Kazio Maksvyčio pajėgos praėjusį sekmadienį olimpinės atrankos finale atsimušė į šeimininkų Puerto Riko barjerą ir liko be olimpinio bilieto į Paryžių.

„Apmaudu“, – lakoniškai situaciją įvertino Seulo žaidynių čempionas, Barselonos ir Atlantos žaidynių bronzos medalių laimėtojas.

– Kaip vertinate Lietuvos krepšinio fiasko ir nepatekimą į antras žaidynes paeiliui?, – buvo paklaustas Š. Marčiulionis.

– Tikiuosi, tai laikinas dalykas. Reikalingas ilgalaikis planas, jaunimo integracija. Pastarieji keleri metai nebuvo geriausi mūsų krepšiniui.

Reikia nepamiršti, kad mūsų tik trys milijonai, nereikia norėti įveikti visus iš eilės.

Yra tam tikri žmogiškieji resursai, turiu omeny talento prasme. Norai, širdys didelės yra, bet yra galimybių klausimas. Reikia tą pasverti.

– Gal žaidėjų natūralizacija gelbėtų rinktinę ar treneris užsienietis?

– Visos opcijos svarstytinos ir visas reikia pasverti. Tai tautos sportas, reikia spręsti, ar naujas žmogus, atėjęs į rinktinę, bus priimtinas.

Turi būti pasitarta su žmonėmis, su fanais, krepšinio bendruomene.

– Sutinkate, kad mes buvome pajėgūs įveikti Puerto Riką turint net ir tris milijonus?

– Tikrai taip. Tikrai galvojau, kad mes laimėsime. Nepamirškite, kad bet kokio turnyro 5-ą ar 6-ą dieną užklumpa tam tikra duobė.

Tą ir pamatėme. Vyravo skirtingi greičiai. Viską išmėtėme prieš italus, o ieškodami pralaimėjimo priežasčių galime rasti labai daug interpretacijų.

Sakoma, žaiskime mažų gynėjų krepšinį, bet mes turime savo stilių, savo žaidimą, savo pranašumus. Nepriversime juk greičiau bėgti Mariaus Grigonio.

– Kaip pavadintumėte tą nesėkmę?

– Apmaudu. Labai mažai trūko. Nenoriu išgąsdinti žaidėjų. Ta atsakomybė slegia visus. Mūsų visi krepšininkai atvyksta savo noru. Laukia naujas olimpinis ciklas, reikia naujų veidų.

Manau, viskas bus gerai.

– Ar federacija turėtų kažką keisti ir jei taip, tai ką?

– Nesu specialistas. Aišku, Jono (Valančiūno) pritrūko, toks gyvenimas, manau Jonas būtų padėjęs.

Optimistiškai žvelgiu į jaunąją kartą, Matas Buzelis, Ąžuolas Tubelis ir kiti. Tikiu, jie atitiks tą lygį ir viskas bus gerai.

– Ar matote, kas galėtų treniruoti tą jaunąją kartą?

– Turi būti asmenybės, kurias jaunimas gerbia.

Kas galėtų treniruoti? Yra trenerių taryba, specialistai, kurie renka rinktinės trenerius.

Dabar juk nebėra, kur skubėti, ar ne? Kas dabar mūsų laukia? Europos krepšinio atranka. Gaila, dabar nežinome, kaip sektųsi Paryžiuje žaidžiant su JAV, Serbija...

Nežinau, yra, kaip yra. Būkime optimistai.

Primename, K. Maksvyčio auklėtiniai olimpinės atrankos turnyre suklupo užkliuvę už paskutinio barjero – finalas San Chuane pralaimėtas Puerto Rikui 68:79.

Karibų salos atstovai Paryžiuje grįš į olimpines žaidynes po 20 metų pertraukos, o lietuviams teks laukti dar mažiausiai ketverius metus.

Prieš olimpinės atrankos turnyrą, komandos varžėsi draugiškose rungtynėse už uždarų durų, kurių rezultatas nebuvo paskelbtas. Neoficialiomis žiniomis, lietuviai laimėjo šį mačą 7 taškų skirtumu.

Paryžiaus žaidynės vyks liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis. Puerto Rikas krepšinio turnyrą pradės C grupėje kartu su JAV, Serbija ir Pietų Sudanu.

San Chuane Lietuvos ekipa startavo grupės varžybose įveikdama Meksiką ir Dramblio Kaulo Krantą, o pusfinalyje eliminavo italus.

Savo ruožtu, Puerto Rikas iš pradžių nurungė Bahreiną ir Italiją, pusfinalyje įrodė pranašumą ir prieš meksikiečius.