Lietuviai likus 5,5 sekundės iki mačo pabaigos pirmavo 80:79, bet prasiveržimu suomiai persvėrė rezultatą savo naudai. Kitoje aikštės pusėje Kasparas Jakučionis turėjo šansą išplėšti pergalę, bet jo lemiamas tritaškis buvo netikslus.

Mūsiškiai antrajame kėlinyje dar turėjo 15 taškų pranašumą (35:20), bet varžovams pavyko atsitiesti ir po pertraukos šie persvėrė rezultatą.

Rezultatyviausiai Lietuvos rinktinės gretose rungtyniavo K. Jakučionis su 18 taškų, Nojus Indrušaitis surinko 15, po 10 taškų pridėjo Gantas Križanauskas ir Mantas Juzėnas.

Suomiams Elmeri Abbey pelnė 23 taškus, Samu Adleris pridėjo 21.

Komanda, kurią treniruoja Tomas Purlys, yra sudaryta 2022-aisiais 16-mečių Europos čempionate auksą iškovojusios rinktinės pagrindu, tad iš esmės mūsiškiai gins prieš dvejus metus iškovotą Senojo žemyno čempionų titulą.

Antrose rungtynėse sekmadienį (liepos 28 d.) 13.00 val. prasidės akistata su Slovėnija. Grupės etapas baigsis pirmadienį (liepos 29 d.), kuomet 20.30 val. startuos mūšis su Ispanija.

Atkrintamosios varžybos vyks liepos 31 – rugpjūčio 4 dienomis. Aštuntfinalyje D grupės komandos bus poruojamos su C grupe, kurioje varžysis Latvija, Italija, Serbija ir Izraelis.

Trenerių štabe T. Purliui talkins asistentai Rokas Kondratavičius, Šarūnas Ciparis ir Eugenijus Timofejevas, fizinio parengimo trenerė Eglė Tamošaitienė bei kineziterapeutė Austėja Miniotaitė.

Rinktinės sudėtis: Nedas Raupelis, Arminas Vilkas, Armandas Bancevičius, Matas Buteliauskas, Kristupas Smirnovas, Mantas Juzėnas, Nojus Indrušaitis, Kasparas Jakučionis, Gantas Križanauskas, Mantas Laurenčikas, Steponas Žilakauskis, Jokūbas Rudaitis.

Nors pasirengimą kiek komplikavo krepšininkų traumos, treneris pozityviai vertina iki šiol nuveiktus darbus ir tikisi, jog aukščiausią tašką jo auklėtiniai pasieks tada, kada to labiausiai reikės.

Jaunimo rinktinėmis besidomintiems krepšinio entuziastams geriausiai pažįstami šios komandos atstovai – Kasparas Jakučionis, iki šiol kelis metus tobulėjęs „Barcelona“ klubo jaunimo sistemoje, o nuo rudens atstovausiantis Ilinojaus universiteto komandai NCAA bei Nojus Indrušaitis, išeivijos lietuvis, prieš dvejus metus patekęs į simbolinį Europos čempionato penketuką.

Iki šiol savo čempionatus jau užbaigusios U17 ir U20 rinktinės krito ketvirtfinalio etapuose, kuriuose ant parketo užverda bekompromisė ir psichologinių jėgų reikalaujanti kova. Ar T. Purlys turi nuogąstavimų, jog ir jo ekipai sunkiu momentu gali pritrūkti lyderystės ar psichologinio tvirtumo?

„Ne, dėl to abejonių neturiu, – atsakė vyr. treneris. – Faktas, kad kamuolys yra vienas, o žaidėjų, galinčių imtis iniciatyvos yra daugiau.

Normalu, kad reikės galbūt nuspręsti, kam tos rungtynės gerai einasi ir kam reikia patikėti lemiamus metimus. Aštunfinalyje potencialiai gauni silpnesnį varžovą ir psichologiškai galbūt nėra tokios įtampos, o ketvirtfinalyje tos aštuonios komandos būna panašaus pajėgumo ir psichologija lemia labai daug dalykų. Prieš dvejus metus taip buvo su Turkija, kur tikrai atrodė, kad esame stipresni, bet laimėjome tik per pratęsimą. Tos rungtynės nebuvo labai gražios.“

Penkios geriausios turnyro komandos iškovos kelialapius į kitąmet Šveicarijoje vyksiantį U19 pasaulio čempionatą, tad net nesėkmės ketvirtfinalyje atveju kova iki galo dėl 5-osios vietos irgi būtų itin svarbi.