Ruošėsi galimam grįžimui

Praėjusią vasarą į Rumuniją iškeliavęs T. Rinkevičius dar kartą savo kailiu patyrė, kaip sudėtinga nuspėti ateitį.

Sibiu CSU klube sporto koordinatoriumi pradėjusio dirbti lietuvio karjera Transilvanijoje galėjo trukti vos gerą mėnesį.

Visus planus pakeitė K. Maksvyčio pasiūlytos nacionalinės komandos skauto pareigos jo buriamame trenerių štabe.

Tai yra didelis įpareigojimas. Žinome, kad Lietuvos visuomenė labai audringai ir karštai išgyvena tiek rinktinės pergales, tiek pralaimėjimus. Reikia atsakingai žiūrėti į šias pareigas ir priimti iššūkius, nuo kurių niekur nepabėgsi.
Tomas Rinkevičius

Iš pradžių svarstyta, kad T. Rinkevičius naudingiausias rinktinei būtų, jei nuolat gyventų tėvynėje ir galėtų betarpiškai sekti Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) žaidžiančius ekipos kandidatus.

Be to, pats specialistas nuogąstavo, jog CSU klubas neapsidžiaugs jam teksiančiu papildomu darbo krūviu.

Delfi žiniomis, pradėta dairytis ir naujos darbovietės Lietuvoje, kurioje derinti pareigas būtų paprasčiau. Vis dėlto tokio scenarijaus neprireiks.

„Buvo minčių grįžti į Lietuvą, visokių planų. Bet kadangi jie – nebeaktualūs, tai gal jų plačiau ir nenagrinėkime.

Pasikalbėjome su Kaziu ir nusprendėme, kad savo funkcijas galiu atlikti ir dirbdamas Rumunijoje. Tam daug įtakos turėjo ir klubo pozicija. Kitaip nei Kazys, savo sutartyje neturėjau jokių punktų dėl darbo rinktinėje. Bet pasikalbėjau su klubo vadovybe – jie labai šiltai sutiko šią naujieną, pasielgė labai gražiai mano atžvilgiu.

Klubas nedarys jokių kliūčių, priešingai, jie džiaugiasi turėdami savo sistemoje žmogų, kuris bus Lietuvos rinktinės trenerių štabe. Prieš pasaulio čempionato atrankos „langus“ jie man leis anksčiau išvažiuoti į Lietuvą, duos daugiau laisvės“, – Delfi sakė T. Rinkevičius.

Tomas Rinkevičius

Bendrapavardis štabe – ne giminė

Praėjusią savaitę oficialiai pristatęs savo trenerių štabą K. Maksvytis teigė, jog iš pradžių didžiausias krūvis teks pirmajam asistentui Kęstučiui Kemzūrai ir T. Rinkevičiui, pradėsiantiems ruošti namų darbus prieš lapkritį laukiantį pirmąjį atrankos varžybų „langą“.

„Kol kas dar nepradėjome, bet reikės surinkti visą informaciją apie būsimus varžovus, jų galimas sudėtis ir naudojamas žaidimo sistemas. O paskui jau konkrečius sprendimus priims Kazys“, – paaiškino T. Rinkevičius.

Buvęs krepšininkas patarinėti K. Maksvyčiui įprato „Neptūne“ – uostamiestyje trenerių tandemas kartu dirbo penkerius metus. O bičiuliaujasi jie dar nuo studijų laikų.

2019 metais į Permę pasukęs K. Maksvytis kartu keliauti siūlė ir T. Rinkevičiui, tačiau šį tuomet sulaikė „Neptūnas“. Nors Rusijoje būtų uždirbęs daugiau, jis pasirinko galimybę išbandyti save vyriausiojo trenerio pareigose – iš kurių netikėtai buvo atleistas sezonui įpusėjus.

Dėl antro K. Maksvyčio kvietimo T. Rinkevičiui jokių abejonių nebekilo, nors jis ir supranta, kokią atsakomybės naštą užsiverčia ant pečių.

Kazys Maksvytis (dešinėje), Tomas Rinkevičius

„Man tai reiškia daug. Rinktinė yra aukščiausias taškas, kuriame renkasi patys geriausi Lietuvos atletai. Dirbti su jais – kiekvieno trenerio siekiamybė, mano – lygiai taip pat. Tuo labiau malonu, kad ten būsiu su jau pažįstamu K. Maksvyčiu. Man dėl to bus tik lengviau dirbti.

Aišku, tuo pačiu tai yra ir didelis įpareigojimas. Žinome, kad Lietuvos visuomenė labai audringai ir karštai išgyvena tiek rinktinės pergales, tiek pralaimėjimus. Reikia atsakingai žiūrėti į šias pareigas ir priimti iššūkius, nuo kurių niekur nepabėgsi“, – komentavo T. Rinkevičius.

Beje, naujajame rinktinės štabe jis turės bendrapavardį.

Jokie giminystės ryšiai su fizinio rengimo treneriu dirbsiančiu Deividu Rinkevičiumi Rietave gimusio specialisto nesieja.

Tačiau prieš 15 metų jis yra žaidęs vienoje komandoje su D. Rinkevičiaus broliu Giedriumi – 218 cm ūgio milžinu, kuriam įsitvirtinti profesionaliame krepšinyje taip ir nepavyko.

„Kartu sezoną praleidome Kėdainių „Nevėžyje“. Buvo komandoje du Rinkevičiai: vienas – labai aukštas, o kitas – mažiukas“, – prisiminęs senus laikus, juokėsi buvęs įžaidėjas.

Rumunai finansais nukonkuruoja LKL vidutiniokus

Dabar T. Rinkevičius rūpinasi CSU klubo jaunimo piramide ir sklandžia jaunų krepšininkų integracija į pagrindinę komandą.

„Turiu kontroliuoti trenerius, kurie dirba su jaunimu, ir pats esu atsakingas už artimiausios pamainos tobulėjimą“, – sporto koordinatoriaus funkcijas paaiškino T. Rinkevičius.

Sibiu jam daug kuo primena Klaipėdą: panašus 170 tūkst. gyventojų turinčio miesto dydis, dominuojanti vokiško stiliaus architektūra.

Tik, žinoma, pašonėje nėra jūros: Sibiu įsikūręs pačiame šalies viduryje.

Galbūt patogi geografinė padėtis, o gal ir vietinių polinkis į krepšinį lemia, jog į didžiausių Rumunijos miestų dešimtuką nepatenkantis Sibiu yra svarbus krepšinio taškas visos valstybės mastu.

„Rumunijoje Sibiu yra vienas pirmaujančių krepšinio miestų. Kaip teko girdėti, ateityje čia planuojama vystyti vieną iš keturių ar šešių nacionalinių krepšinio centrų, kokių anksčiau būdavo ir pas mus. Tai jau nemažai pasako, nes Rumunija – išties didelė šalis“, – pastebėjo T. Rinkevičius.

Tomas Rinkevičius

Nors jis sutinka, jog Lietuvoje jaunųjų krepšininkų rengimo sistema gerokai labiau pažengusi į priekį, rumunai taip pat vietoje nestovi.

O kol dar neužsiaugino savų talentų – Rumunijos rinktinė FIBA reitinge užima tik 54-ą vietą, noriai juos kviečiasi iš užsienio.

Pajėgiausi rumunų klubai finansiniais raumenimis pranoksta LKL vidutiniokus, tad kone kiekvieną sezoną komandų sudėtyse būna ir lietuviškų pavardžių.

Kai kurios jų šiemet – visai skambios.

„Imkime kad ir Šarūną Vasiliauską ar Dovį Bičkauskį – tai tik parodo, kad vietiniai klubai gali sau leisti mokėti nemažus pinigus žaidėjams. Todėl Rumunijoje žaidžia daug legionierių, kai kuriais atvejais jie sudaro net pusę komandos. Čia rungtyniauja labai daug serbų, kitų Balkanų šalių atstovų, taip pat ir amerikiečių. Turtingiausio klubo – Klužo-Napokos CS „Universitatea“ – biudžetas siekia ne vieną milijoną eurų“, – dėstė T. Rinkevičius.

Jis pats irgi ne vienintelis lietuvis Transilvanijos mieste – komandai atstovauja puolėjas Justas Tamulis, taip pat yra trys amerikiečiai.

Justas Tamulis

CSU sezoną pradėjo dviem pralaimėjimais, bet T. Rinkevičius dėl to kaltina traumas.

„Mūsų ekipa pastaraisiais metais būdavo stipriausių ketverte, o kaip seksis šiemet, žiūrėsime. Kol kas yra bėdų dėl komplektacijos, trukdo traumos. Jei tik susižeidžia keli legionieriai, krepšinio lygis iškart krenta, nes nuo jų labai daug kas priklauso“, – pažymėjo klubo sporto koordinatorius.

Primename, kad kartu su naujuoju Lietuvos rinktinės trenerių štabu jis debiutuos kitą mėnesį. Lapkričio 26 d. pasaulio čempionato atrankos varžybose lietuviai susitiks su bulgarais, o 29 d. – su čekais. F grupėje taip pat žais Bosnija ir Hercegovina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)