėse rungtynėse jie dar puikiai pataikė, žiūrovai labai stipriai prisidėjo prie to emocinio jų pliūpsnio ir jie tiesiog nupūtė antroje pusėje italus, nors pradžioje atrodė, kad būtent italai primetė savo žaidimo tempą ir jiems viskas buvo gerai. Bet Puerto Rikas pagavo emocinę bangą ir nušlavė juos“, – pasakojo D. Motiejūnas.

Vis dėlto „Monaco“ vidurio puolėjas, kurio tolesnė karjera gali pakrypti ir į Milaną, apie italus atsiliepė pagarbiai.

„Tai protinga komanda, žaidžianti gal lėtesnį krepšinį. Visi jų dideli meta, visi gerai pasuoja. Labai pavojingas oponentas. Mes irgi, manyčiau, turėsime šiek tiek tą ritmą, greitį palaikyti ir neleisti jiems to krepšinio žaisti, kurį jie nori, nes tie jų dideli yra kiek vyresnio amžiaus, o mes turime jaunesnių žaidėjų“, – pastebėjo jis.

Italijos sudėtyje – nemažai veteranų, o ryškiausi jų – NBA žaidžiantis Danilo Gallinari ir šią vasarą Šarūno Jasikevičiaus į Stambulą prisikviestas Nicolo Melli.

„Kaip matome, jie tikrai svarbūs. Aplink juos sukasi visas puolimas, jie tikrai nemažai kamuolių gauna ant ūso. D. Gallinari talentas niekur nedingo, jis puikiai nusimetinėja kamuolius ir provokuoja pražangas. Visa tai – išlikę nesvarbu, kad paskutiniai keli sezonai jam buvo traumingi. Jie – tikrai pavojingi žaidėjai. Tai ir bus mūsų pagrindiniai tikslai – išstumti juos iš komforto zonos, kad jie nesijaustų patogiai priėmę kamuolį“, – neslėpė D-Mo.

Pats Donatas, dabartinėje rinktinėje kylantis nuo suolo, pirmuose dviejuose mačuose gavo pasireikšti vidutiniškai po 13 minučių, per kurias pasiūlė po 5,5 taško, 3,5 atkovoto kamuolio ir 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Bene labiausiai akis badanti lietuvių bėda – kiauroka gynyba, kurioje Meksikos ir Dramblio Kaulo Kranto atstovai sugebėjo sužvejoti po 88,5 taško.

Gynyba neblizgėjo ir prieš 20 metų, kai skaudžiame Atėnų olimpinių žaidynių pusfinalyje italai užmėtė lietuvius tritaškius ir neprileido prie istorinio finalo, o gal net ir aukso – 100:91.

„Tikėkimės, tai nepasikartos (šypsosi). Man buvo 14 metų. Tokie ir atsiminimai. Turbūt labai skaudu buvo, o italai antrą vietą tada užėmė. Ir mano buvęs kapitonas – Massimo Bulleri – buvo toje komandoje. Man atrodo paskui jis man dar ilgą laiką prikišinėjo tai, kai žaidėme Trevize kartu“, – to įvykio atgarsius prisiminė D. Motiejūnas.

Jis yra ir didelis futbolo, o ypač Vokietijos rinktinės gerbėjas, todėl pasibaigus treniruotei nekantraudamas pasiteiravo žurnalistų, kas gi laimėjo intriguojantį Europos čempionato ketvirtfinalį tarp Vokietijos ir Ispanijos (1:2 po pratęsimo).

„Laimėjo ar pralaimėjo? Velniop. Tai dabar Domas mane kankins, nes kaip tik klausiau autobuse, už ką serga. Sakė, kad yra priverstas už Ispaniją. Na, tai eiliniai metai liūdesy.

Patraukimų per dantį per daug nėra, bet futbolo tema – aktuali. Edgaras Ulanovas šiandien rūbinėje žiūrėjo Vilniaus „Žalgirį“ prieš Kauno „Žalgirį“. Nėra taip, kad vien tik krepšinį stebėtume – domimės ir kitais sportais.

Anksčiau, kai dar būdavo Mantas Kalnietis, žaisdavome kompiuyeriu FIFA susėdę kambary. Matot, kur Mantas dabar atsidūrė? Futbolo komandai vadovauja. Treniravosi su mumis žaisdamas kompiuteriu, o dabar gali tą patirtį perteikti“, – juokavo kaunietis.

Primename, kad lietuviai pirmame etape 96:84 įveikė Meksiką ir vargais negalais 97:93 palaužė Dramblio Kaulo Krantą. Italai savo ruožtu nepaliko jokių prošvaisčių Bahreinui (114:53), bet neatsilaikė prieš Puerto Riką 69:80.

Pastaruoju metu lietuviai prieš italus didžiuosiuose turnyruose nebeklumpa – nugalėjo penkis sykius iš eilės: 2006 m. pasaulio čempionate – 71:68, o 2007, 2013, 2015 ir 2017 m. Europos pirmenybėse – 79:74, 81:77, 95:85 (po pratęsimo) ir 78:73.

Šviežiausios akistatos vyko atrankoje į 2019-ųjų pasaulio čempionatą, kai buvo pasidalinta po pergalę – 65:70 ir 86:73.

Į Paryžiaus olimpines žaidynes pateks tik viso turnyro laimėtojai.

Sėkmės atrankoje atveju, lietuviai Prancūzijos sostinėje grumtųsi C grupėje kartu su keturiskart paeiliui olimpinių aukso medalių savininke JAV komanda, pasaulio vicečempione Serbija ir debiutantu Pietų Sudanu.

Olimpinio atrankos turnyro San Chuane tvarkaraštis:

trečiadienis, liepos 3 d.

B grupė

00:30 val. Italija – Bahreinas 114:53

A grupė

03:30 val. Meksika – Lietuva 84:96

ketvirtadienis, liepos 4 d.

A grupė

00:30 val. Lietuva – Dramblio Kaulo Krantas 97:93

B grupė

03:30 val. Bahreinas – Puerto Rikas 56:99

penktadienis, liepos 5 d.

B grupė

00:30 val. Dramblio Kaulo Krantas – Meksika 81:92

A grupė

03:30 val. Puerto Rikas – Italija 80:69

šeštadienis, liepos 6 d.

pirmasis pusfinalis

23:00 val. Lietuva – Italija

sekmadienis, liepos 7 d.

antrasis pusfinalis

02:00 val. Puerto Rikas – Meksika

pirmadienis, liepos 8 d.

01:00 val. finalas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)